Ζάεφ: Η πρώτη δήλωση μετά την πρόκληση της Σιλιάνοφσκα – «Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα, σε παρέμβασή του μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την Κυριακή, όταν ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία.
Σε δήλωσή του στο ΟΡΕΝ, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως «η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική. Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ».
Παράλληλα, κάλεσε τον αρχηγό του VMRΟ και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών. «Ο Μιτσκόφκσι και η Σιλιάνοφσκα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Πρώην ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας: Ο νέος πρωθυπουργός και η πρόεδρος… είναι ένα μυαλό
Στο ΟΡΕΝ μίλησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας με αφορμή ένα άρθρο του, στο οποίο επισήμανε ότι η στάση της προέδρου της Δημοκρατίας κήρυξε τον «πόλεμο» στην Ελλάδα. Εξήγησε σχετικά ότι: «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ εύθραυστη. Δεν έχει την υποστήριξη του κόσμου και είναι μεγάλη ευθύνη για τους πολιτικούς να μην διακόψουν ό,τι ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ δύο φίλων-κρατών. Μίλησα για “πόλεμο” φυσικά. Είναι ένας πόλεμος των λέξεων, ο οποίος μπορεί να κλιμακωθεί και να προκαλέσει προβλήματα στα σύνορα, να φέρει αποκλεισμούς, βέτο από την Ελλάδα.
Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κίνδυνο, είπε: «φυσικά. Αυτό που έμαθα πολύ νωρίς είναι ότι οι Ενώσεις – όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να προστατεύουν κυρίως τα ενδιαφέροντα των μελών τους».
Σε άλλο ερώτημα, τι πιστεύει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «εκτιμώ ότι ο νέος πρωθυπουργός και η πρόεδρος… είναι ένα μυαλό. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι ίσως να έχει μάθει κάτι από τις αντιδράσεις που έρχονται από την Ευρώπη και την Ελλάδα κυρίως. Μπορεί να υποχωρήσει, αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».