Εξασφαλίστηκαν-οι-πόροι-για-τα-επιλεκτικά-και-αυτόματα-προγράμματα-του-ΕΚΚΟΜΕΔ.
ΣΙΝΕΜΑ

Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για τα επιλεκτικά και αυτόματα προγράμματα του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.

Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για τα επιλεκτικά και αυτόματα προγράμματα του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.

Νέα ημερομηνία επαναλειτουργίας της πλατφόρμας του cash rebate

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Η εξασφάλιση πόρων για την υποστήριξη των επενδυτικών σχεδίων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.) είναι πλέον γεγονός. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, έχουν εγκριθεί 70 νέα επενδυτικά σχέδια, ενώ έχουν αποπληρωθεί 46 ολοκληρωμένα σχέδια. Συνολικά, το cash rebate (“επιστροφή χρημάτων” στον παραγωγό) από το 2019 έως σήμερα έχει αποπληρώσει 211 επενδυτικά σχέδια με το ποσό των 130 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν 50 εκατ., τον τελευταίο χρόνο.

Για την επίλυση των εκκρεμοτήτων, τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάστηκαν και εξασφάλισαν τους απαραίτητους πόρους για το Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Οι πόροι προέρχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αιτηθεί σύμφωνα με τον ν. 4487/2017.

Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση των εγκρίσεων και προεγκρίσεων των επιλεκτικών προγραμμάτων για τις περιόδους Β’ του 2023 και Α’ του 2024, των οποίων οι λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλατφόρμα υποβολής νέων αιτήσεων για το Πρόγραμμα CRGR του ν. 5105/2024 θα επαναλειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους. Μέχρι τότε, αναμένεται να διεκπεραιωθεί η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων του ν. 4487/2017, δηλαδή εκείνων που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 10/5/2024.

Αυτή η εξέλιξη διασφαλίζει τη σταθερότητα, βιωσιμότητα και ευρωστία ενός νέου, αποτελεσματικού και αξιόπιστου επενδυτικού εργαλείου. Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. δεσμεύονται να υποστηρίξουν την κινηματογραφική, οπτικοακουστική και δημιουργική βιομηχανία, με σκοπό την εγγύηση της διαφάνειας, της προβλεψιμότητας και της νομικής ασφάλειας, ώστε από το 2025 να διατίθενται σε ετήσια βάση σταθεροί και αυξημένοι πόροι για την ανάπτυξη του τομέα.

Το cash rebate καταβάλλεται στους παραγωγούς το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής ή/και μετά την post-production στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πώς ο Μίμης Πλέσσας άλλαξε τον ελληνικό κινηματογράφο μέσα από 10 τραγούδια

Related posts

Θερινά σινεμά για αξέχαστες βραδιές στη Θεσσαλονίκη κάτω από τα αστέρια ​

timesadmin

Όλα όσα έρχονται τον Ιανουάριο στο Cinobo

timesadmin

Οι ταινίες που διεκδικούν μια θέση στα 15α βραβεία Ίρις

protothema.gr

Οι καλύτερες ταινίες της σεζόν από τον Χρήστο Μήτση

James Rollner

5 φανταστικές ταινίες στο Netflix για το ΣΚ: Ούτε οι πιο ψαγμένοι δεν τις έχουν ανακαλύψει

timesadmin

Home Cinema: 10 ταινίες που δεν θες να χάσεις αυτή την εβδομάδα στην τηλεόραση

James Rollner