Ο Δημήτρης Καιρίδης διαψεύδει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CBS News περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Μπάιντεν, προκειμένου να μεταφερθούν μετανάστες από τη Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποθαρρύνονται οι μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για αναληθές δημοσίευμα και πρόσθεσε ότι θα προβεί επισήμως σε διάψευση και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Κοιτάξτε, είναι μια πολύ περίεργη διαρροή. Είναι απολύτως αναληθές το ρεπορτάζ του CBS, δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους Αμερικάνους, ούτε καν αίτημα θα σας έλεγα για κάτι τέτοιο», είπε αρχικά ο Δημήτρης Καιρίδης. Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση προς την προεδρεία Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών. «Αν στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, είχαμε 300.000 παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη το 2023, στην Αμερική είχαμε 3.000.000. Δεκαπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ευρώπη και ξέρετε πόσο έχει επηρεάσει την Ευρώπη και ξέρετε τι γίνεται στη Γερμανία με το AFD και στη Γαλλία με την Λεπέν ενόψει ευρωεκλογών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο Μπάιντεν έχει να διαχειριστεί μία πολύ μεγάλη κρίση στα νότια σύνορά του με το μεταναστευτικό».
Σε ερώτηση πώς βρέθηκε στο κάδρο η Ελλάδα, ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε: «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι η μεταναστευτική μας πολιτική είναι απολύτως ξεκάθαρη» και διέψευσε γι’ άλλη μια φορά το δημοσίευμα. «Δεν υπάρχει κανένα αίτημα, δεν υπάρχει καμία συμφωνία, δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό που υπάρχει είναι μια ευρύτερη συζήτηση στην Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ως αποτροπή της παράνομης και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με νόμιμη εργασιακή κινητικότητα. Κι αυτό εμείς το κάνουμε, το είπαμε από την πρώτη στιγμή, με τις έξι νέες συμφωνίες που θέλουμε να υπογράψουμε. Είναι στα σκαριά με έξι φίλες χώρες, σε συνέχεια των δύο που κάναμε την προηγούμενη τετραετία. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αυτή με την Αίγυπτο και ο Νότης Μηταράκης, λέω και τα ονόματα για να δίνουμε, να πιστώνουμε αυτούς που δούλεψαν, με το Μπαγκλαντές. Με την Αίγυπτο, εγώ ήμουν στην Αίγυπτο, προχωράμε την ενεργοποίηση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να φέρουμε αυτούς τους εργάτες γης που χρειάζεται η αγροτική μας παραγωγή και οι υπόλοιπες συμφωνίες έχουν τελειώσει από την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Εγώ εξεπλάγην και εξεπλάγην δυσάρεστα. Θα σας έλεγα μάλιστα, ο χρονισμός είναι πολύ ύποπτος γιατί δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, καταλαβαίνετε ότι δεν είμαστε σε νεκρό πολιτικό χρόνο και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, είναι κάτι που δεν έχουμε συζητήσει, αλλά έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα μεταναστευτικού», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τι λέει το δημοσίευμα
H κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες στη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία ως μέρος μιας προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην περιοχή να ταξιδέψουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μετέδωσε το CBS News επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από Ελλάδα και Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε έλεγχο στα γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, όπως μεταδίδει το CBS, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων εξ’ αυτών που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μία από τις πηγές, που επικαλείται το δίκτυο, είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.