Καταδίκη-Τραμπ:-Η-υποψηφιότητα,-οι-εκλογές-των-ΗΠΑ-και-η-επόμενη-μέρα
ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη Τραμπ: Η υποψηφιότητα, οι εκλογές των ΗΠΑ και η επόμενη μέρα

Έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων, 12 Νεοϋορκέζοι έκριναν τον Ντόναλντ Τραμπ ένοχο για όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση χρηματισμού της πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών, Στόρμι Ντάνιελς.

Πρόκειται για μια ιστορική ετυμηγορία, έπειτα από μια ιστορική δίκη, η οποία δημιουργεί εξίσου “ιστορικά” δεδομένα, καθώς ο Τραμπ καθίσταται ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με ποινική καταδίκη και ταυτόχρονα ο πρώτος υποψήφιος ενός εκ των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων που αναμένεται να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο ως κατάδικος. 

Τι θα γίνει λοιπόν στη συνέχεια;

Η πραγματικότητα είναι πως η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά. “Η αληθινή ετυμηγορία θα απαγγελθεί την 5η Νοεμβρίου, από τον αμερικανικό λαό”, είπε χθες ο κ. Τραμπ μπροστά στις κάμερες, σπεύδοντας να αξιοποιήσει την απόφαση προς όφελος της υποψηφιότητας του, χαρακτηρίζοντας εαυτόν “πολιτικό κρατούμενο” και τη δίκη “στημένη” και υποκινούμενη από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν.

Θα παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία;

Η απάντηση είναι ναι. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ ορίζει σχετικά λίγες προϋποθέσεις εκλογιμότητας για τους υποψήφιους προέδρους: Πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών, να είναι “γεννημένοι” πολίτες των ΗΠΑ και να έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια. Δεν υπάρχουν περιορισμοί που να εμποδίζουν υποψηφίους με ποινικό μητρώο.

Η ενοχή του ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg και της Morning Consult ανέδειξε ότι το 53% των ψηφοφόρων στις “κρίσιμες” εκλογικά πολιτείες θα αρνούνταν να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο σε περίπτωση καταδίκης. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, του πανεπιστημίου Quinnipiac, το ποσοστό των ψηφοφόρων του Τραμπ που προτίθετο να αλλάξει ρότα αν αυτός καταδικαζόταν ανέρχεται στο 6% – νούμερο που αν επαληθευτεί θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις μιας τόσο στενής εκλογικής κούρσας. 

Ποια είναι τα ακριβώς επόμενα βήματα;

Ο Τραμπ ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, κάτι που δεν άλλαξε και μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας της Πέμπτης. Θα επιστρέψει στο δικαστήριο στις 11 Ιουλίου, όταν και έχει προγραμματιστεί η ακρόαση της ποινής του. Ο δικαστής θα πρέπει να λάβει υπόψη αρκετούς παράγοντες σχετικά με την επιβολή της ποινής, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του Τραμπ. Η ποινή θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόστιμο, αναστολή ή επιτήρηση και ενδεχομένως φυλάκιση.

Ο Τραμπ από την άλλη, ο οποίος αποκάλεσε την απόφαση “ντροπή”, θα ασκήσει έφεση κατά της ενοχής, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ακόμη και μετά την καταδίκη θα είναι εξαιρετικά απίθανο ο Τραμπ να φύγει από το δικαστήριο με χειροπέδες, καθώς αναμένεται να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση όσο θα διαρκεί η υπόθεση εκδίκασης της έφεσης.

Μπορεί ο Τραμπ να πάει φυλακή;

Νομικά φαντάζει πιθανό ο Τραμπ να εκτίσει ποινή πίσω από τα κάγκελα, στην πραγματικότητα όμως είναι μάλλον… απίθανο. 

Οι 34 κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι όλες κακουργήματα κατηγορίας Ε στη Νέα Υόρκη, η χαμηλότερη βαθμίδα στην πολιτεία. Κάθε κατηγορία συνεπάγεται μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο δικαστής Merchan θα μπορούσε να επιλέξει μια μικρότερη ποινή, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του Trump, της έλλειψης προηγούμενων καταδικών και του γεγονότος ότι οι κατηγορίες αφορούν ένα μη βίαιο έγκλημα.

Είναι επίσης πιθανό ο δικαστής να σταθμίσει τον πρωτοφανή χαρακτήρα της υπόθεσης, επιλέγοντας ίσως να αποφύγει να βάλει πίσω από τα κάγκελα έναν πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο.

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα πρακτικότητας. Ο Τραμπ, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι, δικαιούται ισόβια προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πράκτορες θα πρέπει να τον προστατεύουν στη φυλακή.

Ακόμη και έτσι, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει ένα σωφρονιστικό σύστημα με έναν πρώην πρόεδρο ως τρόφιμο. Θα αποτελούσε τεράστιο ρίσκο για την ασφάλεια και θα ήταν δαπανηρό να κρατηθεί ασφαλής.

Θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του;

Όχι. Οι πρόεδροι μπορούν να δώσουν χάρη σε όσους έχουν διαπράξει ομοσπονδιακά αδικήματα. Η υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς είναι πολιτειακή υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός προεδρικών αρμοδιοτήτων.

Ιστορική απόφαση με απρόβλεπτο αντίκτυπο

Παρότι η ετυμηγορία σε βάρος του Ντόναλτ Τραμπ είναι ιστορική, δεν τον εμποδίζει να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές και ο αντίκτυπός της στην αναμέτρηση είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Ως αυτό το στάδιο, οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κ. Μπάιντεν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον κ. Τραμπ σε κάποιες πολιτείες, να βρίσκεται πίσω ως πολύ πίσω σε κάποιες άλλες, στρατηγικής σημασίας.

Η καταδίκη “πιθανόν δεν θα προκαλέσει πολλές μετακινήσεις ψηφοφόρων”, προεξοφλεί πολιτολόγος του χριστιανικού πανεπιστημίου του Τέξας, ο Κιθ Γκάντι, όμως αναγνωρίζει πως σε “ιδιαίτερα αμφίρροπες” αναμετρήσεις “θα μπορούσε” να προκαλέσει “ανατροπές”, είτε υπέρ του ενός του άλλου.

Ο κ. Τραμπ έχει αποδείξει, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, την ανθεκτικότητά του σε δοκιμασίες που θα είχαν καταστρέψει τις καριέρες πολλών άλλων: παραπέμφθηκε σε δίκη στο Κογκρέσο δυο φορές, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερις ποινικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Νέα Υόρκη. Παρ’ όλα αυτά, κέρδισε άνετα, με μεγάλη διαφορά και σε χρόνο ρεκόρ, στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, η λιγότερο απειλητική γι’ αυτόν, πιθανότατα είναι η μοναδική που θα κριθεί πριν από τις κάλπες.

Φυσικά ο κ. Τραμπ δηλώνει “αθώος” για όλες τις υποθέσεις που τον βαραίνουν, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί “κυνήγι μαγισσών” εναντίον του.

Τα 130.000 δολάρια που πλήρωσε για να εξαγοράσει τη σιωπή της ηθοποιού πριν από τις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε, είχε δώσει άλλοτε άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του τότε, ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν, σήμερα ορκισμένος εχθρός του. Αυτός ο τελευταίος έκανε λόγο για “σημαντική μέρα” για την “αλήθεια”, μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας.

Αν και στερήθηκε τις προεκλογικές εμφανίσεις, ο κ. Τραμπ προσπάθησε να ωφεληθεί από τη μεγάλη προβολή της υπόθεσης στα ΜΜΕ, παίρνοντας τον λόγο, πολλές φορές καθημερινά, στην αίθουσα και έξω από αυτή, πλαισιωμένος από τα παιδιά του και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς πρώτης γραμμής, που πήγαν να τον υποστηρίξουν.

Το δικαστικό δράμα δεν αποκλείεται να ωφελήσει τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει να προβάλει την εικόνα του σοβαρού ηγέτη, που ασχολείται με καίριας σημασίας κρατικές υποθέσεις, την ώρα που ο αντίπαλός του κάνει τη μια εμφάνιση στα δικαστήρια μετά την άλλη.

Η ημερομηνία της απαγγελίας της ποινής του μεγιστάνα, την 11η Ιουλίου, συμπίπτει με τη σύνοδο κορυφής του NATO στην Ουάσιγκτον, που δίνει την ευκαιρία στον αμερικανό πρόεδρο να δείξει το βάρος του στη διεθνή σκηνή. Και θα γίνει επίσης μερικές ημέρες πριν από το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι (βόρεια), από τη 15η ως τη 18η Ιουλίου, στο οποίο αναμένεται και τυπικά να ονομαστεί υποψήφιος της παράταξης για την προεδρία ο κ. Τραμπ.
 

Related posts

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ ζητώντας επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα και πρόωρες εκλογές

James Rollner

Υπ’ ατμόν ο Ρίσι Σούνακ μετά τη συντριβή των Συντηρητικών

protothema.gr

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η νίκη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης

timesadmin

Νυχτερινές εκατέρωθεν επιθέσεις Ρώσων και Ουκρανών με drones

wp-needuser

Μετά τον Χανίγια, ο Ντέιφ: το Ισραήλ “γυρίζει το παιχνίδι;”

timesadmin

Βόρεια Μακεδονία: Σαρωτική νίκη του δεξιού VMRO στις βουλευτικές – Κερδίζει και την Προεδρία της χώρας

protothema.gr