ΕΚΤ:-Η-μείωση-των-επιτοκίων-έφερε-αύξηση-στα-δάνεια-στην-Ευρωζώνη
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Η μείωση των επιτοκίων έφερε αύξηση στα δάνεια στην Ευρωζώνη

Η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια σε όλη την Ευρωζώνη αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών να αυξάνονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έρευνα, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνει ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων κυμαίνεται λίγο πάνω από το μηδέν όλο το χρόνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η ασθενής οικονομική ανάπτυξη έχουν ωθήσει προς τα κάτω τη ζήτηση, μειώνοντας τις προοπτικές σε ένα μπλοκ που παρακάμπτει την ύφεση εδώ και χρόνια.

Αυτή η αδύναμη ανάπτυξη είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για τρίτη φορά φέτος, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον κοντά στο να τιθασευτεί, οπότε είναι καιρός να χαλαρώσει την πολιτική της.

“Για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τράπεζες ανέφεραν μέτρια καθαρή αύξηση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για δάνεια  ανέφερε η ΕΚΤ σε τριμηνιαία έρευνα σε 156 μεγάλες τράπεζες. “Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανέκαμψε έντονα” σημειώνει. 

Τα χαμηλότερα επιτόκια οδήγησαν τη ζήτηση δανείων για επιχειρήσεις, αλλά οι επενδύσεις είχαν μικρό αντίκτυπο, ανέφερε η ΕΚΤ. Στην περίπτωση των οικιακών πελατών, η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στη μείωση των επιτοκίων και στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας.

Κατά το τρέχον τρίμηνο, οι τράπεζες διαπιστώνουν περαιτέρω άνοδο της καθαρής ζήτησης σε όλα τα τμήματα των δανείων, ειδικά για στεγαστικά δάνεια.

Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν προφανές όφελος για τους δανειστές, καθώς συμπιέζουν τα περιθώρια δανεισμού και οι τράπεζες ανέφεραν τον πρώτο αρνητικό αντίκτυπο από την πολιτική της ΕΚΤ στα περιθώριά τους από τα τέλη του 2022.
 

Related posts

Γάζα: Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ δημοσίευσε βίντεο με έναν εν ζωή Ισραηλινό όμηρο

timesadmin

Reuters: Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες για εκεχειρία στην Γάζα

James Rollner

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει “συγκλονισμένος” από τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα κατά τη μεταφορά βοήθειας

protothema.gr

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα λάβει “μέτρα” σε απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

wp-needuser

Ρωσία: Ο συνθέτης Ντμίτρι Κουρλιάντσκι αρνήθηκε το θεατρικό βραβείο “Χρυσή Μάσκα”

wp-needuser

Πώς παρεμβάλλεται η Ρωσία στην ιρανική κρίση

protothema.gr