Η-Εσθονία-θα-επιτρέψει-τη-χρήση-των-δεσμευμένων-ρωσικών-περιουσιακών-στοιχείων-για-τις-πολεμικές-αποζημιώσεις-στην-Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Εσθονία θα επιτρέψει τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:31

Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε πρόταση που επιτρέπει τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την καταβολή αποζημιώσεων για τις πολεμικές ζημιές στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Βαλτικής σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ενός προηγούμενου που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Margus Tsahkna.

Την περασμένη εβδομάδα οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ για την άμυνα της Ουκρανίας. Η απόφαση θα μπορούσε να εγκριθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

Η G7 δέσμευσε ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Έκτοτε, η ΕΕ και άλλες χώρες της G7 συζητούν πώς και αν θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για 1την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και συνεργάζονται με την G7 για να το επιτύχουν αυτό.

Τα δύο τρίτα του 101μελούς εσθονικού κοινοβουλίου υποστήριξαν τον νόμο, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο νόμος θα επέτρεπε τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων και εταιρειών που συνέβαλαν στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας να χρησιμοποιηθούν ως “προκαταβολή για τις αποζημιώσεις που οφείλει η Ρωσία στην Ουκρανία”, ανέφερε το κοινοβούλιο.

Για να γίνει αυτό, η Εσθονία θα πρέπει να λάβει αίτημα για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων και η σύνδεση του ιδιοκτήτη τους με παράνομες πράξεις θα πρέπει να έχει αποδειχθεί επαρκώς. Ο ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αμφισβητήσει τη χρήση τους για την Ουκρανία στο δικαστήριο της Εσθονίας.

Related posts

“Όχι” των Γερμανών στην αποστολή Taurus στο Κίεβο

protothema.gr

Σουηδία: Τέσσερις συλλήψεις υπόπτων για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης

protothema.gr

Ξεκίνησε το “θερινό Νταβός” στην Κίνα

James Rollner

Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές, στην Ρώμη, συμμετέχουν σε κινητοποίηση υπέρ του παλαιστινιακού λαού

wp-needuser

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των επικεφαλής της σωφρονιστικής αποικίας στην Αρκτική όπου πέθανε ο Ναβάλνι

timesadmin

Οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα

James Rollner