AYTOKINHTO

Η Hyundai πάει στην Σαουδική Αραβία-θα χτίσει μεγάλο εργοστάσιο

Τα πετροδολάρια είναι ελκυστικά για όλους και η Σαουδική Αραβία θέλει μερίδιο στην ηλεκτροκίνηση. Και κάπως έτσι η Hyundai ετοιμάζει μεγάλη επένδυση στη Μέση Ανατολή

Top Gear TEAM

Hyundai τιμόνι

Ο όμιλος Hyundai θα κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Σαουδική Αραβία και θα είναι ακόμα μια εταιρεία μετά την αμερικανική Lucid που επιλέγουν την γη πλούσια σε πετρέλαιο -και- για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Hyundai θα κατασκευάσει το εργοστάσιο από κοινού με το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Το πρώτο εργοστάσιο αυτοκίνητων από την Νότια Κορέα στην Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, το εργοστάσιο θα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 50.000 αυτοκινήτων με ηλεκτρικούς κινητήρες και κινητήρες εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά οχήματα και θα είναι το πρώτο νοτιοκορεατικό εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Μέση Ανατολή.

Το PIF θα κατέχει το 70% των μετοχών της νέας κοινοπραξίας, ενώ η Hyundai θα κατέχει το υπόλοιπο 30%. Η συνολική επένδυση για το έργο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

“Η Hyundai θα ενεργήσει επίσης ως στρατηγικός τεχνολογικός εταίρος για την υποστήριξη της ανάπτυξης του νέου εργοστασίου παραγωγής, παρέχοντας τεχνική και εμπορική βοήθεια”, αναφέρει η κοινή δήλωση.

Η θεμελίωση του εργοστασίου προγραμματίζεται για το 2024 και η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.  Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τα μοντέλα που θα κατασκευάζονται εκεί.

Ακόμα και οι Σαουδάραβες θέλουν ρεύμα

Η Hyundai πιθανότατα θα αναπτύξει την εγκατάσταση στην οικονομική πόλη King Abdullah Economic City κοντά στην Τζέντα, σύμφωνα με τον Park Jiwoo, ανώτερο διευθυντή στην ομάδα εξωτερικών υποθέσεων της Hyundai.

Η ανάπτυξη μιας εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας με επίκεντρο την Τζέντα αποτελεί μέρος των σχεδίων του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας της χώρας.

Στην πρωτοβουλία αυτή πρωτοστατεί η PIF, η οποία επένδυσε στην αμερικανική νεοφυή εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Lucid και την έπεισε να κατασκευάσει την πρώτη της διεθνή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία.

Η PIF δημιούργησε επίσης τη δική της μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων με την ονομασία Ceer και επενδύει διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας για να εξασφαλίσει τα μέταλλα και τα ορυκτά που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού για τη βιομηχανία.

Η Σαουδική Αραβία στοχεύει στην κατασκευή περισσότερων από 300.000 αυτοκινήτων ετησίως έως το 2030.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Related posts

Τα αυτόνομα robotaxi Waymo κορνάρουν μέσα στη νύχτα χωρίς λόγο

wp-needuser

Tesla τρακάρει άλλο Tesla και τα καταγράφει σε video τρίτο Tesla

timesadmin

Ένα μοναδικό ουίσκι Macallan για τους κατόχους Bentley

wp-needuser

Αυτονομία 2.000 χιλιομέτρων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα με νέα solid state μπαταρία

timesadmin

Θωρακισμένη Toyota Corolla; Σε αυτή τη χώρα μπορείς να την αγοράσεις

protothema.gr

Video: Πώς φτιάχνονται οι Ferrari, Lamborghini και Maserati

James Rollner