Ισπανία:-Σε-χαμηλό-έτους-υποχώρησε-ο-πληθωρισμός
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε χαμηλό έτους υποχώρησε ο πληθωρισμός

Ο ισπανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους – μια υποχώρηση που είναι πιθανό να αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 2,5% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση προήλθε χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, μετριάστηκε στο 2,7%.

Τα στοιχεία της Ισπανίας αποτελούν μέρος αυτού που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι μια ευρεία μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία που αναμένονται αργότερα την Πέμπτη θα επιβεβαιώσουν αν αυτό ισχύει για τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, τη Γερμανία. Η Παρασκευή περιλαμβάνει εκθέσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία και το μπλοκ συνολικά, όπου οι τιμές εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 2,2% αυτόν τον μήνα έναντι 2,6% τον Ιούλιο.

Για την ΕΚΤ, οι δημοσιεύσεις των στοιχείων αυτών αναμένεται να ενισχύσουν το σενάριο μιας νέας μείωσης των επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι αγορές στοιχηματίζουν σε μία ή δύο μειώσεις φέτος μετά από αυτό.

Η ισπανική οικονομία βρίσκεται συνολικά σε καλή κατάσταση, καθώς ο τουρισμός – ρεκόρ και οι ισχυρές εξαγωγές προσφέρουν έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι επίσης ισχυρή, με την ανεργία να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 περίπου ετών. 

Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί αντίβαρο. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ψηφίσει προϋπολογισμό εμποδίζει τους οικονομικούς της στόχους, με το περσινό σχέδιο δαπανών να χρησιμοποιείται μέχρι να διευθετηθούν οι πολιτικές διαμάχες.

Related posts

Κάμαλα Χάρις: Τα εμπόδια στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

wp-needuser

Ουκρανία: Έχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι το παιδικό νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

protothema.gr

Φιλιππίνες: Φωτιά στην κινεζική συνοικία της Μανίλας στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους

protothema.gr

Κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία: Είμαστε όλοι εδώ για να δηλώσουμε την προσήλωσή μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες

wp-needuser

Τι θέλει να πετύχει ο Μακρόν μιλώντας για “στρατό στην Ουκρανία”

timesadmin

Παπούα Νέα Γουινέα – Κατολίσθηση: Ανασύρθηκαν τρεις νεκροί

wp-needuser