ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βουτιά άνω του 5% στα στεγαστικά δάνεια την τελευταία εβδομάδα

Τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να πλήττουν τη ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, τόσο από την πλευρά υφιστάμενων ιδιοκτητών όσο και από υποψήφιων αγοραστών σπιτιών.

Ειδικότερα, ο συνολικός όγκος των αιτήσεων για λήψη στεγαστικού δανείου ήταν μειωμένος κατά 5,6% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association (MBA).

Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια διάρκειας 30 ετών σταθερού επιτοκίου υποχώρησε ελαφρώς στο 7,04% από 7,06%, παραμένοντας αυξημένο κατά σχεδόν 25% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικών ήταν 7% λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και 1% λιγότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

“Τα αυξημένα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φρενάρει τη δραστηριότητα, η οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξε μεγαλύτερη κάμψη για όσους αναζητούν ομοσπονδιακές αναχρηματοδοτήσεις (δάνεια FHA και VA)”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της MBA, Μάικ Φραταντόνι.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια FHA και VA, από την Κρατική υπηρεσία στέγασης (Federal Housing Administration -FHA) και το υπουργείο Απομάχων ((Department of Veterans Affairs – VA) αξιοποιούνται συνήθως από δανειολήπτες χαμηλότερων εισοδημάτων επειδή έχουν μικρότερες απαιτήσεις προκαταβολής.

Την ίδια ώρα, για ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκαν κατά 5% στην εβδομάδα και ήταν κατά 12% λιγότερες από την ίδια εβδομάδα πέρυσι

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Φραταντόνι, η ζήτηση στεγαστικών για νεόδμητα σπίτια εμφάνισε αύξηση κατά 19% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

“Μία διαφορά που συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι η έλλειψη προσφοράς υφιστάμενων κατοικιών συνιστά τον πρωταρχικό περιορισμό για την αύξηση του όγκου αγορών” όπως εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας όμως ότι και “τα επιτόκια στεγαστικών άνω του 7% σίγουρα δεν βοηθούν”.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των στεγαστικών στις ΗΠΑ κυμαίνονταν στο 6% στο σύνολο του Ιανουαρίου.

Related posts

Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια των Φρουρών της Επανάστασης εν αναμονή των αντιποίνων κατά Ισραήλ

James Rollner

Λίβανος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή

protothema.gr

Η Μόσχα προτείνει αναθεώρηση των χωρικών υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα

protothema.gr

Αρχή Προστασίας Δεδομένων προς κυβέρνηση Ολλανδίας: Μην χρησιμοποιείτε το Facebook

timesadmin

Ουκρανία: Συμφώνησε στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη

protothema.gr

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν δύο ρωσικοί πύραυλοι στην Οδησσό – Πέντε τραυματίες από τα συντρίμμια

protothema.gr