Θ-Σκυλακάκης:-Έκτακτη-εισφορά-στην-ηλεκτροπαραγωγή-από-φ.-αέριο-για-δύο-μήνες,-επιδότηση-των-νοικοκυριών-τον-Αύγουστο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Έκτακτη εισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή από φ. αέριο για δύο μήνες, επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο

Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν “ουρανοκατέβατα κέρδη”, όταν αυτά έρχονται ως πλήγμα στους καταναλωτές, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα, εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, είπε ο υπουργός, με τρεις κινήσεις:

-Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

-Επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2024. Το πόσο και πώς θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Ιουλίου.

-Ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την περίπτωση στεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Όσο προσθέτουμε νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (-), τόσο οι τιμές θα συμπιέζονται προς τα κάτω,

“Οι εξωγενείς παράγοντες είναι εξαιρετικά αρνητικά όσον αφορά τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο”, ωστόσο θετικά αντιρροπίζουν το σύστημα οι -, πρόσθεσε ο υπουργός.

“Η παραγωγικότητα των -, αλλά και των θερμικών μονάδων, είναι μειωμένη όταν υπάρχει καύσωνας”, σημείωσε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης.

“Όλοι όσοι έχουν αγροτική παροχή, τους παροτρύνω να μπουν στο ΓΕΑ έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς εξασφαλίζουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης”, συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον Ιανουάριο του 2024 οι τιμές του ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια ήταν κάτω από εκείνες του Δεκεμβρίου του 2023, οπότε υπήρχαν ακόμα επιδοτήσεις, σημείωσε ακόμη.

“Οι διασυνδέσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης είναι πιο αδύναμες σχετικά με εκείνες της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί απόκλιση τιμών”, τόνισε ακόμη.

“Έτσι, οι πανάκριβες τιμές που διαμορφώνονται σε Ουγγαρία και Ρουμανία κατεβαίνουν προς τα Βαλκάνια, πιέζοντας ανοδικά και τις δικές μας τιμές”, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργότερα προανήγγειλε ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την επιβολή έκτακτου τέλους για δύο μήνες στους παραγωγούς ενέργειας και επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο.

Related posts

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

protothema.gr

S&P Global: Σε ανάκαμψη ο ελληνικός τομέας μεταποίησης τον Ιούλιο

wp-needuser

Κ. Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ασφυκτικοί οι χρόνοι – Μαραθώνιος με ρυθμό 400 μέτρων η απορρόφηση των κονδυλίων

wp-needuser

Στα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού

timesadmin

Ν. Κεραμέως: Από 1η Ιουλίου εντάσσονται επιπλέον 600.000 εργαζόμενοι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

James Rollner

ΑΔΜΗΕ: Το 2023 χρονιά ρεκόρ για την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα

timesadmin