ΚΟΣΜΟΣ

Κινητικότητα για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Του Κώστα Ράπτη

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από ισραηλινής πλευράς είναι άκρως αντιφατικά. Χθες Πέμπτη συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ (αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση του στενότερης σύνθεσης πολεμικού υπουργικού συμβουλίου), με αντικείμενο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νταβίντ Μένσερ, το “πώς θα καταστραφούν τα τελευταία τάγματα της Χαμάς”, ήτοι πώς θα δρομολογηθεί, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις των δυτικών συμμάχων, η μεγάλη επιχείρηση εναντίον της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε γνώση και του τελευταίου σχεδίου εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων το οποίο κοινοποίησε την Τετάρτη η Αίγυπτος, σε πρωταγωνιστικό μεσολαβητικό ρόλο πλέον, αφότου το Κατάρ εξέφρασε επιφυλάξεις, λόγω των βολών που δέχεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για τη συνέχιση της δικής του εμπλοκής.

Το αν το τελευταίο αιγυπτιακό σχέδιο έχει την έγκριση και των ΗΠΑ παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ από ισραηλινής πλευράς δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Ο μόνος ο οποίος τοποθετήθηκε, κάνοντας λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για απαράδεκτο σχέδιο “ολοκληρωτικής συνθηκολόγησης” του Ισραήλ και για “υπαρξιακή απειλή”, ήταν αυτός ακριβώς ο οποίος αντιτίθεται σε κάθε προοπτική εκεχειρίας, ήτοι ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος όμως δεν συμμετέχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως, η ισραηλινή πλευρά δεν βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης. Την Τετάρτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Χέρτσι Χαλεβί και ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, Ρονέν Μπαρ ταξίδεψαν στο Κάιρο για να παραλάβουν από τον διευθυντή της αιγυπτιακής “Μουχαμπαράτ”, Αμπάς Κάμελ την νέα πρόταση για μια συμφωνία τριών σταδίων, η οποία προβλέπει αρχικώς το πάγωμα της προετοιμασίας της εισβολής στη Ράφα, κατόπιν την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ και τέλος την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας ενός έτους.

Η ανταλλαγή, ειδικότερα, προτείνεται να διεξαχθεί σε δύο ή τρεις φάσεις, ακολουθώντας την αναλογία 50 Παλαιστινίων κρατουμένων για κάθε Ισραηλινό ένστολο όμηρο και 30 κρατουμένων για κάθε πολίτη που θα απελευθερωθεί.

Το μέγα πρόβλημα είναι ότι ουδείς μπορεί να βεβαιώσει προς το παρόν πόσοι από τους 133 ομήρους παραμένουν εν ζωή, άρα η διαπραγμάτευση γίνεται εν πολλοίς “με κλειστά χαρτιά”. Επίσης μένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον το αιγυπτιακό σχέδιο έχει κοινοποιηθεί στη Χαμάς και συναντά τη συμφωνία της. Και κυρίως το Ισραήλ, όσο και αν ενδιαφέρεται να αποσπάσει τους ομήρους, δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της συνέχισης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Χαμάς, ούτε καν της εισβολής στη Ράφα.

Από την άλλη πλευρά, η Αίγυπτος επείγεται να αποτρέψει την επιχείρηση στη Ράφα, που απειλείται να εξωθήσει πλήθος προσφύγων στη Χερσόνησο του Σινά, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζεται από την εξάπλωση του κινήματος φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ, ο δε κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου στο Ισραήλ αντιμετωπίζει καθημερινά τις πιέσεις των συγγενών των ομήρων.

Χαρακτηριστικά το Φόρουμ Συγγενών Ομήρων διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης συνέντευξη Τύπου στην οποία μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους ηγέτες των ΗΠΑ και άλλων 17 χωρών, πολίτες των οποίων τελούν υπό ομηρία, για την δίχως προηγούμενο κοινή επιστολή τους με την οποία ζητούν άμεσο τερματισμό του ανθρωπιστικού αδιεξόδου. 

Related posts

Ρωσικά αντίποινα: Στο στόχαστρο οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και αποθήκες με δυτικά όπλα

wp-needuser

“Στο 2% στα μέσα του 2025 ο πληθωρισμός της Ευρυζώνης”, εκτιμά ο Ντε Κος (ΕΚΤ)

James Rollner

Αζερμπαϊτζάν: Το ρωσικό απόσπασμα ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

protothema.gr

Γκουτέρες: Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία

protothema.gr

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του συνεδρίου της ακροδεξιάς AfD στο Έσεν

wp-needuser

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ υπόσχεται καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ για τις μετά το Brexit εμπορικές συναλλαγές

wp-needuser