ΚΟΣΜΟΣ

Η Μολδαβία καταγγέλει ρωσικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας

Σχέδια ανάμειξης της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας κατήγγειλε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Μολδαβίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία κρύβεται πίσω από την υποκίνηση διαδηλώσεων λίγο πριν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με σκοπό να διαταραχθούν τα σχέδια ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εν λόγω υπηρεσία φέρεται να υπέκλεψε μεγάλο αριθμό ενεργειών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών το 2023, ενώ αναμένει ακόμα περισσότερες αποσταθεροποιητικές ενέργειες και το επόμενο διάστημα.

“Έχουμε πληροφορίες ότι γίνονται προσπάθειες να υποδαυλιστεί δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε., να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές, καθώς και να δυσφημιστούν κυβερνητικά όργανα και πολιτικοί που υποστηρίζουν την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Μουστεάτα. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει χαράξει φιλοευρωπαϊκή πορεία και κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να την αποσταθεροποιήσει. Η φιλοδυτική πρόεδρος του Μάια Σάντου έχει καταγγείλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδηγώντας τη Μολδαβία σε μια πορεία ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται τους ισχυρισμούς περί ανάμειξης και κατηγορεί την Σάντου ότι καλλιεργεί αντιρωσικό αίσθημα στη χώρα.

Related posts

“Ύμνοι” του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φιντάν στον ισλαμιστή Χανίγια: “Σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης”

protothema.gr

Σκιές πολεμικών απειλών πάνω από την Ευρώπη – Πού οδηγεί η ουκρανική κρίση

timesadmin

Μ. Ζαχάροβα: Η Ρωσία εργάζεται πάνω σε μια μεγάλη συνθήκη με το Ιράν

protothema.gr

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ καλεί το Ισραήλ να μην προβεί σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο

wp-needuser

Ουκρανία: Έξι νεκροί και δέκα τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο

James Rollner

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: “Επείγουσα δράση για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή”

James Rollner