Οι επιβαρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα φθηνά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου που εισέρχονται στην Ένωση, οι οποίες στοχεύουν πλατφόρμες από την Κίνα, όπως οι Shein και Temu, θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2028 έως το 2034, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε την Παρασκευή το Reuters.
Η εκτίμηση αυτή, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, καταδεικνύει την έκταση της προσπάθειας της Ευρώπης να περιορίσει το κύμα εισαγωγών φθηνών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, προέρχονται κυρίως από την Κίνα.
Περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δέματα αξίας μικρότερης των 150 ευρώ εισήλθαν στην ΕΕ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά ότι η πλειονότητα αυτών δηλώθηκε με χαμηλότερη αξία από την πραγματική, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή τελωνειακών δασμών.
Η ΕΕ θα επιβάλει πρόσθετη επιβάρυνση ύψους 2 ευρώ στα φθηνά δέματα από την 1η Νοεμβρίου, αυξάνοντας περαιτέρω τη χρέωση ανά μεμονωμένο είδος, μετά την επιβολή τέλους ύψους 3 ευρώ που ισχύει από τις αρχές Ιουλίου.
Η PDD Holdings, ιδιοκτήτρια της Temu, δήλωσε τον Αύγουστο ότι το μέτρο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ορισμένους τομείς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις.
Η Shein πραγματοποιεί περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της στην Ευρώπη, ενώ οι πωλήσεις της στην περιοχή είχαν ήδη υποχωρήσει πριν από την επιβολή των τελών, καθώς η εταιρεία αύξησε τις τιμές και περιόρισε τις διαφημιστικές της δαπάνες.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει την εκτίμηση για τα έσοδα. Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή, διαφορετικός αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν μπορούσε να προδικάσει τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ο Ντιρκ Γκότινκ, ευρωβουλευτής που έχει αναλάβει την ηγεσία των εργασιών για τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού συστήματος της Ένωσης, δήλωσε ότι το νέο τέλος των 2 ευρώ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση “ενός εξαιρετικά επιζήμιου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται σε εισαγωγές προϊόντων χαμηλής αξίας από την Κίνα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες”.
“Τα νέα έσοδα που θα δημιουργηθούν μας δίνουν την ευκαιρία και τα μέσα να αντιστρέψουμε δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων και να εξασφαλίσουμε στις τελωνειακές αρχές της Ευρώπης τους πόρους που χρειάζονται, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά την ενιαία αγορά μας”, δήλωσε.
Η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη μείωση του αριθμού των δεμάτων χαμηλής αξίας που θα εισέρχονται στην ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα προσαρμοστούν στα νέα μέτρα.
Οι επιβαρύνσεις ασκούν πιέσεις στις κινεζικές πλατφόρμες
Οι επιβαρύνσεις της ΕΕ έρχονται μετά από ανάλογες κινήσεις των ΗΠΑ πέρυσι, όταν καταργήθηκε η απαλλαγή από τους δασμούς για τις διαδικτυακές παραγγελίες, με στόχο την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τα μη ασφαλή προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου το 90% των τελών που θα εισπράττονται θα καταλήγει στα ταμεία της ΕΕ και το 10% στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, η κατανομή αυτή ενδέχεται να αλλάξει, εάν τα κράτη-μέλη πιέσουν για να διατηρήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034.
Επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη της ΕΕ διατηρούν το 25% των τελωνειακών εσόδων.
Οι κινεζικοί όμιλοι ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Η AliExpress, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, δήλωσε ότι αυξάνει τη χρήση τοπικών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ως απάντηση στις επιβαρύνσεις, προειδοποίησε ωστόσο ότι οι χρεώσεις θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στην Ευρώπη και θα “επιδεινώσουν την κρίση του κόστους διαβίωσης”.
Η Temu προσφέρει σε ορισμένους καταναλωτές εκπτώσεις για την κάλυψη των επιβαρύνσεων, σύμφωνα με στιγμιότυπα οθόνης που είδε το Reuters, γεγονός που αναδεικνύει την πίεση που δέχεται η πλατφόρμα προκειμένου να περιορίσει την απότομη αύξηση του τελικού κόστους για τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να παραγγέλνουν κοσμήματα αξίας 3 ευρώ και φορέματα αξίας 5 ευρώ.
Η Temu δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Η Shein, η οποία εισήχθη πρόσφατα στο χρηματιστήριο και επεκτείνει τους αποθηκευτικούς της χώρους στην Πολωνία, δήλωσε ότι επικεντρώνεται στη διατήρηση των τιμών της σε “ανταγωνιστικά επίπεδα”, παράλληλα με την προσφορά ταχύτερης και πιο εξυπηρετικής παράδοσης.
Η αμερικανική ανταγωνίστρια Amazon δήλωσε ότι το 97% των προϊόντων που πωλεί στην ΕΕ διεκπεραιώνεται και αποστέλλεται από αποθήκες εντός της Ένωσης, με αποτέλεσμα ελάχιστες αποστολές να επηρεάζονται από τις νέες επιβαρύνσεις.

