Του Τάσου Δασόπουλου
Στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι και επίσημα πριν το τέλος του χρόνου η Ελλάδα, αφού μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από την DBRS, έρχονται αναβαθμίσεις και από την Moody’s την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την S&P σε ένα μήνα από τώρα, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και επίσημα η μετάβαση της Ελλάδας στη νέα της θέση.
Η συγκυρία μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, καθώς δεν είναι συνηθισμένο μια χώρα η οποία έχασε την επενδυτική βαθμίδα πριν 13 χρόνια και προχώρησε σε συντεταγμένη χρεοκοπία με το κούρεμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα μέσω του PSI, να βρίσκεται ξανά την ομάδα των χωρών που τα ομόλογά τους θεωρούνται “επενδύσιμα”, αφήνοντας πίσω τους τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό “σκουπίδια”.
Ο Καναδικός οίκος, ο οποίος σε αντίθεση με την R&I και την SCOPE οι οποίες προηγήθηκαν, είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ, δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα επιβραβεύοντας την μακροοικονομική και δημοσιονομική πρόοδο της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, την πολιτική ομαλότητα που εγγυάται η νέα κυβέρνηση και την προσήλωσή της σε μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μείωση του χρέους. Στην ίδια κατεύθυνση, η DBRS αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα και των ελληνικών εμπορικών τραπεζών μέσα στις επόμενες μέρες.
Επόμενη η Moody’s
Στις 15 του μήνα έρχεται η αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, με τις προσδοκίες να αυξάνονται ότι παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζει, θα κάνει και αυτός την κίνησή διατηρώντας την Ελλάδα στη βαθμίδα Βα3 (τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική) από το 2020 και έχοντας αναβάλλει τέσσερις αξιολογήσεις για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι τώρα θα αλλάξει κάπως τη στάση του. Θα αναβαθμίσει δηλαδή το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μια ή σε περίπτωση έκπληξης κατά δύο βαθμίδες σε Ba2 ή Βa1 φέροντας την Ελλάδα πιο κοντά στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα με βάση και τα δικά του κριτήρια.
H επικύρωση από την S&P
Σε ένα μήνα, στις 10 Οκτωβρίου, σειρά για αξιολόγηση θα έχει οίκος Standard & Poors, ο οποίος έχει την Ελλάδα στην Βαθμίδα ΒΒ+ από τον περασμένο Απρίλιο. Oι προσδοκίες για την επικύρωση της επενδυτικής βαθμίδας με δεύτερη αξιολόγηση οίκου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ συντηρούνται από το γεγονός ότι η S&P έχει αξιολόγηση θετική για τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει δώσει ήδη προοπτική αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο συγκεκριμένος οίκος, δεν έκανε την κρίσιμη αναβάθμιση στην Ελλάδα, περιμένοντας το πως θα εξελιχθεί ο εκλογικός κύκλος με τις διπλές εκλογές και κυρίως, αν η Ελλάδα θα έχει Κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας και προσήλωση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Τώρα που το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και έχει καταγραφεί ήδη η αναβάθμιση από την DBRS, δεν έχει λόγο να περιμένει άλλο.
Αν η S&P αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα τότε η Ελλάδα θα έχει όλα τα προνόμια της νέας της θέσης, όχι μόνο από τις αγορές (αυτές έχουν αποφανθεί από χρόνια) αλλά και για τους διεθνείς οργανισμούς με πρώτη την ΕΚΤ. Από εκεί και πέρα, μένει να δούμε την αντίδραση της Fitch η οποία θα κάνει την τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου. Τούτο με δεδομένο ότι και αυτός ο οίκος, έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ+ με αξιολόγηση “σταθερή”.