Εκρηκτικοί-βομβητές-στον-Λίβανο:-Η-μυστηριώδης-εξαφάνιση-Νορβηγού-επιχειρηματία-στη-Σόφια-και-η-Ουγγαρέζα-μεσάζοντας
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικοί βομβητές στον Λίβανο: Η μυστηριώδης εξαφάνιση Νορβηγού επιχειρηματία στη Σόφια και η Ουγγαρέζα μεσάζοντας

Μια νέα παράμετρο που εντείνει το μυστήριο γύρω από το πώς η μεγάλη παρτίδα βομβητών και ασυρμάτων μετατράπηκε σε παρτίδα με βόμβες πριν καταλήξει στα χέρια της Χεζμπολάχ προσθέτει η εξαφάνιση ενός Νορβηγού επιχειρηματία.

Ο Ρίνσον Τζόσε, ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας Norta Global που πιθανολογείται ότι εμπλέκεται στις παραδόσεις εκρηκτικών τηλεειδοποίησης στον Λίβανο, εξαφανίστηκε την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, την πρώτη μέρα των εκρήξεων βομβητών.

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στη μυστηριώδη εξαφάνισή του είναι της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail και αναπαράγεται από πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Norwegian tech guru who accidentally helped Israel get their hands on pagers used to bomb Lebanon went missing on day of the explosions… and hasn’t been heard from since https://t.co/Ndjjysbska pic.twitter.com/kP35suwFtk

— Daily Mail Online (@MailOnline) September 19, 2024

Ο Χοσέ έφυγε από το διαμέρισμά του στα προάστια του Όσλο την Τρίτη και αναχώρησε για ένα προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι.

Ο βασικός πελάτης του, ο νορβηγικός όμιλος μέσων ενημέρωσης NHST, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του έκτοτε και έκανε καταγγελία στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, την ακριβώς επόμενη μέρα, Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα “για τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως”. Για την ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο Χοσέ είχε γνώση σχετικά με την επιχείρηση τοποθέτησης εκρηκτικών στις συσκευές τηλεειδοποίησης.

Ο ουγγρικός ιστότοπος Telex μετέδωσε ότι τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο ενδέχεται να τους είχε αγοράσει η βουλγαρική εταιρεία Norta Global Ltd από την ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo και όχι από την ουγγρική εταιρεία BAC Consulting, που φαίνεται, σύμφωνα με αποκάλυψη των NYT, να είναι εταιρεία-κέλυφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η BAC Consulting, εγγεγραμμένη στα μητρώα επιχειρήσεων της Βουδαπέστης, φαίνεται να ενήργησε μόνο ως μεσάζων, διευκολύνοντας τη συμφωνία με την ταϊβανέζικη εταιρεία, ενώ η Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια συμμετείχε άμεσα στην προμήθεια των τηλεειδοποιητών. Ο ιστότοπος Telex υποστηρίζει ότι η Norta Global Ltd “οργάνωσε την παράδοση και πούλησε” τους τηλεειδοποιητές στη Χεζμπολάχ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας απάντησε στα ουγγρικά δημοσιεύματα ότι η βουλγαρική εταιρεία δεν εμπλέκεται.

Ο γεννημένος στην Ινδία Ρίνσον Τόσε, 39 ετών, ως ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας-βιτρίνα φέρεται να πλήρωσε στη μεσάζοντα Κριστιάνα Αρτιντιάκονο-Μπαρσόνι, 1,3 εκατομμύρια λίρες ως μέρος της ιδιαίτερα περίπλοκης συμφωνίας για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών που αποδείχθηκε ότι περιείχαν εκρηκτικά.

Η 49χρονη Ουγγαρέζα, Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρτιντιάκονο, ιδιοκτήτρια και μοναδική υπάλληλος της ουγγρικής BAC, φέρεται να αρνείται την ανάμειξη στην υπόθεση.

Την πρώτη μέρα, μεγάλος αριθμός τηλεειδοποιητών ανατινάχτηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 2.800 νοσηλεύτηκαν.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 18/09, ένα νέο κύμα εκρήξεων σάρωσε τον Λίβανο. Αυτή τη φορά εξερράγησαν ασύρματα ραδιοτηλέφωνα, κινητά τηλέφωνα, σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και συσκευές που λειτουργούσαν με ηλιακές μπαταρίες και μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν στη δεύτερη επίθεση.

ΠΗΓΗ TheTOC.gr

Related posts

Καταιγίδα Μπόρις: Η ΕΕ θα αποδεσμεύσει 10 δισ. ευρώ για τις πληγείσες περιοχές

timesadmin

Σουηδία: Πολιτική καταιγίδα μετά την αποκάλυψη ενός “εργοστασίου τρολ” της ακροδεξιάς

timesadmin

Γάζα: Εισήλθαν στον θύλακα τα πρώτα φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια από το πέρασμα Ερέζ

protothema.gr

Έρευνα ΕΕ κατά Meta (Facebook, Instagram) – “Επιτρέπουν ρωσική παραπληροφόρηση για διασπορά διχόνοιας στην Ευρώπη”

James Rollner

ΗΠΑ: Μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε για να αναχαιτίσει αερόστατο πάνω από τη Γιούτα

timesadmin

Κίνα: Σημαντική αύξηση για τα εταιρικά κέρδη το α’ εξάμηνο, παρά τους κλυδωνισμούς της οικονομίας

wp-needuser