Η LG Energy Solution Ltd. εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύει την αμερικανική κυβέρνηση και μεγάλους αμυντικούς αναδόχους με μπαταρίες για drones και άλλα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, προκειμένου να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα παρουσιάζει επιβράδυνση.
Ο νοτιοκορεατικός κατασκευαστής μπαταριών έχει δεχθεί ερωτήματα από πολλούς πιθανούς Αμερικανούς εταίρους σχετικά με ευκαιρίες στον αμυντικό τομέα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μπομπ Λι, πρόεδρος της εταιρείας για τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η επέκταση στον αμυντικό τομέα θα σηματοδοτούσε μια σημαντική στρατηγική αλλαγή για τον όμιλο LG, ο οποίος ιστορικά έχει αποφύγει τον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, αναδεικνύει μια ευρύτερη στροφή εμπορικών εταιρειών προς την άμυνα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αναπληρώσει τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους στο Ιράν και την Ουκρανία και να ενισχύσει τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού για drones και άλλες στρατηγικές τεχνολογίες.
“Η άμυνα αποτελεί αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλη πηγή χρηματοδότησης και επιχειρηματικών ευκαιριών, επομένως δεχόμαστε ορισμένα ερωτήματα”, δήλωσε ο Λι και συμπλήρωσε, “Είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο το διαχειριζόμαστε”.
Ο Λι παρομοίασε την προηγούμενη στάση της LG απέναντι στην άμυνα με εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων που αποφασίζουν να μην δραστηριοποιηθούν στον τομέα του αλκοόλ ή του καπνού. Όμως τώρα, “σίγουρα βλέπουμε ανάπτυξη και ευκαιρίες”, είπε.
Οι μετοχές της LG Energy σημείωσαν άνοδο 1,9% στη Σεούλ την Τετάρτη, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς της χώρας, ο Kospi, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του αυτόν τον μήνα.
Η στροφή αυτή έρχεται καθώς η LG Energy αναπροσανατολίζει τη δραστηριότητά της στη Βόρεια Αμερική, μετά την αποτυχία της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης στην υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων να υλοποιηθεί. Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της στις ΗΠΑ, ενώ οι μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα κυριαρχούν εκτός ΗΠΑ, δήλωσε ο Λι.
Η εταιρεία επεκτείνεται ταχύτατα στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας, όπου η ζήτηση για αναβαθμίσεις υποδομών και από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται ραγδαία. Έχει μετατρέψει πέντε από τα οκτώ εργοστάσιά της στην περιοχή, τα οποία αρχικά είχαν κατασκευαστεί για να υποστηρίξουν την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, ώστε να εξυπηρετούν την αγορά αποθήκευσης ενέργειας. Ο Λι δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει η συγκεκριμένη δραστηριότητα να καταστεί κερδοφόρα έως το τέλος του έτους.
Η LG πραγματοποίησε την Τρίτη τελετή για να σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου μπαταριών στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, το οποίο κατασκευάστηκε μέσω συνεργασίας με την General Motors Co. Η μονάδα θα προμηθεύει πλέον, από το 2027, κυψέλες φωσφορικού σιδήρου-λιθίου αξίας περίπου 4,3 δισ. δολαρίων για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας Megapack της Tesla Inc.
Το εργοστάσιο της LG στο Λάνσινγκ θα παράγει επίσης κυψέλες μπαταριών με βάση το νικέλιο για οχήματα της Toyota Motor Corp., μετά τη μεταφορά μιας παραγγελίας ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από άλλο εργοστάσιο της LG στο Χόλαντ του Μίσιγκαν. Η συγκεκριμένη μονάδα, με τη σειρά της, θα κατασκευάζει κυψέλες αποθήκευσης ενέργειας για την εταιρεία κοινής ωφέλειας του Μίσιγκαν DTE Energy.
Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στο Λάνσινγκ αναμένεται να φτάσει τις 35 γιγαβατώρες έως το τέλος του επόμενου έτους.
Η επέκταση του αποτυπώματος παραγωγής της LG στις ΗΠΑ πραγματοποιείται εν μέσω νέων εντάσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας σχετικά με το εμπόριο και την ασφάλεια. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει περιορίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί με τη Νότια Κορέα, ενώ παράλληλα έχει επαινέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν επίσης εκφράσει παράπονα ότι η Σεούλ καθυστερεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για επενδύσεις ύψους 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι κορεατικές εταιρείες συνεχίζουν να κερδίζουν παραγγελίες από την Αμερική, με τον Στρατό των ΗΠΑ να επιλέγει μια μονάδα της Hanwha Aerospace Co. για την προμήθεια του νέου Mobile Tactical Cannon, σε μια συμφωνία αξίας έως 262 εκατ. δολαρίων, η οποία θα μπορούσε τελικά να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο συμβόλαιο για την αντικατάσταση των γερασμένων ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων M777 του Στρατού.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δασμούς έως και 100% στις εισαγωγές drones και των εξαρτημάτων τους, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει την αποσύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού drones των ΗΠΑ από την Κίνα.
Η Κίνα αποτελεί επίσης σημαντικό ανταγωνιστή στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Ο Λι της LG δήλωσε ότι προέτρεψε τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Νταγκ Μπέργκαμ, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Τρίτης στο Λάνσινγκ, να εξετάσει μέτρα που θα περιόριζαν την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας.
“Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι και να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις”, δήλωσε ο Λι. “Ήταν απόλυτα σύμφωνος.”
Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες κατασκευής μπαταριών μετατρέπουν παραγωγική δυναμικότητα εργοστασίων τους για την αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο, μετά την αναδίπλωση των αυτοκινητοβιομηχανιών της Βόρειας Αμερικής από τα σχέδια για ηλεκτρικά οχήματα και τη διάλυση κοινοπραξιών.
Η Samsung SDI Co. εξαγοράζει το μερίδιο της GM σε μια κοινοπραξία στην Ιντιάνα και μετατρέπει την εγκατάσταση για την παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η SK On, ο βραχίονας μπαταριών της SK Innovation Co., θα λειτουργεί ένα εργοστάσιο στο Τενεσί για την παραγωγή σταθερών συστημάτων μπαταριών, το οποίο είχε αναπτύξει μέσω μιας πλέον ανενεργής συνεργασίας με τη Ford Motor Co.
Ο Μάικλ Σάντερς, ανώτερος σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Avicenne Energy, δήλωσε ότι υπάρχει “πολύ περιορισμένη πιθανότητα” να υπάρξει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην αμερικανική αγορά μπαταριών έως το 2035 ή το 2040.
“Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η έξαρση γύρω από τα κέντρα δεδομένων”, δήλωσε ο Σάντερς σε email. “Όμως, μεταξύ της ζήτησης για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (ESS) και της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και αν αυτή χάσει λίγο από τη λάμψη της, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για υπερπροσφορά.”

