ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Νέο “άλμα” των τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Μάιο

Νέα σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι τιμές εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία τον Μάιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022, κατέγραψε άλμα 21,8%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, είχε παρουσιάσει αύξηση 13,5%. 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 21,8% σε ετήσια βάση οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 20,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο, και β) στην αύξηση κατά 24,8% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής. 

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 5,1%. 

Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 14,6%. 

Αντίθετα, μείωση παρουσίασε τον Μάιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022, υποχωρώντας κατά 0,8% έναντι αύξησης 26,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Μαΐου 2022 με τον Μάιο 2021. 

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 0,8%, τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2022 οφείλεται: α) στη μείωση κατά 2,4% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά και β) στην αύξηση κατά 9,2% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Related posts

Κ. Χατζηδάκης για 30ετές ομόλογο: Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

protothema.gr

Οι μειώσεις τιμών στα τρόφιμα και ο ρόλος της ενέργειας

James Rollner

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το “μπόνους” 300 ευρώ σε επιπλέον 3.196 μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

James Rollner

Στα απορρυπαντικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ

timesadmin

Πρόγραμμα προβολής της Ρόδου στο εξωτερικό από Υπ. Τουρισμού και ΕΟΤ

timesadmin

Συνωστισμός στο gov.gr για βεβαιώσεις οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο

timesadmin