Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των θανάτων που προκαλεί ο καρκίνος σε όλο τον κόσμο θα εκτοξευθεί στα ύψη, έως το 2050.
Ο καρκίνος θα προκαλέσει ακόμη περισσότερους θανάτους τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας σε πρωτόγνωρους αριθμούς την δεκαετία του 2050, όπως προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Ο Habtamu Bizuayehu στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία και η ομάδα του έκαναν την ανακάλυψη εξετάζοντας πρόσφατα στοιχεία για κρούσματα και ποσοστά θανάτων για 36 τύπους καρκίνου σε 185 χώρες από τη βάση δεδομένων Global Cancer Observatory. Στη συνέχεια προέβλεψαν μελλοντικά κρούσματα και θανάτους εφαρμόζοντας αυτά τα ποσοστά στις προβλέψεις πληθυσμού του 2050 από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, διαπίστωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 77% μεταξύ 2022 και 2050, πράγμα που θα σήμαινε επιπλέον 15,3 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2050.
Δείτε επίσης: Εμβόλια για τον καρκίνο: Πώς λειτουργούν, τι εξετάζουν οι νέες μελέτες
Οι θάνατοι που προκαλεί ο καρκίνος παγκοσμίως προβλέπεται επίσης να αυξηθούν κατά σχεδόν 90% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να είναι 8,8 εκατομμύρια περισσότεροι το 2050 σε σύγκριση με το 2022, κατά το οποίο 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται σε χώρες με χαμηλή ή μεσαία κατάταξη στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος βασίζεται στο μέσο προσδόκιμο ζωή, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα ανά άτομο.
Τα κρούσματα καρκίνου και οι θάνατοι αναμένεται, κατά μέσο όρο, να τριπλασιαστούν σχεδόν μέχρι το 2050 σε χώρες με χαμηλή βαθμολογία, όπως ο Νίγηρας και το Αφγανιστάν. Παράλληλα, χώρες με πολύ υψηλή βαθμολογία, όπως η Νορβηγία, προβλέπεται να δουν τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 42% και 56%, αντίστοιχα.
Δείτε επίσης: Καρκίνος: Θεραπείες που μετατρέπουν τις κακοήθειες σε χρόνια νόσο
Πολλοί παράγοντες πιθανότατα οδηγούν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που ζουν περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αναφέρουν οι ειδικοί. Ωστόσο, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη την εμφάνιση νέων ή πιο αποτελεσματικών θεραπειών.
Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα δουν πιθανώς τις μεγαλύτερες αυξήσεις λόγω της «λεγόμενης εκδυτικοποίησης των πληθυσμών». «Ορισμένες από τις συνήθειες που παραδοσιακά συνδέουμε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, όπως η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και η κακή διατροφή, γίνονται τάση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», αναφέρει η μελέτη.
Δείτε επίσης: Εμβόλιο με βακτήρια «υπόσχεται» ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο
Τι λένε τα στοιχεία πρόβλεψης για την Ελλάδα
Ανάμεσα στις 185 χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες από την Αυστραλία, βρίσκεται και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περιστατικά καρκίνου το 2022 ήταν 65.703, ενώ το 2050 αναμένεται να είναι 77.152, σημειώνοντας αύξηση 17,4%.
Όσον αφορά τους θανάτους, το 2022 καταγράφηκαν 32.385 θάνατοι στην Ελλάδα, ενώ το 2050 αναμένεται να αυξηθούν κατά 27,6%, δηλαδή 41.325 θάνατοι.
Φωτογραφία iStock