Η Ουγγαρία περιόρισε το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά το πρώτο εξάμηνο, αφού κατέγραψε το μεγαλύτερο μηνιαίο πλεόνασμα προϋπολογισμού από το 2010, γεγονός που βοηθά τη νέα κυβέρνηση καθώς αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοσιονομικό κενό της Ουγγαρίας, σε ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουνίου ανήλθε σε 3,38 τρισ. φιορίνια (10,8 δισ. δολάρια), μετά από πλεόνασμα 424 δισ. φιορινιών τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωσή του την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μηνιαίο πλεόνασμα από τον Δεκέμβριο του 2010.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Μάγιαρ προετοιμάζεται να τροποποιήσει τον φετινό προϋπολογισμό, αφού κατηγόρησε τη διοίκηση του Βίκτορ Όρμπαν ότι υποεκτίμησε τα επίπεδα των δαπανών πριν από τις καθοριστικές εκλογές του Απριλίου, οι οποίες έθεσαν τέλος σε 16 χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης. Το έλλειμμα κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στο 80,2% του ετήσιου προϋπολογισμένου στόχου για φέτος.
Το έλλειμμα αναμενόταν να εκτοξευθεί στο 8,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος χωρίς πρόσθετα μέτρα, έναντι αρχικού στόχου 3,7%, ο οποίος αργότερα αναθεωρήθηκε στο 5%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντρας Κάρμαν την 1η Ιουλίου.
Ο Κάρμαν επέβαλε πάγωμα δαπανών ως ένα από τα πρώτα μέτρα του και σύντομα αναμένεται να παρουσιάσει τον στόχο της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους. Το κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2026 τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το δημοσιονομικό σχέδιο της επόμενης χρονιάς.
Η κυβέρνηση Μάγιαρ θέτει ως στόχο την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ευρωζώνη έως το 2030, κάτι που θα απαιτήσει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

