7.4 C
London
Tuesday, December 24, 2024

Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 3% τον Σεπτέμβριο – Πτώση στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Date:

Related stories

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, με τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα να υποχωρούν επίσης αλλά σε μικρό μόνο βαθμό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η eurostat, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 1,8% ετησίως από το 2,2%. Σε μηναίο επίπεδο οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που ο πληθωρισμός στην περιοχή υποχωρεί χαμηλότερα του 2%, από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η μέτρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη και από της εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να κινηθεί στο 1,9%.

Ο δείκτης επιβράδυνε και στην Ελλάδα αλλά ελαφρώς μόνο, στο 3% ετησίως από το 3,2% του Αυγούστου. Σε επίπεδο μήνα δε, στη σύγκριση Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η Ελλάδα παρουσίασε το μεγαλύτερο ρυθμό ανατιμήσεων στην ευρωζώνη με +1,7%.

Σε επίπεδο ευρωζώνης σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση και των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον δομικό ΔΤΚ που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει οριακή μείωση.

Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,7% ετησίως από το 2,8%, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος.

Σε μεγάλο βαθμό η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προέκυψε από τη μείωση των τιμών της ενέργειας, που κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο με -6% ετησίως.

Στις υπόλοιπες συνιστώσες, ο κλάδος των υπηρεσιών συνέχισε να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις αλλά με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, στο 4% ετησίως από το 4,1% του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι τιμές σε τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά αυξήθηκαν με ρυθμό 2,4% ετησίως (από 2,3%) και των μη ενεργειακών αγαθών με 0,4% (από 0,1%).

Στις κατά τόπους μετρήσεις, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού παρατηρήθηκε στο Βέλγιο με 4,5% ετησίως, με την Ολλανδία να ακολουθεί στο 3,3%, την Εσθονία στο 3,2% και τις Ελλάδα, Κροατία στο 3%.

Αντίθετα, ο ΔΤΚ στην Ιρλανδία αυξήθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% ετησίως, στην Λιθουανία με 0,4% και στην Σλοβενία με 0,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων παρατηρείται γενικά στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω του 2% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, στην Γερμανία ο εναρμονισμένος ΔΤΚ έτρεξε με 1,8%, στην Γαλλία με 1,5%, στην Ισπανία με 1,7% και στην Ιταλία με μόλις 0,8%.

Γενικότερα, η εξέλιξη του πληθωρισμού δείχνει να ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της ΕΤΚ, όπως άλλωστε είχε υποδείξει χτες και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωτράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε δύο μειώσεις επιτοκίων το τελευταίο διάστημα, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here