“Η Σιωπηλή Καμαριέρα”: Η ταινία που χρηματοδότησαν ο Σόντερμπεργκ και το κρυπτονόμισμα
Το ατμοσφαιρικό ταξικό δράμα του Μιγκέλ Φάους, εκτός από καλλιτεχνική αξία, έχει να επιδείξει και μερικούς αξιοσημείωτους υποστηρικτές, οι οποίοι ίσως δείχνουν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.
Το όνομα του Ισπανού σκηνοθέτη Μιγκέλ Φάους είναι εύλογο να μη σας λέει (ακόμη) τίποτα. Εκτός του ότι μόλις κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του με τίτλο “Η Σιωπηλή Καμαριέρα”, δεν έχει προξενήσει το σούσουρο έτερων συναδέλφων του. Στα 32 του, ο δημιουργός έχει να επιδείξει δύο μικρού μήκους με συμπαθητική φεστιβαλική πορεία και βραβεία σε σημαντικούς θεσμούς, όπως το καταλανικό Sitges – η μία εξ αυτών, μάλιστα, αποτελεί τη βάση της πρώτης μεγάλου μήκους του. Το ενδιαφέρον με τον Φάους, όμως, δεν είναι τόσο η ταινία που έφτιαξε, αλλά το πώς.
Από τον Κόπολα…
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ιδρύει τη δική του εταιρεία παραγωγής, την American Zoetrope. Βασική ιδέα πίσω από το εγχείρημα ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος απέναντι στην κυριαρχία των χολιγουντιανών στούντιο, ώστε σκηνοθέτες με όραμα όπως ο ίδιος να μην εξαρτώνται από τους μεγαλοπαραγωγούς για την έγκριση των έργων τους. Η μετέπειτα ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Μετά το δικό του “Rain People”, η American Zoetrope κάνει την παραγωγή στο “THX 1138”, το cult sci-fi του του Τζορτζ Λούκας, και αμέσως μετά στον “Νονό” που αλλάζει το ρου του αμερικάνικου σινεμά. Ακολούθησαν δεκάδες δουλειές και συνεργασίες με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Ακίρα Κουροσάβα (“Καγκεμούσα, ο Ίσκιος του Πολεμιστή”) και ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ (“Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτο”, “Πάθος”), προτού τα παιδιά του Κόπολα αναλάβουν τα ηνία. Ένα εξ αυτών, ο Ρόμαν, εμπνευσμένος από όσα κατόρθωσε η American Zoetrope στο παρελθόν, αποφάσισε το 2022 να φτιάξει μια νέα κινηματογραφική εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί τις οικονομικές ευκαιρίες, που προσφέρει η κουλτούρα του ψηφιακού χρήματος, ώστε να αναδείξει τους auteurs του μέλλοντος.
Με το όνομα Decentralized Pictures, ήτοι αποκεντρωμένες ταινίες, το εγχείρημα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα της βιομηχανίας του θεάματος καθώς δεν χρησιμοποιεί συμβατικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα, υιοθετεί την τεχνολογία blockchain και εκδίδει δικά της NFTs (τα FilmCrew), δηλαδή εικονικό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται όσοι χρησιμοποιούν την επίσημη εφαρμογή της DCP – ακρωνύμιο που κλείνει το μάτι στη μορφή αρχείου στην οποία κατά βάση διανέμονται πια οι ταινίες. Αναλυτικότερα, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα app στο οποίο δημοσιεύονται σενάρια που ψάχνουν χρηματοδότες. Οι χρήστες τα διαβάζουν και, εφόσον επιθυμούν να τα στηρίξουν, επενδύουν μέσω NFTs. Το κόλπο; Όσοι τσεκάρουν τα σενάρια πληρώνονται επίσης. Όλη η διαδικασία γίνεται δημόσια και με πλήρη διαφάνεια, όμως οι ιθύνοντες της DCP επιβλέπουν τις συναλλαγές και τα συμβόλαια, ώστε να διαφυλάξουν τη νομιμότητα. Παράλληλα, χρησιμοποιούν τις διασυνδέσεις τους για να παρέχουν επιπλέον (κρυπτο)κεφάλαια ή masterclasses με αναγνωρισμένους σκηνοθέτες.
…στον Σόντερμπεργκ
Ένας από αυτούς είναι και ο οσκαρικός Στίβεν Σόντερμπεργκ (“Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες”, “Η Συμμορία των 11”), ο οποίος σε συνεργασία με την DCP απονέμει το χρηματικό βραβείο Finishing Funds σε πρότζεκτ που ξεχωρίζει για την αξία τους. Κάπως έτσι, στο δρόμο του Αμερικανού βρέθηκε ο Φάους, ο οποίος με αυτό τον τρόπο κατάφερε να ολοκληρώσει τη “Σιωπηλή Καμαριέρα”. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του: “Δεν μπορούσα να χρηματοδοτήσω την ταινία με παραδοσιακές μεθόδους, οπότε σκέφτηκα τα NFTs. Δημιούργησα μια συλλογή με 2.400 NFTs, που αποτελούνταν από φωτογραφίες-καρέ της ταινίας μικρού μήκους. Αυτό λειτούργησε σαν το παραδοσιακό crowdfunding με διαφορετικά επίπεδα, μέσω των οποίων μπορούσε κάποιος να συνεισφέρει και να έχει διάφορες επιβραβεύσεις, όπως το να έρθει στο γύρισμα ως επίτιμος καλεσμένος. Μέσα σε μερικούς μήνες συγκεντρώσαμε 750.000 ευρώ από 680 συλλέκτες“. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι απίθανο μελλοντικά να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές, όσο δηλαδή αυξάνεται η δυσκολία ανεύρεσης πόρων για τους σκηνοθέτες και βελτιώνεται η τεχνολογική ευρυμάθεια των κινηματογραφιστών. Το ενδιαφέρον είναι πως στη “Σιωπηλή Καμαριέρα”, η μετανάστρια οικιακή βοηθός που εγκλωβίζεται σε ένα αγχωτικό αδιέξοδο από τους πλούσιους εργοδότες της, βρίσκει στα κρυπτονομίσματα έναν απροσδόκητο σύμμαχο…
Περισσότερες πληροφορίες
Η Σιωπηλή Καμαριέρα
Calladita / The Quiet Maid
2,5
Μια οικιακή βοηθός εργάζεται υπομονετικά στο πολυτελές εξοχικό σπίτι μιας εύπορης οικογένειας, ώσπου το κλίμα αλλάζει εις βάρος της και καλείται να προστατέψει τον εαυτό της.
Διαβάστε ακόμα
Τελευταία άρθρα Σινεμά