Η-Χαμάς-αποδέχτηκε-την-πρόταση-κατάπαυσης-του-πυρός-της-Αιγύπτου-και-του-Κατάρ-–-Η-πρώτη-αντίδραση-του-Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Αιγύπτου και του Κατάρ – Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:30

Η Χαμάς ανέφερε σε δήλωση της σήμερα ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ειδικότερα, η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε δήλωση της ότι ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Η Χαμάς είπε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ότι αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς.

Ισραηλινός αξιωματούχος κάνει λόγο για “τέχνασμα”

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση για εκεχειρία στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια “μαλακωμένη” εκδοχή της αιγυπτιακής πρότασης που προβλέπει “μακροπρόθεσμα” συμπεράσματα τα οποία το Ισραήλ δεν μπορούσε να δεχτεί, αναφέρει το Reuters.

“Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να κάνει το Ισραήλ να φαίνεται ότι είναι η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία”, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Απομάκρυνση αμάχων στη Ράφα 

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Η συμφωνία, εάν τεθεί σε ισχύ, θα είναι η πρώτη εκεχειρία μετά από μια εβδομαδιαία παύση των μαχών τον περασμένο Νοέμβριο και μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών για μια παύση στην πολεμική σύγκρουση με στόχο την απελευθέρωση ομήρων και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Υπήρχαν ανησυχίες ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που διεξάγονταν στο Κάιρο είχαν σταματήσει μετά την προειδοποίηση του αξιωματούχου της Χαμάς, Izzat al-Rashiq, ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα έθετε τις συνομιλίες σε κίνδυνο.

Η πόλη, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπήρξε το τελευταίο καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας, που κατευθύνθηκαν νότια μετά την επίθεση του Ισραήλ.

Related posts

Πρώην ΥΠΕΞ Γαλλίας: Ο Νετανιάχου επιδιώκει να “παρατείνει τον πόλεμο” για να “παραμείνει στην εξουσία”

wp-needuser

ΠΟΥ – Ουκρανία: Σχεδόν 2.000 επιθέσεις σε υγειονομικά κέντρα στη χώρα έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

protothema.gr

Γάζα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις

timesadmin

Προκαλεί εκ νέου ο Ράμα… μέσω της απογραφής της ελληνικής μειονότητας

wp-needuser

Γερμανικός Τύπος: Ο Μακρόν ως διαιτητής-προπονητής

wp-needuser

Βόρεια Κορέα: “Επιτυχημένη” χαρακτηρίζει η Πιονγκγιάνγκ τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές

James Rollner