ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική επιτυχία στο ECOFIN: Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το έλλειμμα

-|-

Ηπιότερη προσαρμογή χρέους και ελλείμματος και εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ κατά το έκτακτο κατά το έκτακτο ECOFIN που έγινε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τελικής συμφωνία είναι συμβατή με τις βασικές θέσεις της Ελλάδας για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης η οποία παίρνει την τελική της μορφή μετά από περίπου 2 χρόνια κρυφών και φανερών διαβουλεύσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Μια μακρά ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία για την Ελλάδα. Ένα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό. Παράλληλα, γίνεται ρητή αναφορά με θετικό τρόπο στο ζήτημα που θα προκύψει το 2033 σε σχέση με τον υπολογισμό των τόκων των δανείων του επίσημου τομέα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, απαλλάσσοντας έτσι τη χώρα από ένα πονοκέφαλο ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ”.

Τι συμφωνήθηκε

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι θέσεις και επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καλυφθεί επαρκώς αφού με τη συμφωνία: 

1. Ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Ειδικότερα προβλέπεται ότι αν ένα κράτος-μέλος έχει υψηλότερες επενδύσεις σε άμυνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή προβαίνει σε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων του στην άμυνα, εισάγεται η δυνατότητα οι δαπάνες αυτές να μην λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη του κράτους μέλους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι η μοναδική κατηγορία δαπανών για την οποία εισάγεται ρητά αυτή η πρόνοια.

2. Η μείωση του δημοσίου χρέους θα είναι σταδιακή, ώστε να προστατευτεί η δυναμική της ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Με τους υφιστάμενους κανόνες κάθε κράτος-μέλος που έχει χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ είναι υποχρεωμένο να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος του κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος ποσού. Στην πράξη αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ετήσια μείωση χρέους 4,5%-5% τα επόμενα χρόνια. Με τους νέους κανόνες η απαιτούμενη μείωση χρέους θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε κράτους-μέλους, ενώ ως ελάχιστο όριο για τα κράτη με υψηλό χρέος (90% του ΑΕΠ) όπως η Ελλάδα τίθεται η ετήσια μέση μείωση του χρέους κατά 1%.

3. Εξασφαλίζεται πως η ενσωμάτωση των τόκων δανείων ύψους 230 δις ευρώ από την Ευρωζώνη τον EFSF και τον ESM στο δημόσιο χρέος, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2033, δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους όσον αφορά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

4. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα σχεδιάζονται με μεγαλύτερη έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εθνικών οικονομιών σε συμφωνία με την Κομισιόν. Το κάθε κράτος θα προτείνει τις δικές του επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση. της θετικής ανάπτυξης η οποία με τη σειρά της θα επιτρέπει τη μείωση χρέους και ελλείμματος.

5. Προστατεύονται οι επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη και την προσαρμογή των οικονομιών στις σύγχρονες συνθήκες.

6. Εισάγονται κοινές δικλείδες ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως αυτή θα επιδιώκεται από εθνικά σχέδια τετραετούς διάρκειας, με δυνατότητα επέκτασης ως και επτά έτη.

7. Ενισχύεται η δυνατότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων, σε επίπεδο ένωσης ή εθνικό επίπεδο με την ενεργοποίηση ρητρών διαφυγής για τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε ύφεση ή στασιμότητα.

8. Απλοποιείται και εξορθολογίζεται το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό, διαφανές και δίκαιο.

Related posts

Οι προορισμοί που χτύπησαν ρεκόρ τουριστικής κίνησης

timesadmin

Α. Δαγούμας (ΡΑΕΕΥ): Επαφές για την εφαρμογή του νέου πλαισίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

timesadmin

Άλμα οφειλών στα Ταμεία – Μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων

timesadmin

Ελ, Βενιζέλος: Στα 463,626 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα στο φετινό εννεάμηνο

timesadmin

Τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers για τις νέες άδειες

timesadmin

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9 Φεβρουαρίου

timesadmin