spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τις ΗΠΑ – Η Τεχεράνη δηλώνει ότι εγκαταλείπει τη συμφωνία εκεχειρίας

Το Ιράν εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον χωρών του Κόλπου, σε αντίποινα για τα αμερικανικά πλήγματα, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας ειρήνης που είχε επιτευχθεί με αμερικανική διαμεσολάβηση.

Το Κουβέιτ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα σφοδρότερα κύματα επιθέσεων από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχους το αεροδρόμιο και εγκαταστάσεις πετρελαίου. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν επανειλημμένα από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Παράλληλα, το Ιράν έπληξε την Ιορδανία και το Κατάρ, όπου βρίσκονται αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπάντι δήλωσε ότι η συμφωνία που είχε καταρτιστεί με τη μεσολάβηση του Πακιστάν — η οποία προέβλεπε 60ήμερη κατάπαυση του πυρός με στόχο τη διαπραγμάτευση για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν — έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

“Οι ΗΠΑ παραβίασαν και σταμάτησαν όλες τις δεσμεύσεις τους και, βάσει του μνημονίου που είναι γνωστό ως μνημόνιο κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, και εμείς σταματήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας και δεν τις εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή”, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Στο στόχαστρο υποδομές και ενεργειακές εγκαταστάσεις

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν την τελευταία εβδομάδα έχουν επεκταθεί πέρα από καθαρά στρατιωτικούς στόχους, με πλήγματα σε γέφυρες, ενεργειακές υποδομές και λιμενικές εγκαταστάσεις, μειώνοντας τις πιθανότητες επιστροφής στην εύθραυστη εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον προηγούμενο μήνα.

Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ έχουν πλήξει μονάδες αφαλάτωσης νερού, γέφυρες και περισσότερους από 100 τηλεπικοινωνιακούς πύργους, κάνοντας λόγο για 50 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες από αμερικανικές επιθέσεις από τις 27 Ιουνίου.

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) δεν είχε προχωρήσει άμεσα σε σχολιασμό των συγκεκριμένων ισχυρισμών.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι πετρελαϊκή εγκατάσταση υπέστη “σημαντικές υλικές ζημιές” από τις ιρανικές επιθέσεις, προκαλώντας εκκένωση και τραυματισμούς. Η Kuwait Airways προχώρησε σε αλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος πτήσεών της, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν επιχειρήσεις κατάσβεσης σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και αφαλάτωσης που επλήγη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ καταδίκασε τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι η επανειλημμένη στόχευση κρίσιμων εγκαταστάσεων αποτελεί “συστηματική επιθετική προσέγγιση” που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων.

Πιέσεις στις αγορές πετρελαίου

Η ένταση έχει ήδη επηρεάσει τις ενεργειακές αγορές. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο περίπου 4,6% την Παρασκευή, κλείνοντας κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο.

Η άνοδος ήρθε μετά από δημοσίευμα του Axios σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το Ισραήλ ότι αποστέλλει περισσότερα αεροσκάφη ανεφοδιασμού, εξέλιξη που ενδέχεται να σηματοδοτεί διεύρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σαουδικές αρχές πολιτικής προστασίας ανακοίνωσαν επίσης ότι εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για πιθανές απειλές στις περιοχές Γιανμπού και Χαρτζ, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Η Κίνα και το Πακιστάν εξέφρασαν ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις, καλώντας ΗΠΑ και Ιράν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον διάλογο.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Georgetown του Κατάρ, Μεχράν Καμράβα, εκτίμησε ότι η συνέχιση των επιθέσεων και των αντιποίνων δημιουργεί έναν επικίνδυνο κύκλο κλιμάκωσης.

“Αυτό είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για περισσότερα και χειρότερα που έρχονται”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί την περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά αμφότερες έχουν εγκλωβιστεί σε μια πορεία συνεχών αντιποίνων.

Η νέα ένταση έρχεται μετά την επαναφορά αμερικανικών πιέσεων κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει να επιμένει ότι τα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να λαμβάνουν έγκρισή της.

Popular Articles