«Ηλέκτρα»-/-Ο-Κακογιάννης-μεταφέρει-στο-Σινεμά-την-εμβληματική-τραγωδία-του-Ευριπίδη-με-την-Ειρήνη-Παππά-και-τον-Μάνο-Κατράκη
ΣΙΝΕΜΑ

«Ηλέκτρα» / Ο Κακογιάννης μεταφέρει στο Σινεμά την εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη με την Ειρήνη Παππά και τον Μάνο Κατράκη

Το 1962, σηματοδοτεί την στροφή του Μιχάλη Κακογιάννη στην αρχαία τραγωδία με το φιλμ «Ηλέκτρα». Μία σχέση που θα έχει συνέχεια και θα μας χαρίσει σημαντικά και διαχρονικά κινηματογραφικά έργα με σπουδαίους πρωταγωνιστές. Η ταινία είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο μέσα από την ψηφιακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Αφήνοντας πίσω τις προγενέστερες εκδοχές του μύθου των Ατρειδών, η «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη βασίζεται στον λόγο του Ευριπίδη, του πιο σύγχρονου από τους αρχαίους τραγικούς και σε πλήρη συνάφεια με το πνεύμα του ποιητή, τοποθετεί τη δράση εκτός του παλατιού. Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη και Μάνος Κατράκης. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου.

Η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται, όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη. Και οι δυο μαζί θα θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.

Πρόκειται για την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Το Αττικό τοπίο γίνεται η λιτή σκηνή που εκσυγχρονίζει τον μύθο και τα προαιώνια στοιχεία της ελληνικής γης αναδεικνύουν τους χαρακτήρες και τις συγκρούσεις, που διαπερνούν δραματικά και ποιητικά την ελληνική ταυτότητα.

Η «Ηλέκτρα» είναι μία ιστορία για τους ανθρώπους, που δεν άγονται από τη θεϊκή μοιρολατρία, αλλά ζουν στο περιθώριο και πράττουν αυτοβούλως.

Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά – ταυτόσημη της ελληνικότητας – μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι, σ’ ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

Η «Ηλέκτρα», υπήρξε Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών.

Μιχάλης Κακογιάννης

Γεννημένος στις 11 Ιουνίου του 1921, ο χαρισματικός και σπουδαίος Μιχάλης Κακογιάννης, υπήρξε ένας εμβληματικός σκηνοθέτης, το έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς, στην πορεία και την εξέλιξη, όχι μόνο του Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά του Θεάτρου και της Όπερας, όπου επίσης διέπρεψε. Ο Ελληνοκύπριος δημιουργός, έφυγε από την ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011, αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό έργο.

Εκτός από το σκηνοθετικό του έργο στον Κινηματογράφο, ο Μιχάλης Κακογιάννης διέπρεψε τόσο στο θέατρο, από το «Μια Γυναίκα Χωρίς Σημασία» του 1954, μέχρι τον «Κοριολανό» του 2005, όσο και στην όπερα, από το «Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του 1967, μέχρι τη «Μήδεια» του 1995, ενώ έχει γράψει πολλά σενάρια και έχει μεταφράσει στα ελληνικά και αγγλικά γνωστά θεατρικά έργα. Έχει επίσης μεταφράσει στα ελληνικά και έχει εκδώσει τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: «Άμλετ» (1965), «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» (1980), «Κοριολανός» (1990) και «Οθέλλος» (2001), όπως και τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (1995), ενώ έχει μεταφράσει στα αγγλικά και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (1982). Έχει εκδώσει επίσης το αφήγημα «Δηλαδή» το 1990.

Διαβάστε Επίσης:
Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Έλληνας του κόσμου

Ειρήνη Παππά

Γεννημένη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926, στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παππά, στην σπουδαία καριέρα της στο Σινεμά, είχε πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ταινίες, από τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» του Τζέι Λι Τόμσον. Τρεις από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε, προτάθηκαν για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – «Ηλέκτρα», «Ζ» και «Ιφιγένεια» – με το φιλμ του Κώστα Γαβρά να το κερδίζει το 1968. Η Ειρήνη Παππά έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022.

Διαβάστε Επίσης:
Ειρήνη Παππά: Η Ελληνίδα ιέρεια της Έβδομης Τέχνης

Ηλέκτρα / Electra
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης, Ευριπίδης (θεατρικό)
Πρωταγωνιστές: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Φωτογραφία: Ουόλτερ Λάσαλι
Μοντάζ: Μιχάλης Κακογιάννης, Λεωνίδας Αντωνάκης
Σκηνογραφία: Σπύρος Βασιλείου
Έτος Παραγωγής: 1962
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 110 λεπτά
Η ταινία είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ψηφιακή ταινιοθήκη του ERTFLIX μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου του 2025

Related posts

Το Αγόρι και ο Ερωδιός είναι μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσει –και ταυτόχρονα να αποχαιρετήσει– το ελληνικό κοινό τον Χαγιάο Μιγιαζάκι

timesadmin

Fly Me to the Moon: Για την κυκλοφορία της νέας ταινίας μίλησε ο Γκρεγκ Μπερλάντι

protothema.gr

Βρέθηκε στην κορυφή του Netflix και «εξαφανίστηκε» εν ριπή οφθαλμού: Το παράδοξο με το «άρρωστο» horror αριστούργημα

James Rollner

WIFT GR Seminars: Διεύθυνση φωτογραφίας κινηματογράφου με την Κατερίνα Μαραγκουδάκη

James Rollner

The Last Showgirl: Η Πάμελα Άντερσον πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία της Τζία Κόπολα

timesadmin

5 ρόλοι της Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς που γεννήθηκε σαν σήμερα (25/9)

James Rollner