7.8 C
London
Tuesday, February 4, 2025

Η Τουρκία σημαδεύει την Αθήνα με τους πυραύλους TAYFUN

Date:

Related stories

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό – Προτεραιότητα η αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών στη Γάζα

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό - Προτεραιότητα η αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών στη Γάζα ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γιώργος Γεραπετρίτης Λωρίδα της Γάζας Την σημασία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ 03.02.2025, 20:18 1 ΣΧΟΛΙΟ Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε απόψε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Mohammad Mustafa. Κατά τη διάρκεια της…

πολιτική

ΤΑΙΦΟΥΝ

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Η Τουρκία συνεχίζει το ξέφρενο ράλι των εξοπλισμών, επενδύοντας δις σε εγχώριας ανάπτυξης οπλικά συστήματα. Ψηλά στις προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που θέλει να αυξήσει την εμβέλειά τους από τα 560 στα άνω των 1.000 χλμ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τη μία είναι το ναυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ναυπήγηση 31 πλοίων ως το 2034 μεταξύ των οποίων και αεροπλανοφόρου με καταδρομικά και από την άλλη ρίχνει εκατοντάδες εκατ. στην ανάπτυξη και κατασκευή πυραύλων.

Κορωνίδα του πυραυλικού προγράμματος είναι ο Tayfun, που ο Ερντογάν ευελπιστεί να μετατρέψει σε βαλλιστικό πύραυλο εμβέλειας άνω των 1.000 χλμ. Ουσιαστικά θέλει να φτιάξει την τουρκική έκδοση των αντίστοιχων πυραύλων Tomahawk και Scalp.

Χθες, ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε νέα δοκιμή του εγχώριας ανάπτυξης πυραύλου Tayfun, που πραγματοποιήθηκε από το αεροδρόμιο Rize-Artvin. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 2022 και τότε φαίνεται πως τα πράγματα δεν πήγαν και πολύ καλά. Ωστόσο, αυτή τη φορά φρόντισαν να βάλουν έναν στόχο στην θάλασσα, τον οποίο ο πύραυλος πέτυχε αφότου διέγραψε μία μεγάλη πορεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι γενικά εκρήγνυνται σε απόσταση 50-100 μέτρων από την περιοχή στόχου, το TAYFUN, που χτύπησε τον στόχο του με ακρίβεια εκατοστών, έγινε πηγή υπερηφάνειας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία» αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο πύραυλος κατασκευάζεται από την Roketsan και φαίνεται ότι οι Τούρκοι κατάφεραν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που είχε ο πύραυλος και να τον κάνουν αξιόπιστο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά αναπτύσσει ταχύτητα έως 3.6 mach και εκτοξεύεται από αυτοκινούμενο φορέα, που περιλαμβάνει οκταπτλό εκτοξευτή.

Ο Tayfun είναι η μετεξέλιξη του προγράμματος που ξεκίνησε η Τουρκία πριν από 15 χρόνια, με τους πυραύλους Yildirim. Εκείνοι οι πύραυλοι είχαν εμβέλεια 150 χλμ. Ακολούθησε πριν από περίπου 8 χρόνια η εξέλιξή του, ο Bora, με εμβέλεια 300 χλμ και τώρα έφτασαν με τον Τayfun στα 500… κι ανεβαίνουν.

Είναι ο πύραυλος πού το θερμό 2022 ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν μνημόνευσε σε ομιλία του για να τρομοκρατήσει την Ελλάδα, λέγοντας «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις» για να προσθέσει «Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση ακόμα και στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες φοβήθηκαν γιατί η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του».

Μπορεί χθες αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις να απουσίαζαν από την δοκιμή του πυραύλου, ωστόσο το γεγονός ότι θέλουν να τον εξελίξουν και να έχει εμβέλεια 1.000 χλμ, δείχνει πως σίγουρα δεν τον κατασκευάζουν για να τον βάλουν στην βιτρίνα κάποιου καταστήματος ή μουσείου.

Το βλήμα έχει μήκος περίπου 6,5 μέτρα, διάμετρο 610 mm και βάρος 2.300 κιλά. Ο πύραυλος, ο οποίος χρησιμοποιεί το εγχώριας κατασκευής GPS – «σύστημα καθοδήγησης συντεταγμένων» που αναπτύχθηκε ειδικά από τη Roketsan, είναι εξοπλισμένο με μια προδιαμορφωμένη κεφαλή κατακερματισμού. Αναπτύχθηκε για την καταστροφή στρατηγικών εγκαταστάσεων και στόχων, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν πώς έχει επίσης μια δομή ανθεκτική στις δραστηριότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Χάρη στην ταχύτητα πλεύσης που φτάνει σε υπερηχητικά επίπεδα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί από τα παλαιότερης τεχνολογίας εχθρικά συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here