Στο Παρίσι για το AI Action Summit που διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως Γενικός Εισηγητής για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που συμμετείχαν δεκάδες ηγέτες απ΄όλο τον κόσμο, ο Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε σε δράσεις και συζητήσεις που διεξήχθησαν με εκπροσώπους της παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών, διεθνών οργανισμών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Κεντρικός σκοπός τους να διασφαλίσουν ότι το θετικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης θα προωθεί την ευημερία και την ενδυνάμωση των πολλών και όχι των λίγων και θα υπηρετεί με υπευθυνότητα και συμπερίληψη τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία να συναντήσει εξέχουσες προσωπικότητες και ειδικούς από τη διεθνή δημόσια σφαίρα, μεταξύ των οποίων την αρμόδια Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Henna Virkkunen, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Oliver Röpke, την πρώτη Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής της Ταϊβάν, Audrey Tang, καθώς και την αγωνίστρια της Δημοκρατίας, αυτοεξόριστη πολιτικό της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya.
![Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και όχι τον έλεγχο ολιγαρχών, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-11/papandreou.jpg)
Στην κεντρική εκδήλωση του AI Action Summit, με θέμα τη Δημοκρατία, που διοργάνωσε η πρωτοπόρα και βραβευμένη διεθνώς διαδικτυακή πλατφόρμα διαβούλευσης make.org και συμμετείχαν οι παραπάνω ομιλητές, ο Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι: «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και όχι τον έλεγχο ολιγαρχών ή αυταρχικών ηγετών. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό. Η αναγκαία αυτή ρύθμιση που διασφαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, αναδείχθηκε και στο σχετικό άρθρο γνώμης των ιδρυτών της make.org στην εφημερίδα Le Monde, Alicia Combaz και Axel Dauchez, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ανοίξει νέους δημοκρατικούς ορίζοντες και να αποτελέσει μοχλό κοινωνικής συνοχής και συμμετοχικής έκφρασης. Να τεθεί στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των συλλογικών παγκόσμιων προκλήσεων μέσα από μεθόδους μαζικής διαδικτυακής κινητοποίησης και διαβούλευσης των πολιτών σε διεθνές επίπεδο».
Παράλληλα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συμμετείχε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Alain Berset, σε εκδήλωση του Συμβουλίου υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα την ενεργό συμμετοχή της Αφρικής στην παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παραβρέθηκε και στην εναρκτήρια εκδήλωση της παγκόσμιας συμμαχίας για μια συμπεριληπτική τεχνητή νοημοσύνη με πρωτοβουλία της Ecole Normale Supérieure (ENS), του Stanford Deliberative Democracy Lab και της Missions Publiques.
Τέλος, είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί στην εκδήλωση κλεισίματος του ENS όπου ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Francois Bayrou, συνόψισε τα συμπεράσματα της Γαλλικής Κυβέρνησης από τη Σύνοδο και σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα για την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού αποτυπώματος στην επόμενη μέρα μιας παγκόσμιας συνεννόησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις προεκτάσεις της.
Ειδήσεις σήμερα:
Θόδωρος Χαριτόπουλος: «Έφυγε» ο μπάτλερ του Καραμανλή – Ξεκίνησε από τη Μύκονο και έγινε μέχρι και ρόλος στους 10 Μικρούς Μήτσους
Διπλή τραγωδία στην Κρήτη – Γυναίκα πέθανε μετά την κηδεία του συζύγου της
Γιώργος Μαυρίδης: Σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας ο παρουσιαστής