Η Τουρκία ακύρωσε τη συμμετοχή της στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24» που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα
Η γειτονική χώρα επέμεινε να μην υποβάλει σχέδια πτήσης για το FIR Αθηνών κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Αθήνα
Η επιμονή της Τουρκίας να μην καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά της αεροσκάφη που θα πετούσαν σε χώρο δικαιοδοσίας του FIR Aθηνών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Ramstein Flag 24», οδήγησε τελικά τους γείτονες στην απόφαση να μην συμμετάσχουν στην άσκηση.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την τακτική αμφισβήτησης του FΙR Αθηνών, ανέφεραν ότι η υποβολή σχεδίων πτήσης στην ελληνική πλευρά δεν είναι απαραίτητη δεδομένου ότι τα αεροσκάφη της θα πετούσαν σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο. Οι αιτιάσεις τους δεν έγιναν δεκτές από την Αθήνα – καθώς δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τις τουρκικές αμφισβητήσεις – ούτε φυσικά υιοθετήθηκαν από τις υπόλοιπες συμμαχικές χώρες που κατέθεσαν κανονικά τα σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους αεροσκάφη.
Με αυτά τα δεδομένα, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η τουρκική πλευρά ενημέρωσε την Αθήνα ότι δεν θα συμμετάσχει.
Παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί και τον Μάιο του 2022 όταν η Ελλάδα διοργάνωσε στον Άραξο την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση «Tiger Meet» με την Τουρκία να είναι απούσα.
Η άσκηση «Ramstein Flag 24» θα διεξαχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, θα πάρουν μέρος πάνω από 120 μαχητικά, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία.
Η «Ramstein Flag 24» είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της.
Δείτε το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας για την άσκηση
-