Η-ΕΕ-εξετάζει-να-αφήσει-την-Ουκρανία-να-χρησιμοποιήσει-τα-όπλα-της-για-να-πλήξει-στόχους-στο-ρωσικό-έδαφος
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ εξετάζει να αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:58

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν την Τρίτη αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθύτερα μέσα στο ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν σταλεί από κράτη μέλη.

“Ελπίζω πραγματικά ότι όλες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα μέσα θα δώσουν άδεια και στην Ουκρανία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάννο Πέβκουρ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με δικά της drones. “Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό οι Ρώσοι να επιτίθενται από πολύ βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος και οι Ουκρανοί να πολεμούν με το ένα χέρι στην πλάτη”, τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ειδικότερα είναι επιφυλακτικές ως προς την αποστολή όπλων στην Ουκρανία που θα είχαν το βεληνεκές να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας, λόγω του κινδύνου μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Μετά από μήνες αιτημάτων από την Ουκρανία, οι ΗΠΑ νωρίτερα φέτος έστειλαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία για χρήση εντός του κατεχόμενου εδάφους.

Η Ουκρανία αγωνίζεται σήμερα να υπερασπιστεί την περιοχή του Χάρκοβο από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Οι σύμμαχοι του Κιέβου ενισχύουν τις προσπάθειες για να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερα μέσα αεράμυνας, αλλά το χτύπημα στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, απ’ όπου προέρχονται οι επιθέσεις της, θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό του κόστους της υπεράσπισης των ουκρανικών πόλεων με ακριβούς πυραύλους για να αντιμετωπιστεί η σημαντική προμήθεια φθηνών βομβών της Ρωσίας.

Ένα ρωσικό χτύπημα σε ένα κατάστημα ειδών σπιτιού στο Χάρκοβο σε μια πολυσύχναστη ημέρα αγορών το περασμένο Σαββατοκύριακο σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετές δεκάδες. Δύο ημέρες νωρίτερα, ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ουκρανίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά άτομα. Και οι δύο επιθέσεις εξαπολύθηκαν από την περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός.

Το Βέλγιο δεσμεύτηκε την Τρίτη να παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία έως το 2028, ενώ το πρώτο αναμένεται να φτάσει φέτος. 

“Τα όπλα που παραδίδουμε, όπως αναφέρεται σαφώς στη συμφωνία που υπογράψαμε, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το Βέλγιο για να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και πρόκειται να επισκεφθεί την Πορτογαλία αργότερα την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμφωνία με το Βέλγιο, λέγοντας σε ανάρτησή του στην παλτφόρμα X ότι η χώρα παρέχει επίσης τουλάχιστον 977 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια φέτος. “Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υποστήριξη των εταίρων μας, για αυτό και δεν χρησιμοποιούμε τα όπλα των εταίρων εναντίον του ρωσικού εδάφους”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ζητά από τους συμμάχους του να επιτρέψουν τα αντίποινα στη Ρωσία.

Η Ουκρανία ασκεί τακτικά πίεση στους δυτικούς εταίρους της, ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον που είναι ο πρώτος προμηθευτής της σε όπλα, για να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διπλασίασε την προσπάθειά του να παροτρύνει τους συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς για πλήγματα κατά στόχων στη Ρωσία. “Όταν έχουμε παραδώσει όπλα στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα δεν είναι πια δικά μας, είναι των Ουκρανών και έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος νόμιμων στρατιωτικών στόχων εκτός Ουκρανίας και στη Ρωσία”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι αποδεκτή βάσει του διεθνούς δικαίου, επειδή οι επιθέσεις της Μόσχας στην Ουκρανία προέρχονται από το ρωσικό έδαφος.  “Είμαι βέβαιος ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα τεθεί στο τραπέζι από κάποιους, αλλά πρέπει να εξισορροπηθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης και η ανάγκη της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι “εντελώς ασύμμετρη”. “Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό, και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του”, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Άμυνας της Λετονίας και της Ολλανδίας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην ιδέα.  “Ουδέποτε το απέκλεισα (…) και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν”, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να συγκρατεί το σύστημα Taurus, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης και την ανάγκη να χειριστούν οι Γερμανοί στρατιώτες τα συστήματα στο έδαφος λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου βεληνεκούς του, που υπερβαίνει τα 500 χιλιόμετρα.

“Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση”, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υφυπουργός Άμυνας Ζίμτγε Μέλερ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, Στέφεν Χέμπεστρεϊτ, δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ένα κράτος που δέχεται επίθεση μπορεί γενικά να αμυνθεί με πλήγματα εναντίον στόχων και εκτός των συνόρων του, επειδή αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο. “Και στη συνέχεια τίθεται πάντα το ζήτημα της αναλογικότητας της συγκεκριμένης επίθεσης”, πρόσθεσε ο Χέμπεστρεϊτ.

Related posts

Ινδονησία: Σεισμός 6,3 βαθμών στο νησί Ιάβα

protothema.gr

Ιταλία: Υπό δικαστική κηδεμονία o οίκος Giorgio Armani για παρατυπίες με παράνομους εργαζόμενους

protothema.gr

Λίβανος: Ο στρατός καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι

wp-needuser

ΗΠΑ: Οι αμβλώσεις αυξήθηκαν, παρά τους περιορισμούς από το 2022

wp-needuser

Η κατάργηση της χρηματοδότησης της Unrwa θα ήταν “επικίνδυνη”, προειδοποιεί ο Μπορέλ

timesadmin

Τουρκία: Αντιδράσεις στο σχέδιο Ράμα για ίδρυση στην Αλβανία κράτους των μουσουλμάνων Μπεκτασήδων

protothema.gr