ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση στο ΕΚΠΑ για τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Μία προσπάθεια «εθνικής αυτογνωσίας» του ελληνικού κράτους. Μία επιστημονική «ενδοσκόπηση» για το πόσο καλά πέτυχε τους στόχους του έχοντας συμπληρώσει 200 χρόνια από τη σύστασή του.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ για την παρουσίαση του έργου «Τα Διακόσια Χρόνια του Ελληνικού Κράτους – Δομές και Θεσμοί». Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ήταν το προϊόν του αντίστοιχου κύκλου 10 ημερίδων υπό τον συντονισμό του Oμότιμου Kαθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικόλαου Αλιβιζάτου.

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε στην πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων, που είχαν δύο κυρίως στόχους: την κατανόηση και ανάδειξη της μοναδικής σημασίας του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος στην ελληνική και διεθνή ιστορία και τη μελέτη και τον αναστοχασμό για την περίοδο που εκκινεί από την Επανάσταση του 1821 για να φτάσει στο παρόν, αναδεικνύοντας τις ισχυρές συνέχειες και τις τομές.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε ένας κύκλος ημερίδων με θέμα «Τα Διακόσια Χρόνια του Ελληνικού Κράτους – Δομές και Θεσμοί», όπου συμμετείχαν συνολικά 112 ομιλητές, συζητητές και συντονιστές επί μέρους ενοτήτων, προπάντων πανεπιστημιακοί από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και άλλα ΑΕΙ της χώρας, πρώην πολιτικοί και δικαστικοί, καθώς και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί. Οι ημερίδες φώτισαν σημαντικές πτυχές του εθνικού μας βίου όσον αφορά τον κοινοβουλευτισμό, τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, το γλωσσικό ζήτημα, την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλεια.

Στην παρουσίαση του έργου στο ΕΚΠΑ παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό.

sakellaropoulou-ekpa
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στο έργο «Τα Διακόσια Χρόνια του Ελληνικού Κράτους – Δομές και Θεσμοί» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επιδιώχθηκε να αναδειχθούν, πέρα από τα επιτεύγματα συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, η θεσμική διάσταση της δράσης του κράτους, σε συγκεκριμένα κάθε φορά πεδία. Σκοπός ήταν να αναδειχθούν, με επιστημονικά κριτήρια, σταθερότερα χαρακτηριστικά και να απαντηθεί τελικά το ερώτημα αν τα πήγε καλά το ελληνικό κράτος ή όχι, ένα ερώτημα δηλαδή το οποίο διχάζει από παλιά την επιστημονική κοινότητα. Έτσι, οι οργανωτές του κύκλου πίστευαν ότι συμβάλλουν στην κεντρική επιδίωξη κάθε μεγάλης επετείου, η οποία, όπως πιστεύω, δεν είναι άλλη από την προσπάθεια για εθνική αυτογνωσία».

sakellaropoyloy-megalos-siasos__2_
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

Το έργο παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α., Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Ευάγγελος Καραμανωλάκης.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η συνεργασία με το Ε.Κ.Π.Α. αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του πολύπλευρου προγράμματος επετειακών δράσεων, με το οποίο συμμετείχε στην εθνική επέτειο μνήμης, τιμής και αυτογνωσίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους. Οι δράσεις, που περιελάμβανε το πρόγραμμα, δημιούργησαν σημαντικότατο πρωτογενές επιστημονικό έργο, έργα τέχνης και πολιτισμού, νέες σύγχρονες προσεγγίσεις που τροφοδοτήθηκαν από ανανεωμένες ιδέες και βοήθησαν στον εμπλουτισμό του ιστορικού και κοινωνικού διαλόγου.

Εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Χρήστος Μεγάλου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συμμετοχή μας στον επετειακό εορτασμό μεγάλων εθνικών στιγμών όπως η Ελληνική Επανάσταση, ήταν για μας μια πράξη ευθύνης. Ευθύνης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας: η Τράπεζα Πειραιώς να είναι ενεργά και υπεύθυνα παρούσα όχι μόνο στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά και στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση να επιστρέφουμε στην κοινωνία μέρος της οικονομικής αξίας που δημιουργούμε, μέσα από το θετικό αποτύπωμα που με συνέπεια επιδιώκουμε να έχουμε στην πνευματική και πολιτισμική ζωή του τόπου μας».

sakellaropoyloy-megalos-siasos__1_
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

*Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου απεικονίζονται: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

Παρακολουθείστε την εκδήλωση: 

Παρουσίαση του Έργου: Τα Διακόσια Χρόνια του Ελληνικού Κράτους Δομές και Θεσμοί

Ειδήσεις σήμερα:

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως» – Τι λέει στο ΘΕΜΑ ο καθηγητής που παρουσίασε την έρευνα για τη διαλειμματική νηστεία

Βίντεο: Οι Ρώσοι τίμησαν ως ήρωες τους 15χρονους Ισλάμ και Αρτιόμ – Έσωσαν δεκάδες κατά την επίθεση στη Μόσχα

Δεν φοβόταν να πεθάνει για την πατρίδα, λέει ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου του Phantom, Μάριου Τουρούτσικα

Related posts

Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου: Δύσκολες καιρικές συνθήκες στην πρώτη ιστιοδρομία

timesadmin

Κικίλιας από την Εύβοια: Είναι μία νύχτα μάχης για εμάς

timesadmin

Φωτιά στην Αττική: Μάχη να σωθούν τα ζώα από τα πύρινα μέτωπα – Δραματικές εκκλήσεις στα social

timesadmin

Αντιμέτωπος με φυλάκιση έως 3 έτη ο διαζευγμένος γονέας που παρεμποδίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονιό

timesadmin

Δεν είχα αντιληφθεί κάτι περίεργο, κατέθεσε η μητέρα της ανήλικης αθλήτριας για τον βιασμό της από τον προπονητή της

timesadmin

Ερυθρός Σταυρός: ΕΔΕ για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή διέταξε ο Χρυσοχοΐδης

timesadmin