Οι μεσολαβητές του Κατάρ αναμένεται να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στη Νέα Υόρκη και με την αμερικανική πλευρά τη Δευτέρα ή την Τρίτη, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις.
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε μια τροποποιημένη εκδοχή της πρότασης επτά ημερών που παρουσίασε το Ιράν την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Αραγτσί παραμένει στη Νέα Υόρκη μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση. Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος θα εκπροσωπήσει την αμερικανική πλευρά στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές.
Το επταήμερο σχέδιο του Ιράν προβλέπει τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στο Ιράν και τον Λίβανο, την αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον τερματισμό των κυρώσεων επί του ιρανικού πετρελαίου και την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών.
Στη συνέχεια, η Τεχεράνη θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ, ενώ οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν επίσης τις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι απέρριψε την πρόταση του Ιράν, αναφέροντας ότι η Τεχεράνη επιθυμούσε μια ταχεία συμφωνία λόγω της καταστροφικής οικονομικής πίεσης που υφίσταται.
Ωστόσο, δήλωσε επίσης στο Axios την Κυριακή ότι αναμένει οι Αμερικανοί διαπραγματευτές να συμμετάσχουν σε περαιτέρω συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.
Ο Αραγτσί δήλωσε την Κυριακή ότι οι μεσολαβητές δεν είχαν μεταφέρει επίσημα την απόρριψη των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και ότι το Ιράν αναμένει την οριστική θέση της Ουάσιγκτον πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.
“Οι όροι μας είναι σαφείς, και οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του Στενού του Ορμούζ εξαρτάται από την εκπλήρωση αυτών των όρων”, δήλωσε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι μόνο μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να ξεπεράσει το αδιέξοδο.

