Tuesday, July 22, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Η AstraZeneca επενδύει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ έως το 2030 – Νέα μονάδα παραγωγής για φάρμακα κατά παχυσαρκίας στη Βιρτζίνια

Η AstraZeneca ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σχεδιάζει να επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε παραγωγή και έρευνα στις ΗΠΑ έως το 2030, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στροφής των φαρμακευτικών κολοσσών προς ενίσχυση της παρουσίας τους στην αμερικανική αγορά, εν μέσω εμπορικών δασμών.

Η αγγλοσουηδική βιοφαρμακευτική εταιρεία, με έδρα το Κέιμπριτζ της Αγγλίας, δήλωσε ότι το “θεμέλιο” αυτής της επένδυσης θα είναι μια νέα μονάδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βιρτζίνια, που θα παράγει σκευάσματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένου και του GLP-1 χαπιού για την παχυσαρκία.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση παραγωγής που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η AstraZeneca παγκοσμίως και θα αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και ανάλυση δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Η νέα επένδυση περιλαμβάνει επίσης διεύρυνση της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), καθώς και της παραγωγής κυτταρικών θεραπειών σε πολιτείες όπως Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Καλιφόρνια, Ιντιάνα και Τέξας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει “δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Ο CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε πως η δέσμευση αυτή αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην καινοτομία των ΗΠΑ στον τομέα της βιοφαρμακευτικής και θα ενισχύσει τον στόχο για ετήσια έσοδα 80 δισ. δολαρίων έως το 2030, τα μισά εκ των οποίων αναμένεται να προέρχονται από την αμερικανική αγορά.

Η AstraZeneca, που πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19, έχει εδώ και καιρό στρατηγική προτεραιότητα την αγορά των ΗΠΑ, η οποία το 2024 συνεισέφερε πάνω από το 40% των συνολικών της εσόδων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές, η εταιρεία είχε ανακοινώσει επιπλέον επένδυση 3,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η AstraZeneca εξετάζει ενδεχόμενη μεταφορά της κύριας χρηματιστηριακής της καταχώρισης από το Λονδίνο στις ΗΠΑ, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για το βρετανικό χρηματιστήριο. Η εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η AstraZeneca είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου.

Έντονη κινητικότητα φαρμακευτικών στις ΗΠΑ

Η επένδυση της AstraZeneca έρχεται στον απόηχο παρόμοιων κινήσεων από φαρμακευτικές εταιρείες όπως Novartis, Sanofi, Roche, καθώς και τις αμερικανικές Eli Lilly και Johnson & Johnson, που έχουν επίσης ανακοινώσει ενίσχυση της παρουσίας τους στις ΗΠΑ, ως απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για επαναπατρισμό της παραγωγής.

Ο κλάδος αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τους νέους δασμούς στα φάρμακα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Τραμπ, με τα αποτελέσματα της έρευνας Section 232 να αναμένονται στο τέλος του μήνα. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη προσπάθειες εξισορρόπησης των τιμών φαρμάκων στις ΗΠΑ με εκείνες του εξωτερικού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει δασμούς έως και 200%, με περίοδο προσαρμογής μόλις 12-18 μηνών, κάτι που πολλοί αναλυτές και στελέχη της αγοράς θεωρούν ανεπαρκές.

Όπως δήλωσε ο CEO της Novartis, Vas Narasimhan, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα:

“Για τα περισσότερα φάρμακα, ο χρονικός ορίζοντας μεταφοράς παραγωγής είναι 3-4 χρόνια. Εργαζόμαστε εντατικά για να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να αποδείξουμε ότι προχωράμε τις επενδύσεις που έχουμε εξαγγείλει. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να δείξει ευελιξία”.

Popular Articles