“Καμπανάκι”-ΕΚΤ:-Μεγάλος-δημοσιονομικός-κίνδυνος-στην-Ευρωζώνη-μεσομακροπρόθεσμα-–-“Αρχίστε-αμέσως-να-μειώνετε-το-χρέος”
ΚΟΣΜΟΣ

“Καμπανάκι” ΕΚΤ: Μεγάλος δημοσιονομικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη μεσομακροπρόθεσμα – “Αρχίστε αμέσως να μειώνετε το χρέος”

Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν το χρέος αμέσως ενόψει των τεράστιων μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Αυτές οι εξελίξεις συνιστούν αρκετά μεγάλες προκλήσεις από μόνες τους και οι χώρες θα τις αντιμετωπίσουν όλες ταυτόχρονα”, σημειώνει η ΕΚΤ. “Συνεπώς, πρέπει να αναληφθεί δράση σήμερα – ειδικά σε χώρες με υψηλό χρέος” που παλεύουν με αυξημένα επιτόκια.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι δημοσιονομικές προσπάθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των ειδικών προκλήσεων θα μπορούσαν να ανέλθουν τουλάχιστον στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. “Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι μεγάλη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο”, είπε.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στο μπλοκ των 20 χωρών του ενιαίου νομίσματος – ιδίως στη Γαλλία, όπου η ανακοίνωση-σοκ πρόωρων βουλευτικών εκλογών έχει εγείρει αμφιβολίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, προκαλώντας αναταράξεις στην αγορά.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέπληξε τη Γαλλία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπερβάσεις του προϋπολογισμού πάνω από το όριο του 3% του μπλοκ.

“Οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι χαμηλές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, ενώ είναι αυξημένες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε αρκετές χώρες, λόγω των προβλεπόμενων υψηλών ή/και αυξανόμενων αναλογιών χρέους προς ΑΕΠ σε ορισμένα κράτη μέλη”, σημείωσε η Επιτροπή.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι, εκτός από τα υπάρχοντα δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία συχνά αντανακλώνται σε υψηλούς δείκτες χρέους, διαφαίνονται περαιτέρω προκλήσεις που “θα οδηγήσουν σε σημαντικές δημοσιονομικές επιβαρύνσεις τις επόμενες δεκαετίες”. Μεταξύ αυτών, ανέφερε, είναι η ψηφιοποίηση.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν “άμεσα και μόνιμα” τα πρωτογενή ισοζύγια κατά 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για να επιτύχουν αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ 60% έως το 2070 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα χρέους, ανέφερε η ΕΚΤ.

Επιπλέον, η γήρανση, οι αμυντικές δαπάνες και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να διευρύνουν το μέσο έλλειμμα κατά επιπλέον 3% του ΑΕΠ, είπε. Η ψηφιοποίηση εξαιρείται από τον υπολογισμό λόγω “της ιδιαίτερης αβεβαιότητας” που περιβάλλει τις επιπτώσεις της.

Ενώ όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν, η έκθεση διαπιστώνει “σημαντική ετερογένεια μεταξύ των χωρών στις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσπάθειες” — με εκτιμήσεις για κενά που κυμαίνονται από 0,5% έως σχεδόν 10% του ΑΕΠ.

“Οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν τη σταδιακή μείωση των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους και να προετοιμαστούν για το μέλλον, κάτι που θα συμβάλει επίσης στη διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για την άσκηση ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ”, ανέφερε.

Related posts

Το NATO ενισχύει την υποστήριξή του στην Ουκρανία – Στέλνει F-16 και Patriot

wp-needuser

Νέα βύθιση ρωσικού πλοίου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από ουκρανικό πλήγμα στην Κριμαία

timesadmin

ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα

timesadmin

ΗΠΑ: Ενισχύθηκε το β’ τρίμηνο η παραγωγικότητα

timesadmin

Ισπανία: Η σύζυγος του Σάντσεθ αρνείται να καταθέσει σε υπόθεση διαφθοράς

timesadmin

Εκλογές στη Γαλλία – Εξελέγη βουλευτής ο Ολάντ: “Η Αριστερά νίκησε τόσο την Ακροδεξιά όσο και το κεντρώο προεδρικό μπλοκ”, δηλώνει

James Rollner