Η-Ηλιαχτίδα-μου
ΣΙΝΕΜΑ

Η Ηλιαχτίδα μου

Η Ηλιαχτίδα μου

Ευγενικό και τρυφερό δράμα ενηλικίωσης, το οποίο εξερευνά με διεισδυτική λιτότητα και ζεν ηρεμία τις αβεβαιότητες που γεννά ο αποχαιρετισμός στην εποχή της αθωότητας.

Η Ηλιαχτίδα μου

Η δεύτερη ταινία του 28χρονου Χιρόσι Οκουγιάμα (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Σαν Σεμπαστιάν για το “Jesus”) εκτυλίσσεται σε μια καλυμμένη από χιόνι πόλη του γιαπωνέζικου Βορρά, όπου τρεις διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι συναντιούνται πάνω στην πίστα ενός παγοδρομίου. Ο αδέξιος και ονειροπόλος έφηβος Τακούγια παίζει χόκεϊ με τους συμμαθητές του, αλλά εκείνος δεν έχει μάτια παρά για την όμορφη Σακούρα, μια ταλαντούχα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ από το Τόκιο, η οποία προπονείται εντατικά για να κάνει το χατίρι της μητέρας της. Ο Τακούγια αρχίζει να μιμείται μόνος του τις φιγούρες της, κάτι το οποίο εντυπωσιάζει τον προπονητή Αρακάουα. Έναν πρώην πρωταθλητή, ο οποίος αρχίζει να προπονεί αμισθί τον Τακούγια, προτείνει μάλιστα σ’ αυτόν και τη Σακούρα να συμμετάσχουν ως δίδυμο σε έναν επερχόμενο διαγωνισμό.

Ο Οκουγιάμα ακολουθεί τους νωχελικούς ρυθμούς μιας παγωμένης καθημερινότητας, η οποία, σαν ένα ειδυλλιακό χιονισμένο σκηνικό, κρύβει κάτω από την αδιατάραχτη επιφάνειά της ένα εντελώς ανομοιογενές “τοπίο”. Η ιδιωτική ζωή του Αρακάουα κρατιέται μακριά από την κοινή θέα, ο έρωτας του Τακούγια παραμένει ανομολόγητος, οι αληθινές επιθυμίες της Σακούρα απωθούνται στη σιωπή. Παρ’ όλα αυτά, οι τρεις τους θα σφυρηλατήσουν μια αληθινή φιλία, την οποία η κάμερα της “Ηλιαχτίδας” τυλίγει σε απαλά χρώματα, ένα ζεστό φως και μια ανάλαφρη, λυρική διάθεση. Συγχρωτισμένος με μια φυσική πραγματικότητα, η οποία κινείται σε αργούς, ανατολίτικους ρυθμούς, ο Οκουγιάμα παίρνει το χρόνο του, παρατηρεί από απόσταση τους χαρακτήρες του και όταν αυτοί νιώθουν πως βρίσκονται σε μια ψυχολογικά ασφαλή ζώνη, φέρνει την “αλήθεια” σε πρώτο πλάνο. Ή, μάλλον, εκείνο το κομμάτι της για το οποίο κανείς τους δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει, σε ένα ευγενικό και τρυφερό δράμα ενηλικίωσης, το οποίο εξερευνά με διεισδυτική λιτότητα και ζεν ηρεμία τις αβεβαιότητες που γεννά ο αποχαιρετισμός στην εποχή της αθωότητας. Όταν λιώσει το χιόνι, από το εσωτερικό έως το εξωτερικό τοπίο, όλα πλέον θα είναι διαφορετικά.

Ιαπωνία, Γαλλία. 2024. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ηλιαχτίδα μου

Η Ηλιαχτίδα μου

Boku no Ohisama / My Sunshine

3,5

Γοητευμένος από την όμορφη Σακούρα, ο έφηβος Τακούγια αρχίζει να προπονείται στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Ο δάσκαλός τους τούς προτείνει να συμμετάσχουν ως δίδυμο σε έναν επερχόμενο διαγωνισμό, η σχέση τους, όμως, θα περιπλακεί, καθώς προσωπικά μυστικά έρχονται στο προσκήνιο.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Θηρίο

Το Θηρίο

Ο έρωτας και ο (υπαρξιακός) τρόμος ταξιδεύουν στο χρόνο, καθώς μια νουβέλα του Χένρι Τζέιμς διασκευάζεται ψυχρά και εγκεφαλικά ως μελόδραμα, θρίλερ και επιστημονική φαντασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς

Related posts

‘OPPENHEIMER” από το Θερινό Σινεμά του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

timesadmin

Σινεμά στις πλατείες: Το Φεστιβάλ Ολυμπίας φέρνει τον κινηματογράφο στα χωριά και τις πόλεις της Ηλείας

timesadmin

Οι 5 πιο συγκινητικοί κινηματογραφικοί μπαμπάδες της δεκαετίας

timesadmin

Σαν σήμερα (20/9) ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

timesadmin

Η υπεύθυνη casting του Μάρτιν Σκορσέζε έρχεται στο 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

timesadmin

Unboxholics: Αξίζει να πας να δεις την ταινία τους «Μην Ανοίγεις την Πόρτα»;

timesadmin