ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δύσκολη εξίσωση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών

-|-

Τη στροφή για κοινές αμυντικές προμήθειες που δείχνει να κάνει η Ευρώπη, σε συνδυασμό με την απροθυμία των ΗΠΑ να παραμείνει ο “μεγάλος χορηγός” του ΝΑΤΟ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Αθήνα, για να θωρακίσει ταχύτερα την άμυνά της. 

Από τον Καναδά όπου βρέθηκε της προηγούμενες μέρες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε σε συνέντευξή του, υπέρ της ανάγκης εκπλήρωσης της συμβατικής υποχρέωσης για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ, για όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Την ίδια επισήμανση, έκανε και για τα μέλη της συμμαχίας από την ΕΕ, τα μισά από τα οποία δεν εκπληρώνουν τον κανόνα του 2%.

Εκτός από τις συμβατικές υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών κρατών προς το ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι θα πρέπει να αλλάξει και η φιλοσοφία με τις αμυντικές δαπάνες, με συνεργασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού. Δεν ξέχασε πάντως να επισημάνει, ότι η αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, αλλά το ενισχύει καθώς η ενίσχυση κάθε χώρας μέλους της συμμαχίας θα κάνει πιο ισχυρή και τη συμμαχία.
 

Οι προσδοκίες της Ελλάδας 

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά από τα πιο συνεπή μέλη του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τον κανόνα του 2% για τις αμυντικές δαπάνες λόγω κυρίως της επιθετικότητας της Τουρκίας, έχει μόνο να κερδίσει από μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική προμηθειών, αφού θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει να αμυντικά της συστήματα με μικρότερο κόστος και με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός τάχθηκε πριν λίγες μέρες από τις Βρυξέλλες υπέρ της ιδέας για έκδοση ευρωομολόγων για χρηματοδότηση της ενίσχυσης της άμυνας και της ασφάλειας. Τούτο διότι, το πρόβλημα με την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια , είναι ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να ακολουθήσουν στην αύξηση των εξοπλισμών, για οικονομικούς λόγους. 

Από την άλλη, μια ενιαία χρηματοδότηση, θα βοηθήσει και την Ελλάδα που είχε το 2023 τις τρίτες υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ (2,5% του ΑΕΠ), μετά τις ΗΠΑ και την Πολωνία. Τούτο με δεδομένο ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το 2020, έχει αρχίσει καθώς φαίνεται, να τροποποιείται και να επεκτείνεται, για να παρακολουθήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.
 

Σκέψεις για νέες αγορές

Δείγμα της νέας αντίληψης για τους εξοπλισμούς είναι οι δηλώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας κ. Νίκου Δένδια , ο οποίος σε συνέντευξη του άφησε το ενδεχόμενο νέας αγοράς περισσότερων Rafale, ώστε ο αριθμός τους να αυξηθεί από τα 24 που έχουν συμφωνηθεί να αγοραστούν, σε 30. 

Παράλληλα βέβαια, τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις στην κατεύθυνση της ομογενοποίησης των τύπων των αεροσκαφών που θα συντηρεί η πολεμική αεροπορία, να πωληθούν παλιές σειρές αεροπλάνων όπως είναι τα F-4 της παλαιότερες σειρές των F-16 (συγκεκριμένα της σειράς 30) που δε θα αναβαθμιστούν στην εξελιγμένη σειρά Viper, αλλά και τα παλαιότερα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000 -5 τα οποία επίσης δεν σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν.

Ανάλογες κινήσεις, θα πρέπει να αναμένονται και στο πολεμικό ναυτικό αλλά και στον στρατό ξηράς, με στόχο ον πλήρη εκσυγχρονισμό του υλικού σε μικρότερο διάστημα. Γι αυτό είναι κρίσιμο να αποφασιστεί γρήγορα ο τρόπος χρηματοδότησης της κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί όχι μόνο η άμυνα της Ελλάδας αλλά και αυτήν της ΕΕ. 
 
 
 

Related posts

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη διευθέτηση ρεμάτων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

timesadmin

Ενοποιούνται από Σεπτέμβριο φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

protothema.gr

Στο “σφυρί” 10.000 ακίνητα έως το τέλος του 2023

timesadmin

Μείωση προστίμων έως 50% με την αποδοχή της παράβασης

timesadmin

Κατά 35,14% μειώθηκε η ελληνική οινοπαραγωγή την περίοδο 2023/2024

timesadmin

Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε εννέα ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS

timesadmin