Κέρδη-–-ρεκόρ-για-τις-τράπεζες-και-το-2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη – ρεκόρ για τις τράπεζες και το 2024

Της Βάσως Αγγελέτου

Ψηλά κρατούν τον πήχη της κερδοφορίας οι εγχώριες τράπεζες και για το τρέχον έτος, παρά τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες πάντως διαφαίνεται ότι θα είναι λιγότερες και μικρότερης έκτασης από τις αρχικώς αναμενόμενες.

Επιστέγασμα της αλλαγής σελίδας στον τραπεζικό κλάδο συνιστά η πρόσφατη έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) μερισμάτων συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι των κερδών ύψους 3,5 δισ. ευρώ που συσσώρευσαν το 2023 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται προς επίρρωση της επιτυχημένης εκτέλεσης των προγραμμάτων εξυγίανσης του ενεργητικού τους, αλλά και των πολύ σημαντικών κερδών που μπαίνουν στα ταμεία τους την τελευταία διετία.

Ενδεικτική είναι η αναθεώρηση των στόχων του 2024 από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βλέπει τα κέρδη μετά φόρων να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ φέτος, από 900 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο guidance της τράπεζας. Σε πρόσφατη ενημέρωση δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, διατύπωσε αισιοδοξία για διατήρηση του momentum της ισχυρής κερδοφορίας του κλάδου σε βάθος 3-4 ετών, στη βάση της ισχυρότερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και με την προϋπόθεση της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων. 

Στο μέτωπο της νομισματικής χαλάρωσης, ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε άλλη μία αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εντός του έτους, έναντι τριών ή και περισσότερων, που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Την εκτίμησή του φαίνεται να συμμερίζονται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, θεωρώντας ότι η Φρανκφούρτη θα ακολουθήσει τη Fed, που δίνει πάντως εγκράτεια σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Αναθεώρηση των business plans έως το 2026

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες αναμένεται να προβούν σε αναθεώρηση των στόχων τους για τον πήχη των κερδών του 2024 – ο οποίος, πάντως, βρίσκεται ήδη στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα business plans που παρουσίασαν στις αρχές τους έτους στο πλαίσιο των ετήσιων οικονομικών τους αποτελεσμάτων, τα οικονομικά μεγέθη των τεσσάρων ιδρυμάτων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, ενώ δυναμικά συνεχίζεται και ο εξορθολογισμός των λειτουργικών τους εξόδων, γεγονός που συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση του χρηματοοικονομικού τους προφίλ. Πράγματι, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγείλει προς το παρόν τα συστημικά ιδρύματα, τα business plan τους προβλέπουν τα εξής μεγέθη σε βάθος τριετίας, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που θα διανείμουν στους μετόχους τους:

– Alpha Bank: Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. ευρώ σκοπεύει να διανείμει στους μετόχους της η Alpha Bank έως το 2026, μέσα από έναν συνδυασμό μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών. Οι διανομές για τα έτη 2024-2026 θα γίνουν με payout ratio 35% από τα κέρδη του 2024, το οποίο θα αυξηθεί στο 50% το 2025 και το 2026. Συνολικά, τα μερίσματα της τριετίας υπολογίζεται ότι θα αναλογούν στο 30% της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, ενώ στο τέλος της περιόδου τα πλεονάζοντα κεφάλαια της τράπεζας θα αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής χρηματιστηριακής της αξίας.

– Eurobank: Σε βάθος τριετίας η Eurobank στοχεύει να διανείμει κέρδη ύψους 40% το 2025 και 50% το 2026, ενδεχομένως σε μεικτή μορφή, δηλαδή με συνδυασμό μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών. Συγκεκριμένα, η επιλογή της επαναγοράς μετοχών θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων το 2025 και το 2026.

– Εθνική Τράπεζα: Με την κερδοφορία να διατηρείται στα επίπεδα των 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι μέτοχοι της Εθνικής θα δουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά επιβράβευσης από 30% που εγκρίθηκε για φέτος έναντι των κερδών του 2023, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε 50% σε βάθος τριετίας.

– Τράπεζα Πειραιώς: Για πιο γενναιόδωρες διανομές κερδών τα επόμενα χρόνια έχει προϊδεάσει ο CEO Χρήστος Μεγάλου τους μετόχους της τράπεζας. Προ ημερών εγκρίθηκε payout ratio 10% για φέτος, ωστόσο οι προσδοκίες αυξάνονται για τις διανομές της τάξης του 25%-30% το 2025 και ακόμη μεγαλύτερες έως το 2026 – εφόσον, βέβαια, δοθεί το “πράσινο φως” από τον Επόπτη.

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Eurobank 

Μια σημαντική εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, συνέβη την Πέμπτη με την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στη Eurobank από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων της τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, ενώ η αξιολόγηση χρέους μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και οι αξιολογήσεις μειωμένης εξασφάλισης του προγράμματος MTN αναβαθμίστηκαν επίσης σε (P)Ba2 από (P)Ba3.

Επιπλέον, η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) της Eurobank σε Ba1 από Ba2, βασιζόμενη στα ισχυρά κέρδη της τράπεζας και την επιβεβαιωμένη ικανότητά της να αυξάνει τα βασικά κεφάλαιά της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την ικανότητά της να απορροφά ζημίες.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η φερεγγυότητα της συστημικής τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυροποίηση της ποιότητας των περιουσιακών της στοιχείων και την πολύ καλή χρηματοοικονομική επίδοσή της το 2023, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αναβάθμισή της -όπως αναφέρει- εδράζεται και στην άνετη ρευστότητά της, με ρευστά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία προσαρμοσμένα από τη Moody’s έναντι των ενσώματων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 32% το 2023 και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 179% τον Μάρτιο του 2024, με τη χαμηλότερη έκθεση σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου (σταθερό Ba1) έναντι του κεφαλαίου CET1 μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Eurobank διαθέτει τις πλέον διαφοροποιημένες πηγές κερδών μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, τόσο σε επίπεδο γεωγραφίας όσο και επιχειρηματικών κλάδων, γεγονός που υποστηρίζει το πιστωτικό της προφίλ. 
 

Related posts

90 δισ. δάνεια στα χέρια των servicers – Οι προκλήσεις

wp-needuser

Δ. Μιχαηλίδου: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις παροχές μητρότητας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

protothema.gr

Γ. Στουρνάρας: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές

timesadmin

Κρατική αρωγή για πλημμύρες: 3.400 επιχειρήσεις και αγρότες έχουν λάβει την προκαταβολή του 50%

protothema.gr

Berenberg: Ελλάδα και Πορτογαλία, τα μεγάλα stories ανάπτυξης στην Ευρωζώνη φέτος

timesadmin

Ποια είναι τα δύο “δυνατά” πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού

timesadmin