Ζωή-Κωνσταντοπούλου:-«o-κ.-Μητσοτάκης-να-απολογηθεί-για-τη-συνθήκη-στην-οποία-βρίσκεται-το-περιβάλλον-στη-χώρα-μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «O κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί για τη συνθήκη στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον στη χώρα μας»

Για την υποκρισία της κυβέρνησης που φέρνει προς κύρωση 21 χρόνια μετά, ένα πρωτόκολλο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, Πρωτόκολλο του 2003, έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της στη Βουλή.

«Πείτε σας παρακαλώ στον κ. Μητσοτάκη ότι έχει λίγο ακόμη χρόνο να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής για να απολογηθεί για τη συνθήκη στην οποία βρίσκεται το Περιβάλλον στη χώρα μας και για την τρομακτική εγκατάλειψη του περιβαλλοντικού, φυτικού, ζωικού κεφαλαίου», ανέφερε.

Στρέφοντας τα «πυρά» της στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Περιμένω να έρθει και ο κ. Μητσοτάκης. Επιτέλους. Απαντάει στην καταστροφή της Αττικής, στο γεγονός ότι δασική πυρκαγιά έφτασε να κάψει τον αστικό ιστό, απαντάει φέρνοντας ένα πρωτόκολλο του ΟΗΕ του 2003 για το Περιβάλλον; Αυτό συζητάμε σήμερα! Κύριε Υπουργέ, εγώ θα ντρεπόμουν, όχι στη θέση σας, στη θέση του κ. Μητσοτάκη, θα ντρεπόμουν. Θα έπρεπε να είναι εδώ, θα έπρεπε να έχει δεχθεί το αίτημα Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης που έχει κατατεθεί από τον κ. Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, από εμένα και την Πλεύση Ελευθερίας, που είπαμε ότι στηρίζουμε αυτό το αίτημα και από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που ζητούν λογοδοσία για την εγκατάλειψη του Περιβάλλοντος και την εγκατάλειψη επίσης της υγείας των πολιτών, της ζωής τους, για τη διακύβευση της ανθρώπινης ζωής ακόμη και μέσα στην Αθήνα από πυρκαγιά».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ως βασική μάρτυρας στη δίκη για το έγκλημα στο Μάτι, όπου πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες, αναφέρθηκε στα πρόσωπα που διόρισε η κυβέρνηση στην ηγεσία της Πυροσβεστικής. «Είμαι, κύριε Πλεύρη, βασική μάρτυρας στη δική για το Μάτι, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσω. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε Αρχηγό της Πυροσβεστικής τον Επικεφαλής της ΕΜΑΚ που του είπαν 5 η ώρα να πάει στο Μάτι και πήγε στις 10 το βράδυ, όταν είχε καεί ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρίτο τη τάξει στην Πυροσβεστική τον κ. Λάμπρη που ήταν στο μοναδικό ελικόπτερο όταν μπήκε η φωτιά στο Νέο Βουτζά στις 5.30 το απόγευμα και ξέρετε τι έκανε; Πήρε το ελικόπτερο και έφυγε και πήγε στην Ελευσίνα, όσο πιο μακριά μπορούσε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πριν από λίγους μήνες Αρχηγό της Πυροσβεστικής τον κατηγορούμενο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και κάηκε για άλλη μια φορά, το 2024, η Αττική. Τι πρόκληση να μην κρατάτε ούτε τα προσχήματα!»

Η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για «έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατευθεί το περιβάλλον», τονίζοντας ότι «το προστατεύουν οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα, δυστυχώς δεν το προστατεύουν οι Κυβερνήσεις».

«Τι πρόκληση ο κ. Πρωθυπουργός να νομίζει ότι μπορεί να έρθει σήμερα να συζητηθεί ως δήθεν ενέργεια της Κυβέρνησης για το Περιβάλλον, η κύρωση ενός Πρωτοκόλλου του ΟΗΕ που δεν το κύρωσαν οι Κυβερνήσεις επί 21 έτη, από το 2003. Είναι τόσο παρωχημένο αυτό το Πρωτόκολλο που το μόνο που μαρτυρά είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσετε το Περιβάλλον και να ελέγξετε τους όρους δόμησης, παρέμβασης, κατασκευής, υλοτομίας κ.ο.κ. στα πεδία που πρέπει να προστατεύετε. Δυστυχώς σας ζω και τα ζω αυτά από τα φοιτητικά μου χρόνια, ως εθελόντρια δασοπυροπροστασίας με τον ΕΔΑΣΑ, από τα πρώτα μου βήματα στη δικηγορία και στην κοινωνική δικηγορία, δίπλα στα κινήματα που μάχονται για το περιβάλλον, γιατί το Περιβάλλον το προστατεύουν οι πολίτες, το προστατεύουν τα κοινωνικά κινήματα, το προστατεύουν οι τοπικές κοινωνίες, το προστατεύουν οι συλλογικότητες. Δυστυχώς δεν το προστατεύουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις. Δυστυχώς», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε και στην εκχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης δύο παραλιών στο Λαγονήσι σε επιχειρηματικά συμφέροντα: «Αυτές τις μέρες μεθοδεύετε την εκχώρηση δύο παραλιών, του Πεύκου και των Ευκαλύπτων στο Λαγονήσι, στον κ. Μαντωνανάκη – δεν σας λέει τίποτα κ. Υπουργέ; γιατί σας βλέπω ότι κάπως προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιος είναι ο κ. Μαντωνανάκης. Του Grand Resort. Μεθοδεύετε και έγινε μάλιστα συνάντηση των κινημάτων και του Δημάρχου Σαρωνικού με τον κ. Βορίδη στο Μαξίμου για το θέμα αυτό και είπε ο κ. Βορίδης στο Δήμαρχο Σαρωνικού και στους εκπροσώπους των κινημάτων ότι διαπραγματεύεται η Κυβέρνησή σας τι θα γίνει. Τώρα ελπίζω να σας θύμισαν κάτι αυτά που λέω. Εκχωρείτε παραλίες σε επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα. Εγκαταλείπετε τα δάση να κατακαίγονται, 30 μέρες καί έκαιγε η φωτιά επάνω στις Σέρρες, στις Σέρρες κ. Μαρκόπουλε, μήπως να φωνάξουμε και τον κ. Καραμανλή, γιατί και ως Βουλευτής άφωνος παρέμεινε για τις φωτιές επάνω στις Σέρρες. 30 μέρες καί έκαιγε η φωτιά. Έτσι προστατεύετε το Περιβάλλον;»

Στάθηκε, επίσης, στις 10 προτάσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για την Πολιτική Προστασία που η ίδια κατέθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη, πριν από έναν χρόνο, από το βήμα της Βουλής, από τις οποίες δεν υλοποιήθηκε ούτε μία. «Σας έχουμε καταθέσει εδώ, από αυτό το Βήμα, κατέθεσα εγώ πριν από ένα χρόνο στον κ. Μητσοτάκη που έλεγε «φέρτε μου προτάσεις», όπως έκανε και ο κ. Τσίπρας παλιότερα «φέρτε μου προτάσεις για το χρέος», εγώ του είχα φέρει, είπε ο κ. Μητσοτάκης «φέρτε μου προτάσεις για την Πολιτική Προστασία». 10 προτάσεις του κατέθεσα πριν από ένα χρόνο: Να μονιμοποιήσετε όλους τους εποχικούς Πυροσβέστες, να ενεργοποιήσετε τη Δασοφυλακή, να ενεργοποιήσετε τα Πυροφυλάκια κ.ά. 10 προτάσεις, καμία δεν υλοποιήσατε: Ούτε μία!».
«Τους εποχικούς Πυροσβέστες τους χλευάζετε, τους προσλαμβάνετε ως εποχικούς, την ίδια ώρα που λέτε ότι έχουμε κλιματική κρίση και κλιματική αλλαγή, δηλαδή τολμάτε να λέτε ότι η υπηρεσία του πυροσβέστη είναι εποχική, την ίδια ώρα που μιλάτε για κλιματική κρίση. Είναι ασύμβατες αυτές οι τοποθετήσεις. Κλιματική κρίση σημαίνει ότι όλο το χρόνο υπάρχουνε και ακραία φαινόμενα και ανάγκες και πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και παρέμβασης στις πλημμύρες. Όλα αυτά που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τον θάνατο του εποχικού πυροσβέστη στη Θάσο, η κα Κωνσταντοπούλου είπε: «Το γνωρίζετε, κύριε Πλεύρη και κύριε Σκυλακάκη, ότι σκοτώθηκε Εποχικός Πυροσβέστης μετά από 34 ώρες υπηρεσία αδιάλειπτη; Αυτοί οι άνθρωποι πέφτουν στη φωτιά, στις πλάτες τους στηριζόμαστε όλοι και δεν έχετε τη τσίπα να κάνετε το αυτονόητο, δηλαδή να τους εξασφαλίσετε εργασιακή σταθερότητα και εργασιακή ασφάλεια. Άυπνοι, κατάκοποι, καταπονημένοι, αγχώδεις, σε κατάσταση ακραίας πίεσης καλούνται επί 24ωρα να συνδράμουν και τους έχω βρει πέρυσι στις πλημμύρες στο Βλοχό να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, αφού τους πήρε η Κυβέρνηση από επάνω από τον Έβρο και απ’ τη Δαδιά που κατακάηκε και τους πήγε απευθείας στις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τους έχω βρει άυπνους επίσης, τώρα μέσα στο καλοκαίρι εδώ στην Αττική, να τους έχετε φέρει από όλη την Ελλάδα, από Μακεδονία, από Πελοπόννησο, από τα νησιά, από όλη την Ελλάδα φέρατε Πυροσβέστες, αφήνοντας αφύλακτα τα σημεία από όπου τους φέρατε, για να ανταποκριθείτε και να αντιμετωπίσετε τη φωτιά στην Αττική με αυτή τη φοβερή επιτυχία, βεβαίως, να καταστραφεί άλλο ένα τεράστιο κομμάτι του αστικού πρασίνου και του δάσους γύρω από την Αττική».

«Η Πλεύση Ελευθερίας είναι εκείνη η δύναμη, το ξέρετε καλά, που μιλάει για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε, που μιλάει εναντίον των περιβαλλοντοκτόνων πολιτικών σας, που συνδράμει και συμπαραστέκεται στα κινήματα που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και που λέει την Αλήθεια» υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κα Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Βόλο με τους τόνους νεκρών ψαριών, έκανε λόγο για «πλειοδοσία κοροϊδίας» αναφέροντας: «Τώρα κάνουνε πλάκα, ο περιβαλλοντοκυνηγός Δήμαρχος Βόλου Μπέος, αυτός με τον οποίο έκανε πλακίτσες πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε «δεν έχετε εδώ μπουρίνια», τώρα κάνει πλάκες μαζί του ο κ. Κέλλας και κάνουνε πλάκες για τα ψάρια στον Βόλο. Έτσι απαντάτε στον τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αυτή τη τρομερή θυσία των ψαριών, που είναι έμβια όντα. Ξέρετε, έχετε υποχρέωση προστασίας, σας φαίνεται αστείο, κύριε Σκυλακάκη; Γιατί εμένα μου φαίνεται τραγικό. Δεν μπορώ να αναλογιστώ 270 τόνους νεκρών ψαριών. Κάθε ένα από αυτά τα ψάρια και πόσα ήταν και πως τα θυσιάσατε, εσείς που καταλαβαίνετε και ξέρετε τι κάνετε».

Πρόσθεσε ακόμη: «Ευθύνες θα αναλάβει κανείς σας; ή επαφίεται ο κ. Μητσοτάκης στις εξαγγελίες δαπανών; 3 δις θα δώσει τώρα στην Θεσσαλία. 1 δις έλεγε ότι έδωσε για αντιπλημμυρικά μετά τον Ιανό, 3 μέρες πριν το Έγκλημα των Τεμπών. Τώρα θα δώσει 3 δις. Πλειοδοσία κοροϊδίας! Πού θα πάνε αυτά τα 3 δισεκατομμύρια; Θα πάνε σε περιβαλλοντική αποκατάσταση; Θα πάνε σε αποζημιώσεις των αγροτών, των κατοίκων, των πολιτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων; Όχι, βέβαια. Θα πάνε πάλι στις τσέπες εκείνων με τους οποίους διαπλέκεστε. Διότι όπως είπα πέρυσι από τη ΔΕΘ, οδηγήσατε τη χώρα από το «πάμε κι όπου βγει» στο «πάμε κι όσα φάμε». Και κάθε φορά που γίνεται μια καταστροφή, τρίβετε τα χέρια σας και κάνουν τα μάτια σας δολάρια, ευρώ ή οτιδήποτε άλλο σαν καρτούν, καθώς αναλογίζεστε τα κονδύλια που θα μοιράσετε. Η μάσα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και βέβαια είναι αποκαλυπτικότατες και οι μεθοδεύσεις. Έφτασε το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος στα Τέμπη να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων με εκταμίευση 647.000 ευρώ ως έργο Ανάπτυξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει «πότε θα γίνει η Προ Ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα των πυρκαγιών και του Περιβάλλοντος, καθώς και πότε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Σκάνδαλο των υποκλοπών και τη συγκάλυψή του», που όπως ανέφερε «ήδη έχουν ζητήσει επίσημα δύο Πολιτικοί Αρχηγοί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Τι απαντάει ο κ. Μητσοτάκης, θα προσέλθει σε ένα τέτοιο Συμβούλιο; Εγώ από την συνάντηση που είχαμε υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου είδα ότι αισθάνεται κάπως άβολα στις απευθείας συζητήσεις, προτιμάει το προστατευμένο περιβάλλον», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Related posts

Κύπρος: Στη Λευκωσία κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής περπάτησε ο Σταϊνμάιερ – Δείτε φωτογραφίες

timesadmin

ΠΑΣΟΚ: Ξεκινά η πρώτη μάχη – Οι προσπάθειες Ανδρουλάκη να απομακρύνει τις κάλπες και η πίεση από βουλευτές και στελέχη

timesadmin

ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός 60 Ελλήνων και Κυπρίων από τον Λίβανο

James Rollner

Κασσελάκης: «Καθάρισε» με το Πόθεν Έσχες του επιδεικνύοντας ένα μονοσέλιδο Excel!

timesadmin

Νέα Αριστερά: Οι πολίτες βιώνουν χάος στις εφημερίες, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

protothema.gr

Επίσκεψη Έντι Ράμα στην Αθήνα: Στο κλειστό Γαλατσίου η ομιλία του

timesadmin