ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων για τον νέο φορολογικό νόμο

“Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων είναι από κοινού οι φορείς να προσφύγουν δικαστικά σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια”, όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή εκδήλωση πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο Δημήτρης Βερβεσός.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων χθες το απόγευμα στην Αθήνα, τοποθετήθηκαν σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ο Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός, επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ομ. καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. πρύτανης ΕΚΠΑ, πρ. βουλευτής Επικρατείας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, οι διατάξεις του νόμου ενέχουν σημαντικές πτυχές αντισυνταγματικότητας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην εξομοίωση του ελεύθερου επαγγελματία με τον μισθωτό, τονίζοντας ότι σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ αυτό είναι αδιανόητο γιατί η φορολογική θέση του μισθωτού είναι πολύ διαφορετική από τον ελεύθερο επαγγελματία. Το νομοσχέδιο “καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες εξορισμού ενόχους ψευδών δηλώσεων και με βάση αυτό το τεκμήριο που δεν ταιριάζει σε κράτος δικαίου αλλά σε αστυνομικό κράτος επιχειρεί να εξορθολογίσει ένα φορολογικό σύστημα όπου η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή προέρχεται από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Για τις διακρίσεις που φέρνει ο νόμος σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος. “Υπάρχει και κάτι βαθύτερο που προσκρούει στην αρχή της φορολογικής ισότητας και καταδεικνύει ότι δεν υπηρετείται ο δημοσίου συμφέροντος στόχος τής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής” ανέφερε. Σημείωσε ότι “οι έλεγχοι δεν προσανατολίζονται στους μεγαλύτερους εν δυνάμει φορολογούμενους αλλά σε αυτούς που δεν καλύπτουν το τεκμήριο και τολμούν να το αμφισβητήσουν” και προσέθεσε:

“Μία δικανικού χαρακτήρα υπεράσπιση αυτού του ισχυρισμού της αντισυνταγματικότητας ενώπιον του ΣτΕ πρέπει κατά τη γνώμη μου να εστιαστεί σε αυτό το σημείο”.

Ζητήματα συνταγματικότητας για το θέμα του τεκμηρίου έθεσε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης: “Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα αντισυνταγματικότητας διότι οι εξαιρέσεις που προβλέπονται από το πεδίο εφαρμογής του τεκμηρίου είναι στην πραγματικότητα όχι θέσπιση τεκμηρίου μαχητού αλλά είναι περιορισμός του πεδίου επιβολής του τεκμηρίου” ανέφερε μεταξύ άλλων οκ. Φορτσάκης ενώ σημείωσε πως “η εξομοίωση ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών ως προς τα έξοδά τους, έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ με αφορμή το νόμο Κατρούγκαλου. Εξέφρασε την άποψη ότι ο έλεγχος δεν είναι δικαίωμα του φορολογούμενου, είναι εξουσία της διοίκησης. “Δεν νοείται να γίνεται έλεγχος κατ’αίτηση”, σημείωσε ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι “η θέσπιση τεκμηρίου τέτοιου τύπου σπρώχνει τα πράγματα προς τα κάτω. Αντί να ωθήσει στο να δηλώσουν όλοι πόσα κερδίζουν, οδηγεί αυτούς που κερδίζουν περισσότερα να δηλώσουν λιγότερα αλλά πάνω από το τεκμήριο”.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι να εισπράξει περίπου 550 εκατ. ευρώ μέσω της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, την ώρα που ο απωλεσθέν φόρος λόγω της παραοικονομίας εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ. “Την ίδια στιγμή -ενώ οδηγείς στα άκρα, μειώνοντας, με βάση το σχέδιο Πισσαρίδη, κατά 50% τη μικρομεσαία τάξη, για 12 χρονιά- οι 4 συστημικές τράπεζες δεν φορολογούνται. Είναι στον αναβαλλόμενο φόρο. Οι ίδιες οι τράπεζες δηλώνουν 5 δισ. κέρδη. Άλλο ερώτημα είναι, γιατί πολλές εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν 0% φορολογία; Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισονομία. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μεγάλοι να αντιμετωπίζονται και οι μικροί”, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

- ---

Related posts

Μ. Σενετάκης: Η κοινωνία να μην ενοχοποιεί το “επιχειρείν” και οι επιχειρήσεις να μην θεοποιούν το κέρδος

timesadmin

Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα Elevate Greece

timesadmin

Τα επόμενα βήματα στον δημόσιο δανεισμό – Στόχος η αύξηση της διάρκειας του χρέους

protothema.gr

Πλειστηριασμοί: Τι “κλήρωσε” για τον Αλ. Σπέντζο και ποια “επώνυμα” σφυριά οδηγήθηκαν σε αναστολή

timesadmin

Στην Κομοτηνή η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τα “100 χρόνια ΤΕΕ”

timesadmin

Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό: 100 επιχειρήσεις με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στο ΣΕΦ

James Rollner