Saturday, July 26, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Η άνοδος, η πτώση και οι εκπλήξεις στις φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια – Πού καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση

Για το πώς κινήθηκαν ανά επιστημονικό πεδίο οι φετινές βάσεις εισαγωγής στις ανώτερες σχολές, καθώς και τις ανατροπές και εκπλήξεις μίλησε στην ΕΡΤ ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.

Αναλυτικότερα, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας ξεκίνησε λέγοντας πως, αν και τα πράγματα ήταν σχετικά ήπια και δεν σημειώθηκαν πολλά «σκαμπανεβάσματα» στις βάσεις εισαγωγής των σχολών για το 2025, παρουσιάστηκαν οι σχολές με εντυπωσιακή άνοδο και αυτές με την κατακόρυφη πτώση.

«Έχουμε τις συνήθεις 10.000 κενές θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί τα παιδιά δεν περνάνε τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει και στη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών όπου είχαμε εκατοντάδες κενές θέσεις, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να έρθουν περισσότερα παιδιά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μείωση των βάσεων σε Νομική και Φιλολογία

Ξεκινώντας από το πρώτο επιστημονικό πεδίο ο ίδιος ανέφερε ότι οι Νομικές Σχολές και οι σχολές Φιλολογίας παρουσίασαν πτώση.

«Στη Νομική Αθήνας υπάρχει μία πτώση 150 θέσεων και μία μη αναμενόμενη άνοδος 75 θέσεων στη Νομική Κομοτηνής, όπου δεν υπήρχαν πολλοί αριστούχοι. Στη Φιλολογία Αθήνας έχουμε 1.356 μόρια πτώση διότι μειώθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τη μείωσε το τμήμα για να μην έχει πολλές κενές θέσεις», είπε ο Στράτος Στρατηγάκης.

«Μεγάλη ήταν η αντίθεση που παρατηρήθηκε μεταξύ Νομικής και Φιλολογίας – που παλιά είχε μεγαλύτερη βάση από τη Νομική και πλέον έχει πάει στο 11.300, διότι τα παιδιά δεν δηλώνουν τη Φιλολογία, καθώς δεν διορίζονται εύκολα καθηγητές», συνέχισε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι βάσεις στις σχολές Ψυχολογίας κατέγραψαν μικρή μείωση λόγω των επιδόσεων των μαθητών, αλλά παραμένουν σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών. Ωστόσο, σημειώθηκε ένα παράδοξο φαινόμενο στις Παιδαγωγικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου, αν και οι δύο είχαν την ίδια βάση, το τμήμα της Αθήνας σημείωσε πτώση, ενώ της Θεσσαλονίκης ανέβηκε περίπου 150 μόρια – γεγονός που δεν ερμηνεύεται από τις βαθμολογίες.

Εντυπωσιακή άνοδος 1.000 μορίων στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Αυξημένη ήταν η ζήτηση στις σχολές Μηχανικών, όπως του ΠΑΔΑ στο Αιγάλεω και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις οποίες αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων – γεγονός που κατέστησε τα τμήματα ακόμη πιο ελκυστικά για τους μαθητές.

Αν και τα Μαθηματικά και η Φυσική σημείωσαν μικρή μείωση και αύξηση, αντίστοιχα, οι σχολές της Ιατρικής κατέγραψαν μηδενική μεταβολή, με τις σχολές Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής επίσης να καταγράφουν ανεπαίσθητες αλλαγές.

Μεγάλη άνοδο της τάξεως των 400 μορίων παρουσίασαν οι σχολές στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, μεγάλη ζήτηση υπήρξε από τους μαθητές για τις σχολές Πληροφορικής, με το τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου να αναδεικνύεται πιο δημοφιλές από αυτό του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ – με 1.000 μόρια.

«Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές επέλεξαν να φοιτήσουν στις πόλεις τους φάνηκε από το ότι οι βάσεις στο ΠΑΔΑ πήγαν στα 1.800 μόρια ή 1.100, γιατί είναι άνθρωποι που προτίμησαν τις σχολές αυτές και κατάγονται από την Αθήνα… Είναι αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα ενοίκια», κατέληξε ο  Στράτος Στρατηγάκης.

Popular Articles