Η Κίνα δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης των προέδρων των τριών χωρών στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), σε μια εξέλιξη που θα συνιστούσε μια πρωτοφανή συνάντηση μεταξύ των τριών πυρηνικών δυνάμεων.
Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ήδη εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα. Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, την Τετάρτη, σηματοδότησαν ότι το Πεκίνο είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διάσκεψης.
“Η Κίνα διατηρεί επικοινωνία με τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ”, δήλωσε η Μάο κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση των τριών ηγετών στη Σενζέν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Μια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της Ρωσίας να ξεφύγει από τη διεθνή απομόνωση, στην οποία περιήλθε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στον Σι τη δυνατότητα να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, φέρνοντας σε επαφή τον Πούτιν και τον Τραμπ.
Μια τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή. Η πλησιέστερη ιστορική αναλογία θα μπορούσε να είναι η Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945, όταν ο Σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ντ. Ρούζβελτ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ συναντήθηκαν για να συζητήσουν την αναδιοργάνωση της Ευρώπης, καθώς η ναζιστική Γερμανία πλησίαζε στην ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

