Θεόφιλος-Ξανθόπουλος-στον-realfm-97,8:-Πρέπει-να-εκτεθούν-οι-υποψήφιοι-ώστε-να-πολιτικοποιηθεί-η-κουβέντα-στον-ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεόφιλος Ξανθόπουλος στον Realfm 97,8: Πρέπει να εκτεθούν οι υποψήφιοι ώστε να πολιτικοποιηθεί η κουβέντα στον ΣΥΡΙΖΑ

πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τις υποψηφιότητες για την αρχηγία και το εσωκομματικό κλίμα μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από τη συχνότητα του Realfm 97,8.

Σε ερώτηση για τους υποψήφιους που δεν έχουν καταθέσει ακόμη επίσημα την πρόθεση τους να διεκδικήσουν την ηγεσία, πλην του Παύλου Πολάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είναι ανοιχτό το ζήτημα απλώς θεωρώ ότι πρέπει να υποβληθούν με την έννοια ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποφασίσουμε και εμείς και οι πολίτες. Να γίνει μία συζήτηση πια επί του πολιτικού. Εννοώ ότι οι υποψηφιότητες δεν θα είναι φωτογραφίες, θα έχουν ένα πολιτικό σκεπτικό έτσι ώστε να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση γιατί αυτό έχουμε ανάγκη σε αυτή τη φάση».

«Νομίζω ότι αυτοί που έχουν κατά νου (σ.σ. να είναι υποψήφιοι)- ακούστηκαν και κάποια ονόματα- τα μετρούν όλα μέχρι τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν. Είναι μία διαδικασία σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε κρίση και καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν σταθερές και με αυτή την έννοια και αυτοί που θέλουν να είναι υποψήφιοι θέλουν τα επιπλέον στοιχεία και τον χρόνο τους. Δεν το βρίσκω κακό αφετηριακά απλώς λέω ότι πρέπει να βγουν, να εκτεθούν οι υποψήφιοι έτσι ώστε να πολιτικοποιηθεί η κουβέντα», τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Αναφορικά με το εάν το επόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε δεκτή την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Εγώ είχα τοποθετηθεί με βάση μία νομική προσέγγιση της άποψης Κοτζιά αλλά στα κόμματα τα καταστατικά που επέχουν θέση Συντάγματος έχουν πολιτική ερμηνεία. Για να πω ένα ακραίο δικηγορικό παράδειγμα θα μπορούσε ο κύριος Στέφανος Κασσελάκης να κάνει μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ρύθμιση κατάστασης για να επανεγκατασταθεί στον έβδομο όροφο. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Πολιτικά το θέμα έχει τελειώσει. Έχει ισχυροποιηθεί η πρόταση μομφής και νομίζω ότι είναι μία συζήτηση άνευ νοήματος πλέον».

Παράλληλα για την πρόταση οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος να καταθέσουν τα πόθεν έσχες τους ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εξήγησε: «Καταρχάς δεν προβλέπεται από τις διαδικασίες τις εσωτερικές να υπάρχει μια επιτροπή που θα κρίνει τα πόθεν έσχες, εννοώ τού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει μία πολιτική σημασία ότι ο υποψήφιος πρόεδρος είναι απολύτως διαφανής. Καταθέτει ένα πόθεν έσχες ως προϋπόθεση για την υποψηφιότητά του το οποίο παραμένει στο κόμμα.(..) Ηθική σημασία έχει και συμβολική».

Και συνέχισε: «Η τελευταία εβδομάδα των ευρωεκλογών ήταν μία διελκυστίνδα ανάμεσα σε πόθεν έσχες και χάθηκε ή μειώθηκε το πολιτικό περιεχόμενο. Άρα υπάρχει προηγούμενο (…) Επειδή επικράτησε ως μη όφειλε μία τέτοια διελκυστίνδα θεωρούμε ότι ξεκαθαρίζοντας το τοπίο από την αρχή ως διαδικαστική λεπτομέρεια, γιατί αυτό είναι διαδικαστική ως λεπτομέρεια, προϋπόθεση το θέμα κλείνει εκεί. Να μείνουμε στην πολιτική ουσία. Δηλαδή εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σε μία πολύ δύσκολη φάση και σε αυτή τη φάση που είμαστε χρειάζεται αντιπαράθεση ιδεών, απόψεων, προτάσεων, σκέψεων. Δεν θα μεταφέρουμε το βάρος της συζήτησης σε διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο βουλευτής απάντησε: «Έχω υποχρέωση να παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχτηκα βουλευτής από τους Δραμινούς. Η υποχρέωση μου απέναντι στους συμπολίτες μου γιατί αυτή είναι η θεσμική μου υποχρέωση να κάνω αυτό για το οποίο με έχουν εξουσιοδοτήσει».

«Εγώ όταν μπαίνω σε μία διαδικασία εκλογής θα αποδεχτώ εκ των προτέρων το αποτέλεσμα εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις γνήσιας έκφρασης και οι τυπικές προϋποθέσεις. Αν είναι κάθε φορά που διαφωνώ με την επιλογή της πλειοψηφίας τότε δεν μπαίνω στην διαδικασία αυτή. Κάθομαι στο σπίτι μου και κρίνω πάντα εξ ιδίων και ασφαλώς», είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Τέλος αν μία εκλογή Κασσελάκη στην αρχηγία θα είναι χρήσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής τόνισε ότι «δεν είναι χρήσιμη. Δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί καταστροφή. Είναι στο χέρι του προέδρου εφόσον εκλεγεί να το δείξει. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη. Έχουμε δείγμα γραφής».

Ακούστε το ηχητικό:https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2024/09/24-09-2024-Θεόφιλος-Ξανθόπουλος-Χατζηνικολάου.mp3

Related posts

Βίκυ Φλέσσα: Η Ευρώπη οφείλει να επιστρέψει στον Ανθρωπισμό είπαν 45 επιστήμονες στην ημερίδα που οργάνωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

protothema.gr

Κικίλιας: Τεράστια και άμεση η κινητοποίηση – Αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία

timesadmin

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο»

James Rollner

Γεραπετρίτης για Κάσο: «Η έρευνα του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε – Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση»

protothema.gr

ΑΔΑΕ: Αποφάσισε τα βήματα για τη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωση Ανδρουλάκη

wp-needuser

Άννα Διαμαντοπούλου για την κούρσα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της

James Rollner