Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απαγορεύει την εκπομπή στη χώρα δεκάδων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ως αντίποινα για την αντίστοιχη απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΕ σε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι ανέστειλε τα δικαιώματα εκπομπής στις χώρες μέλη της τεσσάρων “προπαγανδιστικών δικτύων που έχουν δεσμούς με το Κρεμλίνο”. Η απαγόρευση αφορούσε το δίκτυο “Φωνή της Ευρώπης”, το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια λίστα με 81 μέσα ενημέρωσης 25 κρατών μελών της ΕΕ καθώς και μέσα πανευρωπαϊκής εμβέλειας που δεν μπορούν πλέον να εκπέμπουν στη ρωσική επικράτεια.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για “συστηματική μετάδοση ανακριβών πληροφοριών” σχετικά με την, κατά τη Μόσχα, ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στην Ουκρανία.
Στα μέσα ενημέρωσης που ρίχνει “μαύρο” η Μόσχα περιλαμβάνονται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP), το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORF της Αυστρίας, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTE της Ιρλανδίας και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, το Politico και σειά άλλων εθνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
“Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι η πολιτικά υποκινούμενη παρενόχληση εγχώριων δημοσιογράφων και οι αδικαιολόγητες απαγορεύσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας: “Παρ’ όλα αυτά, οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών του μπλοκ προτίμησαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να υιοθετήσει αντίστοιχα και αναλογικά αντίμετρα”.
Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση απαγόρευσης εάν η ΕΕ άρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στο RIA, την Izvestia και την Rossiyskaya Gazeta, τις οποίες χαρακτήρισε όλες ως ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, δήλωσε τον Μάιο ότι η κίνηση της ΕΕ καταδεικνύει ότι η Δύση αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη και βλάπτει την ελευθερία του λόγου.