Η εφημερίδα New York Times μέσω των κύριων άρθρων της αλλά και μέσω αρθρογραφίας που φιλοξενεί, έχει με σταθερότητα δείξει ποια είναι η θέση της σχετικά με τον Τραμπ: είναι απέναντι.
Ούτως ή άλλως δε, ως υψηλού κύρους δημοσιογραφικός οργανισμός που διεκδικεί την κορυφαία θέση μεταξύ των ΜΜΕ που διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, τεκμηριώνει τις θέσεις που προβάλλει και επενδύει σε εκτενέστατα ρεπορτάζ, δημοσιογραφικές έρευνες, καταγραφές μαρτυριών, συνεντεύξεις, καθώς και με εκτενέστατα άρθρα γνώμης καταξιωμένων αναλυτών.
Έχοντας δώσει τη στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις (endorsement) για τις εκλογές και έχοντας εξηγήσει τις θέσεις της γιατί μια νέα θητεία Τραμπ θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, επανέρχεται λίγες ώρες μετά την επισφράγιση της άνετης νίκης του πρώην προέδρου.
“Μια εποχή αβεβαιότητας”
Με ένα μακροσκελές κείμενο αναλύει γιατί η επάνοδος του Τραμπ στην εξουσία, εγκαινιάζει μια νέα εποχή αβεβαιότητας.
Και γράφει: “Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στην εξουσία, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή της αβεβαιότητας. Έπαιξε με τους φόβους για τους μετανάστες και τις οικονομικές ανησυχίες των πολιτών για να νικήσει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Η νίκη του σηματοδοτεί την έλευση του απομονωτισμού, των σαρωτικών δασμών και της εκδίκησης που θέλει να πάρει”.
Η υπόσχεση που έδωσε στους ψηφοφόρους του για να κερδίσει την προεδρία για δεύτερη φορά είναι ότι “θα συντρίψει το αμερικανικό status quo”.
Σε ηλικία 78 ετών, ο Τραμπ έγινε ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ πρόεδρος, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Τζο Μπάιντεν. Είναι ο άνθρωπος που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021. Είναι ο άνθρωπος που καταδικάστηκε για 34 ποινικά αδικήματα για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων στην υπόθεση της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Αυτός ο άνθρωπος, λένε οι NYT, “έπαιξε με τις απογοητεύσεις και τους φόβους των Αμερικανών”. Και κέρδισε.
Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης, ότι για περίπου τη μισή χώρα, η επάνοδος του στην εξουσία προμηνύει μια σκοτεινή στροφή για την αμερικανική δημοκρατία, το μέλλον της οποίας θα εξαρτηθεί τώρα από έναν άνθρωπο που έχει μιλήσει ανοιχτά για υπονόμευση του κράτους δικαίου και πλέον δηλώνει ότι είναι ο ηγέτης του “μεγαλύτερου πολιτικού κινήματος όλων των εποχών”.
“Ξεπεράσαμε εμπόδια που κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να ξεπεραστούν”, είπε, προσθέτοντας ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά του με μια “άνευ προηγουμένου ισχυρή εντολή”.
Στη μετεκλογική αυτή ανάλυση, οι NYT τονίζουν ότι “μετά από σχεδόν μία δεκαετία ως το κυρίαρχο πρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο κ. Τραμπ και η ωμή προσέγγισή του στην πολιτική μοιάζουν να έχουν χάσει το εφέ του σοκ που προκαλούσαν κάποτε. Αντίθετα, για εκατομμύρια απογοητευμένους Αμερικανούς που δεν εμπιστεύονταν τους θεσμούς και ένα πολιτικό σύστημα που ένιωθαν ότι τους είχε απογοητεύσει, η προσωπικότητά του ως φορέας του χάους έγινε πλεονέκτημα”.
Για το πώς αποδόμησε την υποψηφιότητα της Χάρις, αναφέρεται ότι “ο Τραμπ την εμφάνισε ως υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματα της χώρας, τη δυσφήμισε ως “ανόητο άτομο” και την αποκάλεσε “αποτυχημένη” και “επικίνδυνα φιλελεύθερη”.
Στο παρακάτω βίντεο, ο Σέιν Γκολντμάχερ, ένας εκ των δύο συντακτών αυτής της ανάλυσης, εξηγεί τις βασικές θέσεις γιατί με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ξεκινά μία εποχή αβεβαιότητας και όχι “η χρυσή εποχή” που ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε:
During his presidential campaign, Donald Trump played on economic worries and fears around immigration to defeat Kamala Harris. Shane Goldmacher, a national political correspondent for The New York Times, explains. https://t.co/EyPlPD8FxI pic.twitter.com/Wp1MTqN6jP
— The New York Times (@nytimes) November 6, 2024
Όσο για το γιατί η Χάρις δεν κατάφερε να πείσει όταν έλεγε στους πολίτες “ελάτε να γυρίσουμε σελίδα στη διχαστική εποχή Τραμπ”, απαντά ότι η ηττημένη των εκλογών δεν μπόρεσε ποτέ να αποτινάξει τον μανδύα της συμμετοχής της στη διακυβέρνηση του σημερινού προέδρου. “Για τους πολίτες, ο φορέας της αλλαγής, αποδείχθηκε ότι ήταν ο Τραμπ”, διαπιστώνεται εκ των υστέρων. Και τον Ιανουάριο, καταλήγει, “θα ξαναγίνει αρχιστράτηγος του έθνους”.
Πηγή: thetoc.gr