ΗΠΑ: Διατηρούνται-οι-πληθωριστικές-πιέσεις-–-Στο-2,4%-τον-Σεπτέμβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις – Στο 2,4% τον Σεπτέμβριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:55

Οριακή επιβράδυνση και μικρότερη από ό,τι αναμενόταν έδειξε ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τις υποκείμενες πιέσεις μάλιστα να εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 2,4% ετησίως, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,5% του Αυγούστου αλλά όχι όσο περίμεναν οι αναλυτές στο 2,3%.

Παρομοίως, σε επίπεδο μήνα η σύγκριση Σεπτεμβρίου – Αυγούστου έδειξε αύξηση των τιμών κατά 0,2% έναντι της εκτίμησης για 0,1%.

Την ίδια ώρα οι υποκείμενες πληθωριστικές αυξήθηκαν απροσδόκητα αν και οριακά, όπως έδειξε το πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργεια, στο οποίο εστιάζει η Fed για να διαμορφώσει την πολιτική της.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός έτρεξε τον Σεπτέμβριο με ρυθμό 3,3% ετησίως, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στο 3,2%.

Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές σε δομικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,3% όσο και τον Αύγουστο, αλλά την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν οριακή επιβράδυνση στο 0,2%.

Όπως έδειξαν τα επιμέρους στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων προήλθαν από ένα άλμα 0,4% στις τιμές των τροφίμων και την αύξηση κατά 0,2% του κόστους στέγασης (οι δύο κατηγορίες συνεισέφεραν το 75% της μηνιαίας αύξησης κατά 0,2%) αν και αντισταθμίστηκαν από την πτώση κατά 1,9% των τιμών της ενέργειας.

Σε άλλες επιμέρους συνιστώσες, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 0,3% και κατά 0,2% των καινούριων, με το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών να είναι αυξημένο κατά 0,7% και των ρούχων κατά 1,1%.

Τα στοιχεία έδειξαν να προκαλούν ένα προβληματισμό στους επενδυτές, με τα futures της Wall Street να διευρύνουν τις οριακές απώλειες που σημείωναν πριν τη δημοσίευση της έκθεσης.

Του Dow Jones στο -0,2%, του S&P 500 στο 0,35% και του Nasdaq στο -0,5% περίπου 25 λεπτά μετά τις ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές παραμένει η αγορά ομολόγων, καθώς τα μεγέθη δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξουν πολλά στη στρατηγική της Fed για τα επιτόκια, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,07% και του 2ετούς στο 3,97% με οριακές μεταβολές και για τις δύο.

Related posts

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για 730.000 νοικοκυριά

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: Αυξάνονται οι επενδύσεις, τιθασεύεται το χρέος, μειώνεται η ανεργία, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα

timesadmin

Στα 33 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

protothema.gr

Αγορά ακινήτων: Παραμένει θετικό το κλίμα – Προκλήσεις προς επίλυση

protothema.gr

Το βαρύ κόστος των εξοπλισμών στον νέο Προϋπολογισμό

wp-needuser

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Θα φτάσουμε τα ηλεκτρικά σύνορα της Ελλάδας στο Ισραήλ

timesadmin