Οι «Ιστορίες Καλοσύνης» του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
Όπως όλοι περιμέναμε, λίγους μήνες μετά το τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας, όπου το “Poor Things” απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει ήδη έτοιμη την επόμενη ταινία του, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (14-25/5). Οι “Ιστορίες Καλοσύνης” συνδυάζουν με… weird τρόπο τρεις διαφορετικές ιστορίες, γραμμένες από τον σκηνοθέτη και τον Ευθύμη Φιλίππου (“Κυνόδοντας”, “Αστακός”) και έχουν για πρωταγωνιστές τους Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Τζέσι Πλέμονς και Μάργκαρετ Κουόλι. Αποτελούν ένα από τα μεγάλα φαβορί για τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης (ποτέ ο Λάνθιμος δεν έχει φύγει από κορυφαίο διαγωνισμό με άδεια χέρια), το πρόγραμμα της οποίας παρουσίασαν σε ειδική συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του φεστιβάλ Ιρίς Κνομπλόκ και ο γενικός διευθυντής του Τιερί Φρεμό.
Τον Χρυσό Φοίνικα θα διεκδικήσουν άλλες 18 τουλάχιστον παγκόσμιες πρεμιέρες, μιας και στην πορεία θα προστεθούν κάποιες ακόμα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το “Megalopolis” του Φράνσις Κόπολα, ιστορία επιστημονικής φαντασίας για έναν αρχιτέκτονα (Άνταμ Ντράιβερ) που θέλει να ξαναχτίσει την Νέα Υόρκη, το θρίλερ τρόμου “The Shrouds” του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τους Βενσάν Κασέλ και Ντάιαν Κρούγκερ, το “Parthenope” του Πάολο Σορεντίνο με τον Γκάρι Όλντμαν, το “The Apprentice”, βιογραφικό δράμα του Αλί Αμπάσι της “Ιερής Αράχνης” με τον Σεμπάστιαν Σταν στο ρόλο του νεαρού… Ντόναλντ Τραμπ, και το “Oh, Canada” του Πολ Σρέιντερ με τους Τζέικομπ Ελόρντι, Ούμα Θέρμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, η φετινή επιλογή περιλαμβάνει λιγότερους συνήθεις φεστιβαλικούς υπόπτους και περισσότερους νέους σκηνοθέτες, ενώ μόλις δύο απ’ αυτούς έχουν αποσπάσει στο παρελθόν τον Χρυσό Φοίνικα (Κόπολα και Ζακ Οντιάρ, ενώ πέρσι ήταν πέντε).
“Parthenope” του Πάολο Σορεντίνο
Το φεστιβάλ Καννών δεν είναι φυσικά μόνον το διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” θα προβληθεί, ανάμεσα σε άλλα 13 φιλμ, το “Norah” του Ταουφίκ Αλζαΐντι, παρθενική συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, και το “September Says”, πρώτη ταινία της Ελληνογαλλίδας Αριάν Λαμπέντ, στις “Πρεμιέρες των Καννών” τα “Misericorde” του Αλέν Γκιροντί και “C’est pas moi” του Λεός Καράξ, με τον ίδιο και τον Ντενί Λαβάν, ενώ σκοτωμός θα γίνει για μια πρόσκληση στις προβολές του “Furiosa: A Mad Max Saga” του Τζορτζ Μίλερ με την Αν Τέιλορ-Τζόι και του τετράωρου(;) επικού γουέστερν “Horizon: An American Saga” του Κέβιν Κόστνερ. Η 77η διοργάνωση θα σηκώσει αυλαία με την κωμωδία του Κεντέν Ντουπιέ “Le Deuxième Acte”, με πρωταγωνιστές τους Λεά Σεντού, Βενσάν Λεντόν και Λουί Γκαρέλ. Μια επιλογή πιστή στην πάγια πολιτική των Καννών να προβάλλουν στην έναρξή τους μια ταινία (συνήθως γαλλική) η οποία θα βγεί αμέσως μετά στις αίθουσες, ενισχύοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή, αλλά και τη συνήθεια της κινηματογραφικής εξόδου.
Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτις Γκρέτα Γκέργουικ (“Barbie”), του “Ένα Κάποιο Βλέμμα” ο Ξαβιέ Ντολάν (“Mommy”), του Queer palm ο Λούκας Ντοντ (“Close”), της “Εβδομάδας Κριτικής” ο Ισπανός Ροδρίγο Σαρογκογιέν (“Ο Εχθρός Δίπλα μου”) και του L’Œil d’or (για το καλύτερο ντοκιμαντέρ) ο Νικολά Φιλιμπέρ (“Στο Ποταμόπλοιο”). Τέλος, ειδικός Χρυσός Φοίνικας θα απονεμηθεί στον Τζορτζ Λούκας, ενώ το φεστιβάλ εγκαινιάζει ένα καινούριο διαγωνιστικό τμήμα “Immersive”, με πειραματικές και πρωτότυπες ως κόνσεπτ ταινίες, οι οποίες διευρύνουν τα κινηματογραφικά αφηγηματικά όρια.
“C’est pas moi” του Λεός Καράξ
ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2024
Διαγωνιστικό Τμήμα
“Ιστορίες Καλοσύνης”, Γιώργος Λάνθιμος
“The Apprentice”, Αλί Αμπάσι
“Motel Destino”, Καρίμ Αϊνούζ
“Bird”, Αντρεα Αρνολντ
“Emilia Perez”, Ζακ Οντιάρ
“Anora”, Σον Μπέικερ
“Megalopolis”, Φράνσις Φορντ Κόπολα
“The Shrouds”, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
“Grand Tour”, Μιγκέλ Γκόμες
“Marcello Mio”, Κριστόφ Ονορέ
“Caught by the Tides”, Ζία Ζάνγκε
“All We Imagine as Light”, Παγιάλ Καπάντια
“L’ Amour Ouf”, Ζιλ Λελούς
“Diamant Brut”, Αγκάτ Ριντινγκέρ
“Oh, Canada”, Πολ Σρέιντερ
“Limonov (The Ballad)”, Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
“Parthenope”, Πάολο Σορεντίνο
“The Girl with the Needle”, Μάγκνους φον Χορν
“The Substance”, Κοραλί Φαρζά
Ενα Κάποιο Βλέμμα
“Norah”, Ταουφίκ Αλζαΐντι
“The Shameless”, Κονσταντίν Μπογιάνοφ
“Le Royaume”, Ζουλιέν Κολόνα
“Vingt Dieux!”, Λουίζ Κουρβουαζιέ
“Le Proces du Chien”, Λετισιά Ντος
“Black Dog”, Γκουαν Χου
“The Village Next to Paradise”, Μο Χαράουε
“September Says”, Αριάν Λαμπέντ
“L’ Histoire de Souleymane”, Μπόρις Λόζκιν
“The Damned”, Ρομπέρτο Μινερβίνι
“On Becoming a Guinea Fowl”, Ρουνγκάνο Νιόνι
“My Sunshine”, Χιρόσι Οκουγιάμα
“Santosh”, Σάντια Σούρι
“Viet and Nam”, Τρουόνγκ Μιν Κούι
“Furiosa” του Τζορτζ Μίλερ
Cannes Premiere
“Misericorde”, Αλέν Γκιροντί
“C’est pas moi”, Λεός Καράξ
“Everybody Loves Touda”, Ναμπίλ Αγιούτς
“En Fanfare”, Εμανουέλ Κουρκόλ
“Rendez-vous Avec Pol Pot”, Ρίτι Παν
“Le Roman de Jim”, Αρνό και Ζαν-Μαρί Λαριέ
Εκτός Συναγωνισμού
“Mad Max (Furiosa: A Mad Max Saga)”, Τζορτζ Μίλερ
“Horizon: An American Saga”, Κέβιν Κόστνερ
“She’s Got no Name”, Τσαν Πίτερ Χο-Σαν
“Rumours”, Εβαν Τζόνσον, Γκέιλεν Τζόνσον, Γκάι Μάντιν
“Horizon: An American Saga” του Κέβιν Κόστνερ
Ειδικές Προβολές
“La Belle de Gaza”, Γιολάντ Ζαουμπερμάν
“Learn”, Κλερ Σιμόν
“The Invasion”, Σεργκέι Λοζνίτσα
“Ernest Cole, Photographer”, Ραούλ Πεκ
“Le Fil”, Ντανιέλ Οτέιγ
Μεταμεσονύκτιες Προβολές
“Twilight of the Warrior Walled in”, Σόι Τσενγκ
“I, the Executioner”, Σέουνγκ Γουαν Ρίου
“The Surfer”, Λόρκαν Φίνεγκαν
“Les Femmes au Balcon”, Νοεμί Μερλάν
Διαβάστε ακόμα
Τελευταία άρθρα Σινεμά