spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Η γαλλική ακροδεξιά “γειώνει” τον Μασκ για την υποστήριξη στη Λεπέν: “Δεν έχουμε ζητήσει τίποτα”

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της καταδικασμένης για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών πόρων Μαρίν Λεπέν, δεν φαίνεται και πολύ ενθουσιασμένο με την υποστήριξη που έλαβε από τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του κόσμου, τον Έλον Μασκ.

Αφού ο Μασκ χαρακτήρισε την υποψήφια για την προεδρία της χώρας ως “την τελευταία ελπίδα της Γαλλίας” σε μια ανάρτησή του στο X την Τετάρτη, οι σύμμαχοί της στo κόμμα της έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη στήριξή του.

Ο Λοράν Ζακομπελί, εκπρόσωπος και βουλευτής του RN δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο ότι, αν και συμφωνεί με τη δήλωση του Μασκ, το κόμμα δεν επιδιώκει την υποστήριξη από το εξωτερικό. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει υιοθετήσει παρόμοια στάση και απέναντι στον Τραμπ, διατηρώντας τον σε απόσταση και απορρίπτοντας την υποστήριξη από την Ουάσινγκτον, παρά την ιδεολογική “συγγένεια”, σχολιάζει το POLITICO.

“Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η γνώμη των ανθρώπων στο εξωτερικό”, δήλωσε ο Ζακομπελί. “Είναι η γνώμη του γαλλικού λαού”.

Ο ιδιοκτήτης των X, SpaceX και Tesla έχει τα τελευταία χρόνια εκφράζει τακτικά τη γνώμη του για την ευρωπαϊκή πολιτική και έχει προσφέρει υποστήριξη σε αντιμεταναστευτικά κόμματα και ομάδες της δεξιάς και της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της AfD στη Γερμανία και του ακροδεξιού Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, γνωστού ως Τόμι Ρόμπινσον, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πολιτικές θέσεις του Μασκ και η αντίληψή του για την ελευθερία του λόγου τον έχουν μετατρέψει σε ένα είδος “ήρωα” για ορισμένους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής δεξιάς. Ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί το 2023 πρότεινε μάλιστα τον Μασκ για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, το κορυφαίο βραβείο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η σχέση του Μασκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Γαλλία ακόμη και μεταξύ της ακροδεξιάς, καθώς και αντιπαραθέσεις όπως η χειρονομία του με το τεντωμένο χέρι —η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές του, έμοιαζε με ναζιστικό χαιρετισμό— τον έχουν μετατρέψει σε “μαύρο πρόβατο” στη χώρα.

“Αυτές οι εκδηλώσεις υποστήριξης έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους δημοσιογράφους παρά για τους ψηφοφόρους”, δήλωσε ο Μαριανί στο POLITICO. “Δεν έχουμε ζητήσει τίποτα”.

Ο συνάδελφός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Εθνικό Συναγερμό, Φαμπρίς Λετζερί, πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει λόγος να επιδιώκουμε συνεργασίες με ξένους επιχειρηματίες, ειδικά με εκείνους εκτός Ευρώπης”.

Η ανάρτηση του Μασκ προκάλεσε επίσης αμέσως κατηγορίες για ξένη παρέμβαση στη γαλλική πολιτική και ανησυχίες για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Χ για να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία.

“Ο Μασκ έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται. Αυτό δεν είναι το θέμα. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του δεν θα στρεβλώσουν τη συζήτηση στη Γαλλία υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου”, δήλωσε ο Πασκάλ Κονφαβρέ, εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε επανειλημμένα διαφωνήσει με τον Μασκ σχετικά με τις προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κανονισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επανέλαβε το ίδιο επιχείρημα στο X: “Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει τη Μαρίν Λεπέν. Είναι δικαίωμά του. Τώρα εναπόκειται στις αρχές να διασφαλίσουν ότι ο αλγόριθμος του X στην Ευρώπη δεν ευνοεί κανέναν υποψήφιο”.

Season of political interference begins.

So @elonmusk is backing Marine Le Pen.
That’s his right.

It’s now up to the authorities to ensure X’s algorithm in Europe doesn’t favor any candidate.

The rule of law applies to everyone. No exceptions. pic.twitter.com/aKeCl7c5FE

— Thierry Breton (@ThierryBreton) July 15, 2026

Ο Λετζερί δήλωσε στο POLITICO ότι ανησυχεί ότι τα σχόλια του Μασκ θα οδηγήσουν τους επικριτές του κόμματός του να “επικαλεστούν το φάντασμα της υποτιθέμενης χειραγώγησης του αλγορίθμου” για να υπονομεύσουν την προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν.

Ο Λετζερί ήταν σφοδρός επικριτής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας να ακυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2024 στη χώρα, αφού αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών έδειξαν ότι ένας υπερεθνικιστής υποψήφιος επωφελήθηκε από μια εκστρατεία στο TikTok που ήταν παρόμοια με εκστρατείες επιρροής που διεξήγαγε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Popular Articles