Η-Χαμάς-αντιδρά-στις-δηλώσεις-Μπλίνκεν-και-δηλώνει-ότι-επιθυμεί-εκεχειρία-στη-Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς αντιδρά στις δηλώσεις Μπλίνκεν και δηλώνει ότι επιθυμεί εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε ότι είναι “πρόθυμη” να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί υπαιτιότητας της παλαιστινιακής στρατιωτικής ομάδας ως προς την αδυναμία τερματισμού της καταστροφικής σύγκρουσης στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέφερε την Τρίτη ότι οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του κορυφαίου διπλωμάτη του, Άντονι Μπλίνκεν, ήταν “παραπλανητικές και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της θέσης του κινήματος”.

Τα σχόλια, μέσω ανάρτησης στο Telegram, ήρθαν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών να δηλώνει πως το επόμενο βήμα προς την εκεχειρία είναι να πει το “ναι” η Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε αποδεχθεί την πρόταση που οι ΗΠΑ αποκαλούν “συμφωνία γεφύρωσης”, προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώσπου να ολοκληρώσουν τις τελικές λεπτομέρειες.

Η Χαμάς από την πλευρά της σχολίασε πως η πρόταση ήταν διαφορετική από το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί από τον Μπάιντεν τον Μάιο, υπονοώντας ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τις τελευταίες απαιτήσεις του Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία. Η Αίγυπτος διαμεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον Μπλίνκεν ξανά στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρισκόταν στο Ισραήλ τη Δευτέρα και την Τρίτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, στην παραθαλάσσια πόλη Ελ Αλαμέιν. Στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ.

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι η Χαμάς θέλει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός να ισοδυναμεί με τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ θέλει να μπορεί να επανεκκινήσει τη σύγκρουση για να επιτύχει τον στόχο της εξόντωσης της Χαμάς.

Υπάρχουν επίσης εντάσεις σχετικά με την επιθυμία του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα κατά μήκος ενός στρατηγικού διαδρόμου στο νότιο τμήμα της Γάζας, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, για να αποτρέψει τη διακίνηση όπλων από την αραβική χώρα.

Related posts

Ρωσία: “Δεχτείτε τους όρους μας για ειρήνη στην Ουκρανία, γιατί οι επόμενοι θα είναι σκληρότεροι”

protothema.gr

Γάζα: Ο ΠΟΥ παρέδωσε καύσιμα και υλικό στο βόρειο τμήμα του θύλακα για πρώτη φορά από τις 13 Μαΐου

James Rollner

Τουρκία: Αφαίρεση τουρκικής ιθαγένειας και δήμευση περιουσίας από όσους εντάχθηκαν στον ισραηλινό στρατό συζητά η Εθνοσυνέλευση

timesadmin

“Κλειδώνει” η τουρκική παρουσία στη Λιβύη – Τι προβλέπει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που κατέθεσε ο Ερντογάν στη Βουλή

James Rollner

Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας

wp-needuser

ΗΠΑ και Ιράν είχαν έμμεσες συνομιλίες με στόχο την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης

protothema.gr