Η-Ουκρανία-αναγνωρίζει-επίσημα-την-επίθεση-στο-ρωσικό-Κουρσκ:-“Υπαίτιοι-κάθε-κλιμάκωσης-οι-Ρώσοι-εισβολείς”
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία αναγνωρίζει επίσημα την επίθεση στο ρωσικό Κουρσκ: “Υπαίτιοι κάθε κλιμάκωσης οι Ρώσοι εισβολείς”

Η Ουκρανία δικαιολόγησε δημόσια την επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, εν μέσω αναφορών ότι οι δυνάμεις της προχωρούσαν προς ένα χωριό 20 χιλιόμετρα εντός των ρωσικών συνόρων, στην επαρχία του Κουρσκ.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είπε ότι “η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης”, συμπεριλαμβανομένων των μαχών στο Κουρσκ, ήταν η “αδιαμφισβήτητη επιθετικότητα” εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ατιμώρητη.

Η δήλωση είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή από οποιονδήποτε κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο της συνεχιζόμενης εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, η οποία διανύει την τρίτη της ημέρα. “Ο πόλεμος είναι πόλεμος, με τους δικούς του κανόνες, όπου ο επιτιθέμενος αναπόφευκτα χρεώνεται και τις συνέπειες των πράξεών του”, πρόσθεσε ο κ. Ποντόλιακ.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, που σε αυτή τη φάση είναι οι πιο ακριβείς πηγές πληροφοριών, ανέφεραν ότι μάχες διεξάγονται στον αυτοκινητόδρομο ανατολικά του Κορένεβο, 20 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, ενώ το δυτικό τμήμα της Σούντζα, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός της Ρωσία, φαινόταν να είναι κάτω από ουκρανικό έλεγχο.

Η Ρωσία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι 3.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν μετά από μια επίθεση που προφανώς έπιασε απροετοίμαστη τη Μόσχα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες αριθμούν αρκετές εκατοντάδες ανδρών σύμφωνα με τη Ρωσία, διέσχισαν τα σύνορα το πρωί της Τρίτης φτάνοντας στη Σούντζα την πρώτη μέρα – και έκτοτε φαίνεται να έχουν ανοίξει δρόμους προς τα βορειοδυτικά και βόρεια της πόλης.

Έχουν επίσης εμφανιστεί βίντεο που δείχνουν μερικές δεκάδες Ρώσους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων που συνελήφθησαν στο σημείο ελέγχου δυτικά της Σούντζα, να συγκεντρώνονται ως αιχμάλωτοι από Ουκρανούς την πρώτη ημέρα της επιδρομής, αποδεικνύοντας την αρχική επιτυχία.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της “συνεχίζουν να εξοντώνουν” τους Ουκρανούς επιτιθέμενους στις περιοχές Σούντζα και Κορένεβο και ότι πλήττει τους εισβολείς με χερσαίες δυνάμεις, πυροβολικό, εναέρια και πυραυλικά πλήγματα.

Ένας ξεκάθαρα θυμωμένος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε μια τηλεοπτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του την Τετάρτη, στην οποία ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, του είπε ότι η προέλαση είχε σταματήσει και η επιχείρηση στο Κουρσκ θα ολοκληρωθεί “φτάνοντας στα ρωσικά κρατικά σύνορα”.

Προηγούμενες εισβολές από την Ουκρανία στη Ρωσία, κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ, είχαν επικεφαλής ρωσικές ομάδες εθελοντών που τάσσονται κατά του Κρεμλίνου. Όμως, αυτή τη φορά, η εισβολή διεξήχθη από ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας συνδυασμό πεζικού, τεθωρακισμένων, drones, ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας.

Οι ειδικοί έχουν σταθεί σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικοί σχετικά με την αξία μιας ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία, αν και η πρόοδός της στο έδαφος ήταν καλύτερη απ’ ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί πριν από δύο ημέρες, ενώ ήρθε σε μια στιγμή που το Κίεβο δέχεται αυξανόμενη πίεση στην πρώτη γραμμή στο κέντρο του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Jade McGlynn, ειδικός σε θέματα Ουκρανίας και ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: “Ως στρατιωτική στρατηγική, παραμένω λίγο μπερδεμένος, αλλά ως πολιτική στρατηγική, ήταν πολύ επιτυχημένη. Υποδηλώνει για άλλη μια φορά ότι οι “κόκκινες γραμμές” του Πούτιν είναι μόνο λόγια και ότι η Ρωσία δεν είναι τόσο δυνατή όσο ορισμένοι πιστεύουν”.

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντεπιτεθεί στη Δύση βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλων να περιορίσουν τη χρήση δυτικών όπλων υψηλής αξίας, όπως τα μαχητικά F-16, εντός των συνόρων της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για τη χρήση τους, αν και υπήρξαν ορισμένες δηλώσεις από τη Ρωσία ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley.

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να αιφνιδιάζει

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό για την ικανότητα του “να αιφνιδιάζει” και να πετυχαίνει αποτελέσματα, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική περιοχή όπου σύμφωνα με τη Μόσχα το Κίεβο έχει εξαπολύσει μια επίθεση κατά μήκος των συνόρων.

Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια στρατηγική αυστηρής σιωπής προς το παρόν σχετικά με τη δραστηριότητα του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, ο στρατός του Κιέβου επιχειρεί από την Τρίτη.

“Οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πως να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πως να πετυχαίνει αποτελέσματα” δήλωσε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση στην οποία έγινε παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη μείωση της γραφειοκρατίας του στρατού.

“Αυτό αποδεικνύεται από το πεδίο της μάχης, όπου οι στρατιώτες μας όχι μόνο άντεξαν τη συντριπτική δύναμη των κατακτητών, αλλά και την καταστρέφουν με τον τρόπο που είναι απαραίτητος για την προστασία της Ουκρανίας – του κράτους και της ανεξαρτησίας μας”, δήλωσε σε ένα βίντεο από την παρουσίαση το οποίο αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

ΗΠΑ: Θέλουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν είχαν προηγούμενη γνώση για το σχέδιο επίθεσης της Ουκρανίας. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Ασφάλεια, είπε ότι η αμερικανική Προεδρία επικοινώνησε με το Κίεβο για να “κατανοήσει λίγο καλύτερα” την επίθεση στο Κουρσκ.

Η Ουάσιγκτον είπε επίσης ότι η πολιτική περιορισμών της σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων υψηλής αξίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η εισβολή “δεν αποτελεί παραβίαση της πολιτικής των ΗΠΑ”.

Ο κύριος επιχειρησιακός αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εκτείνεται κοντά στη Σούντζα, όπου ένας μετρητικός σταθμός – σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταληφθεί από την Ουκρανία – παρακολουθεί τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες προς χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία. Το Κίεβο έχει επιτρέψει να συνεχίσει να ρέει το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ως μέρος μιας σύμβασης που λήγει στα τέλη του 2024.

Related posts

Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για πυρομαχικά και η Τουρκία σπεύδει να επωφεληθεί

timesadmin

Θάνατος Ναβάλνι: Διαδηλώσεις σε Ολλανδία, Ελβετία, Βρετανία κατά του Πούτιν

timesadmin

Βρετανία: Ο πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος

James Rollner

Ρωσία: Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι θέλουμε να αναπτύξυομε πυρηνικά όπλα στο διάστημα

timesadmin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 44 νεκροί, εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα από το πέρασμα του τυφώνα Έλεν

timesadmin

Επαναλαμβάνονται στη Ρώμη οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

protothema.gr