Θετικά-μηνύματα-από-το-μέτωπο-της-χονδρικής-για-τις-τιμές-ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά μηνύματα από το μέτωπο της χονδρικής για τις τιμές ρεύματος

-

Για τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς συνθήκες της αγοράς δείχνουν να ομαλοποιούνται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου να υποχωρήσει σημαντικά και πλέον να είναι αισθητά χαμηλότερη από την τιμή του περασμένου μήνα. 

Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται πλέον στα 120,35 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις μια εβδομάδα πριν ήταν στα 128,83 ευρώ η μεγαβατώρα και τον Αύγουστο ήταν στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, η τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται πλέον 7,3% χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν για το Σεπτέμβριο με βάση την τιμή χονδρικής του Αυγούστου κινήθηκαν κοντά στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα, που σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα διακύμανση της αγοράς, οι τιμές λιανικής πέφτουν κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, χωρίς να χρειάζεται να επιδοτηθούν τα τιμολόγια. 

Για σήμερα πάντως προβλέπεται αύξηση της χονδρικής τιμής σε ποσοστό 46,48% από τα χθεσινά χαμηλά των 77,29 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση τιμή της ημέρας θα διαμορφωθεί στα 113,22 ευρώ η μεγαβατώρα με την μέγιστη να φτάνει στις 8 το βράδυ τα 325,11 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς διεθνώς είναι μάλλον θετική με τις τιμές του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα να κινούνται πτωτικά και να φτάνουν μέχρι και τα 33 ευρώ η μεγαβατώρα όταν πριν δύο εβδομάδες βρίσκονταν στα 37,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις κυρίως από το μέτωπο της Ουκρανίας, εκτιμάται ότι η αγορά θα συνεχίσει να ομαλοποιείται όπως και η πορεία των τιμών του ρεύματος στη χονδρική. 

Related posts

Στη ζυγαριά των Βρυξελλών το πακέτο της ΔΕΘ

protothema.gr

Προχωράει ο διαγωνισμός για το μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ

timesadmin

Οι ελλείψεις εργατικών χεριών και η βουτιά στην μερική απασχόληση – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

timesadmin

Δ. Σακίπης (PwC Greece): Το ESG αφορά και την αγορά ακινήτων

timesadmin

ΥΠΕΝ: Περισσότερες από 38.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στα προγράμματα “Εξοικονομώ”

timesadmin

Πώς η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ ρίχνει τις τιμές του ρεύματος

timesadmin