Η οικογένεια της 45χρονης Μαρίας Ηλιακώστα-Παπαμάρκου, που έχασε τη ζωή της μετά από χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική, κατέθεσε επιστολή-καταγγελία στο Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. Η επιστολή μεταβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος αναμένεται να εξετάσει την καταγγελία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Η οικογένεια καταγγέλλει την αδράνεια της κλινικής και την ανεπάρκεια στην τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων κατά το μεταχειρουργικό στάδιο, επισημαίνοντας την ελλιπή φροντίδα που οδήγησε στην απώλεια της ζωής της ασθενούς. Παράλληλα, τονίζουν ότι 14 ημέρες μετά τον θάνατο της Μαρίας, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για τη διερεύνηση του περιστατικού.
Η Μαρία Ηλιακώστα-Παπαμάρκου, 45 ετών, μητέρα δύο παιδιών, μετέβη στην Αθήνα από την Κάσο στις 3 Νοεμβρίου 2024 μαζί με τον σύζυγό της και την έγκυο κόρη τους για να υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης ινομυώματος. Σύμφωνα με τους συγγενείς, οι γιατροί της κλινικής τους είχαν διαβεβαιώσει ότι η επέμβαση θα διαρκούσε μιάμιση ώρα και ότι η ασθενής θα έπαιρνε εξιτήριο το ίδιο βράδυ. Ωστόσο, τα γεγονότα πήραν δραματική τροπή. Το πρωί της 6ης Νοεμβρίου, η Μαρία εισήχθη στο χειρουργείο, με τους γιατρούς να αλλάζουν το πλάνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Διαπιστώθηκε ότι αντί για ινομύωμα, υπήρχε αδενομύωμα που είχε εισχωρήσει στα τοιχώματα της μήτρας, γεγονός που οδήγησε σε απόφαση για υστερεκτομή. Η οικογένεια δηλώνει ότι αυτή η αλλαγή δεν είχε αναφερθεί στον προεγχειρητικό έλεγχο, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την προετοιμασία της επέμβασης.
Παρά την επιβεβαίωση των γιατρών ότι η επέμβαση είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς, η κατάσταση της ασθενούς μετά το χειρουργείο επιδεινώθηκε. Η Μαρία μεταφέρθηκε στο δωμάτιό της στις 5:15 το απόγευμα, φανερά καταπονημένη. Η οικογένειά της επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της, ωστόσο λίγο αργότερα η ασθενής παραπονέθηκε για έντονους πόνους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, της χορηγήθηκαν δύο οροί χωρίς περαιτέρω παρακολούθηση. Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας, μέχρι τις 6:15 το απόγευμα, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στο αίτημα του συζύγου για βοήθεια, ενώ στις 8:03 το βράδυ διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Οι συγγενείς πιστεύουν ότι η Μαρία είχε ήδη καταλήξει νωρίτερα και χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως αποτέλεσμα αμέλειας.
Στο πιστοποιητικό θανάτου, που υπογράφεται από τον ιατροδικαστή Κωνσταντίνο Καβούρη, η αιτία θανάτου αναφέρεται ως «απροσδιόριστη μετά την ανάνηψη από γυναικολογικό χειρουργείο». Αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για περαιτέρω διευκρινίσεις. Η οικογένεια, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις για την απόδοση ευθυνών και προτίθεται να κινηθεί νομικά για την απόδοση δικαιοσύνης.
Από την πλευρά της, η κλινική αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το περιστατικό. Εκπρόσωπος της κλινικής δήλωσε στο thetimes|- ότι «κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπήρξε αιμορραγία, γεγονός που αποκλείει οποιαδήποτε επιπλοκή σχετιζόμενη με αυτή». Επισήμανε ότι η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου έχει παραπεμφθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ενώ τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων αναμένονται για να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τα αίτια του περιστατικού. Πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που η ασθενής χρειάστηκε βοήθεια κατά τη νοσηλεία της, οι νοσηλεύτριες ανταποκρίθηκαν άμεσα». Η διεύθυνση της κλινικής δήλωσε την πλήρη συνεργασία της με τις αρμόδιες Αρχές για τη διαλεύκανση της αιτίας του θανάτου.
Ειδήσεις σήμερα:
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
«Άγνωστος» στις Αρχές ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για την αποθήκη – οπλοστάσιο στο Παγκράτι
Αντιδράσεις στην Ελβετία για την «εξομολόγηση» σε Ιησού που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη